Ακόμη μία φορά, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους κυριακάτικους «Times» του Λονδίνου ο 76χρονος λόρδος Ρότσιλντ, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες τραπεζικές δυναστείες της Ευρώπης, εντυπωσίασε με τις παρεμβάσεις του κατά της φτώχειας και υπέρ των αδυνάμων
Επιμέλεια: Γιώργος Φιντικάκης
Το επώνυμό του είναι συνώνυμο της παραγωγής πλούτου. Συχνά - πυκνά, ωστόσο, ο λόρδος Ρότσιλντ εντυπωσιάζει με τις παρεμβάσεις του κατά της φτώχειας, όπως όταν εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή του σε αυτούς που διαδήλωναν έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά των τραπεζών και των μισθολογικών μειώσεων.
«Τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια για όσους διαμαρτύρονται εναντίον των υπερβολών του χρηματοοικονομικού συστήματος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε μια κοινωνία, όπου η ανεργία των νέων είναι πάνω από το 20%», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους κυριακάτικους «Times» του Λονδίνου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 76χρονος γόνος μιας από τις μεγαλύτερες τραπεζικές δυναστείες της Ευρώπης, με ρίζες στον 18ο αιώνα και προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 465 εκατ. λίρες, τάσσεται με την πλευρά των αδυνάμων.
«Υπάρχουν τόσο πολλοί που έχουν κερδίσει τεράστια ποσά ως επικεφαλής ενός συστήματος που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως», είχε δηλώσει προ μηνός στην «Jerusalem Post» με αφορμή τις διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών στους δρόμους του Τελ Αβίβ - μάλιστα είχαν κατασκηνώσει για ημέρες στα πεζοδρόμια της κεντρικής Λεωφόρου Ρότσιλντ!
Είναι όμως, άραγε, ειλικρινής η υποστήριξή του (όπως και του Τζορτζ Σόρος και πολλών άλλων πάμπλουτων διασημοτήτων) προς τα κάθε είδους κινήματα αγανακτισμένων τύπου Οccupy Wall Street; Ή μήπως την επιβάλλει ο φόβος που προκαλούν αυτά τα κινήματα για το όνομα της οικογένειας Ρότσιλντ και την οικονομική της παντοδυναμία;
«Δεν είμαστε τόσο πλούσια οικογένεια όσο κάποιες που ζουν στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Πιστεύουμε στην κοινωνία των πολλών, όχι των λίγων. Προσωπικά έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου σε αυτό τον σκοπό», απαντά στο σχετικό ερώτημα των «Times» o λόρδος Ρότσιλντ.
Την άποψή του, πάντως, δεν δείχνει να συμμερίζεται ο γιος του, Νέιθαν. Πολύ θόρυβο, για παράδειγμα, ξεσήκωσε πέρυσι το πάρτι που έδωσε με αφορμή τα τεσσαρακοστά γενέθλιά του σε πολυτελές συγκρότημα στο Μαυροβούνιο με πισίνα 65 μέτρων (μεγαλύτερη από ολυμπιακών διαστάσεων), στο οποίο κάλεσε 400 άτομα και ξόδεψε συνολικά ένα εκατομμύριο λίρες.
Οι σχέσεις με τον γιο του. Παρά τη διαφορετική στάση που φαίνεται να έχουν απέναντι στη ζωή, ο πατέρας δηλώνει ότι υποστηρίζει τον Νέιθαν και τις επιλογές του. «Είμαι απελευθερωμένος απέναντι σε τέτοια ζητήματα», λέει ο λόρδος Ρότσιλντ, χωρίς ωστόσο να πείθει με την απάντησή του ότι εγκρίνει τέτοιες συμπεριφορές.
Οι σχέσεις πατέρα και γιου, που τα τελευταία χρόνια κατοικεί μόνιμα στην Ελβετία, έχουν συχνά γίνει αντικείμενο κουτσομπολιού στους λονδρέζικους κύκλους.
Ο Νέιθαν Ρότσιλντ έχει ακολουθήσει τον δικό του δρόμο δημιουργώντας το δικό του hedge fund, μακριά από τις οικονομικές επιχειρήσεις του πατέρα. Επί χρόνια, μάλιστα, ήταν ένας από τους ανθρώπους κοντά στον σημερινό υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν. Ολα αυτά, όμως, μέχρι και το 2008. Τη χρονιά εκείνη αποκαλύφθηκε ότι ο Πίτερ Μάντελσον, πρώην υπουργός των εργατικών κυβερνήσεων Μπλερ και Μπράουν, συναντήθηκε σε ένα γιοτ κοντά στην Κέρκυρα με τον ρώσο μεγιστάνα Ολεγκ Ντερίπασκα. Και οι δύο ήταν προσκεκλημένοι σε πάρτι της οικογένειας Ρότσιλντ, στην έπαυλη που διατηρεί στο νησί των Φαιάκων.
Απαντώντας τότε στα δημοσιεύματα, ο υιός Ρότσιλντ έστειλε επιστολή στους «Times» όπου αποκάλυψε ότι προσκεκλημένος στο πάρτι ήταν και ο Οσμπορν. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό Τύπο, στην επιστολή προς τους «Times» ο Ρότσιλντ ανέφερε ότι ο Οσμπορν ζήτησε από τον ρώσο επιχειρηματία να χρηματοδοτήσει το κόμμα των Συντηρητικών! Εκτοτε, όπως είναι φυσικό, πολλά άλλαξαν στις σχέσεις των δύο ανδρών.
Ο λόρδος Ρότσιλντ, παρά τα 76 του χρόνια, μόνο υποτονικός δεν είναι καθώς μοιάζει να περνά μια δεύτερη επιχειρηματική νιότη. Προ ολίγων μηνών διεύρυνε τη δραστηριότητα της επενδυτικής του εταιρείας RIT Capital Partners δημιουργώντας το πρώτο private equity fund στην Κίνα, απέκτησε συμμετοχές σε εταιρείες συγγενών του σε όλη την Ευρώπη και, το κυριότερο, εξαγόρασε το 37% του ομίλου διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων του 96χρονου Ντέιβιντ Ροκφέλερ, Rockfeller Financial Services. Πρόκειται για ιστορική συμφωνία που επισφραγίζει μια προσωπική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, η οποία χρονολογείται εδώ και πέντε δεκαετίες, σύμφωνα με τους κυριακάτικους «Times».
«Οι ΗΠΑ κινούνται συνεχώς ανοδικά και βρίσκονται σε μια φανταστική στιγμή», απαντά όταν ερωτάται για τους λόγους που τον έκαναν να βάλει πλώρη δυτικά, ενώ άλλοι επιχειρηματίες στρέφονται ανατολικά. «Υπερτερούν απέναντι σε κάθε χώρα στην τεχνολογία και την καινοτομία, διαθέτουν άφθονα κοιτάσματα αερίου από σχιστόλιθο και φυσικό αέριο, καθώς επίσης σπουδαίους γείτονες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό».
Οσο για τις εξελίξεις στη Βρετανία, δεν κρύβει την ανησυχία του και δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Κάμερον. «Είναι σαφές ότι η λιτότητα μαζί με το μεγάλο χρέος σε μια χώρα, δεν είναι σωστή συνταγή για να πάει μπροστά.
Χρειαζόμαστε ένα πλάνο για την ανάπτυξη», σχολιάζει ο Ρότσιλντ και εκτιμά ότι η κυβέρνηση Κάμερον πρέπει να αλλάξει γρήγορα ρότα. Τα λόγια του έχουν το δικό τους βάρος, πόσω μάλλον όταν η σύζυγός του Σερένα θεωρείται ένθερμη οπαδός των Συντηρητικών (το 2007 είχε χορηγήσει 190.000 λίρες στον Οσμπορν).
Βλέπει ευκαιρίες. Ποιος είναι, όμως, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον πάμπλουτο, γερμανοεβραϊκής καταγωγής λόρδο Ρότσιλντ; Παρά τον πλούτο μέσα στον οποίο ζει, είναι ζεστός και φιλικός προς τους άλλους, δίκαιος και εγκρατής, οργανωτικός και δημιουργικός, όπως γράφουν οι «Times». Και, βέβαια, στον επιχειρηματικό στίβο, εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα, εκείνος βλέπει ευκαιρίες.
Μάλιστα ο μύθος αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει στην οικογένεια εδώ και περίπου 200 χρόνια, από τότε που ο Νέιθαν Μάγιερ Ρότσιλντ έκανε περιουσία ποντάροντας σε ήττα του Ναπολέοντα από τον Γουέλινγκτον στη μάχη του Βατερλώ, με τη βοήθεια και του εκτεταμένου δικτύου αντιπροσώπων και συνεργατών που είχε αναπτύξει ως τραπεζίτης.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου