oaednews

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΧΤΥΠΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΞΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




της Αθανασίας Μπίδιου
abidiou@voria.gr
 
Έναν τουλάχιστον άνεργο έχουν έξι στις δέκα οικογένειες της Θεσσαλονίκης, ενώ οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν υποστεί μείωση στα εισοδήματά τους που κατά μέσο όρο αγγίζει το 32% με συνέπεια να βάζουν μαχαίρι στις δαπάνες τους. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τη νέα κυβέρνηση καθώς οι ο χορός των απολύσεων δεν φαίνεται  να τελειώνει.
 
Όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του έτους απολύθηκαν 1,88 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση.  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 805 ατόμων (500 επιχειρηματιών – μελών  του ΒΕΘ και 305 καταναλωτών) στις 25 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης. 
 
Οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες προσανατολίζονται στη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ενώ μόλις 5% απαντά ότι θα προσλάβει προσωπικό. Εννέα στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες κάνουν λόγο για συρρίκνωση του τζίρου τους, το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τη μείωση να αγγίζει κατά μέσο όρο το 40%. 
 
Την ίδια ώρα οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης μιλούν για περιορισμό των εισοδημάτων τους που φτάνει το 32% κατά το εξεταζόμενο διάστημα. 
 
«Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, ώστε να αρχίσουν σιγά-σιγά να δημιουργούνται ελπίδες για ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας. Χαρακτηριστική της κρίσης που βιώνουν οι επιχειρηματίες είναι η αναλογία εγγραφών-διαγραφών στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κατά το α΄εξάμηνο του 2012. Όπως γνωστοποίησε ο κ.Παπαδόπουλος, οι εγγραφές ανήλθαν σε 378 έναντι 1.042 διαγραφών, ήτοι χάθηκαν περίπου 700 επιχειρήσεις μέσα σε έξι μήνες. Αναφερόμενος στον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επεσήμανε ότι ανέλαβε μία καυτή πατάτα και ανέφερε ότι πρέπει να του δοθεί χρόνος για να δείξει στην πράξη κατά πόσο έχει ικανότητες.  
 
Τα μέτρα που ζητούν οι επιχειρηματίες
 
Επτά στους δέκα επιχειρηματίες ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση φόρων, το 39,7% τη δημιουργία επενδύσεων, το 38,6% την ενίσχυση ρευστότητας, το 10,9% η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, το 10,3% η πάταξη της διαφθοράς και το 3,8% οι αποκρατικοποιήσεις.  Στο θέμα της μείωσης ή όχι του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, το 50,5% απαντά ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις, το 3,2% σε προσλήψεις και το 46,3% να διατηρήσει αυτούς που έχει. 
 
Ανεξίτηλο άφησε το στίγμα της στις επιχειρήσεις η ακυβερνησία, που ταλαιπώρησε τη χώρα το διάστημα από 6 Μαΐου έως 17 Ιουνίου. Οκτώ στους δέκα (75%) λένε ότι το εν λόγω διάστημα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους, 23% ότι επέδρασε ουδέτερα ενώ καταγράφεται και ένα 2% που κάνει λόγο για θετικά αποτελέσματα. 
 
Μείωση  του κύκλου εργασιών του προβλέπει για το επόμενο εξάμηνο το 50% των ερωτηθέντων, ενώ περισσότερο αισιόδοξο είναι το 10% που αναμένει αύξηση. Πάντως λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες μακροπρόθεσμα για τις επιχειρήσεις τους. Συγκεκριμένα το 65% απαντά ότι είναι λίγο/καθόλου αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του και το 35% πολύ/αρκετά. 
 
Απαισιόδοξα τα νοικοκυριά
Μηδενικό καταγράφεται το ποσοστό των οικογενειών της Θεσσαλονίκης που είδαν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με οκτώ στα δέκα να απαντούν ότι έχουν υποστεί μείωση και δύο στα δέκα να λένε ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.  
 
Εξάλλου, το 56,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει άνεργα μέλη στην οικογένεια του, με το μέσο όρο ανά οικογένεια να είναι 1,65 άνεργοι. 
 
Ακόμη και τις δαπάνες για σούπερ μάρκετ έχουν κόψει οι καταναλωτές, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην ένδυση – υπόδηση που φτάνει κατά μέσο όρο στο 77,2%. Μεγάλος χαμένος και η ψυχαγωγία – ταξίδια με το 67,5% των ερωτηθέντων να απαντά ότι τράβηξε χειρόφρενο στις εν λόγω δαπάνες. Αλλά και στις δαπάνες στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές είναι περισσότερο φειδωλοί, καθώς το 42,3% λέει ότι τις ψαλίδισε. 
 
Ιδιαίτερα πεσιμιστές για τα νοικοκυριά τους, το επόμενο εξάμηνο, εμφανίζονται έξι στους δέκα ερωτηθέντες, ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν αρνητικά στη σχετική ερώτηση. Μείωση φόρων ζητά το 64,8% των ερωτηθέντων, δημιουργία επενδύσεων το 41,8% , πάταξη της διαφθοράς το 40,2%, ενίσχυση της ρευστότητας το 14,8%, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας το 8,2%  και αποκρατικοποιήσεις το 1,6%. Το 42,3% απάντησε θα πρέπει να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το 52,8% να διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός, ενώ το 4,9%  να γίνουν προσλήψεις. 
apospasma.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου