oaednews

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Τα σημεία των καιρών: Οι εργοδότες ζητούν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός!!!

Πρωτοβουλία λαμβάνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να ξεκινήσουν συζητήσεις ώστε να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του δεύτερου μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Real fm  ο ΣΕΒ  έχει στείλει  επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν το ζήτημα του κατώτατου μισθού και της μετενέργειας.
Θετικός στην πρόταση του ΣΕΒ είναι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος μιλώντας στον eniko ανέφερε: "Είμαι θετικός να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος. Είμαι θετικός στον επανασχεδιασμό και όχι σε μπαλώματα".


Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΕΕ:
"Φιλε Προεδρε,
Για το ελληνικό εμπόριο η ύπαρξη μίας ισορροπημένης και σταθερής εθνικης συλλογικής σύμβασης εργασιας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της αγορας. Θα πρέπει ομως, όλοι να καταλάβουν ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να διευθετούνται, εαν δεν προηγείται ειλικρινής διάλογος, που θα σταθμίζει με ακρίβεια τις επιδράσεις της συγκυρίας και θα οδηγεί σε μία κοινά αποδεκτή λύση.
Οφείλουμε να  ξεφύγουμε από τις παλαιές, ευάλωτες και ασταθείς συμφωνίες και να δημιουργήσουμε  μία νέα ισχυρή συλλογικη σύμβαση  που θα ικανοποιεί εργοδότες και εργαζόμενους, θα δεσμεύσει την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νεες εκλογές, ενώ θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα στις ορέξεις για πληρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και περαιτερω μειωσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Η ΕΣΕΕ  επανειλημμενα εχει εκφρασει ξεκαθαρα την αντιθεση της στα μετρα της μειωσης του βασικου μισθου της ΕΓΣΣΕ και της «μετενεργειας». Οπως,  ομως  πολυ καλα γνωριζετε, τα μετρα αυτα επηλθαν με νομοθετικη ρυθμιση και δεν νοειται «παγωμα νομου» με «κοινωνικη συμφωνια» ή «μορατοριουμ»,  παρα μονο, με αλλη νομοθετικη διαδικασια, αρμοδιοτητα ομως που δεν εχει η σημερινη μεταβατικη κυβερνηση.
Αποδεχομαστε την προσκληση σας για εναρξη ενος ειλικρινους διαλογου, μεταξυ των κοινωνικων εταιρων, οχι ομως για να μπαλώσουμε προσωρινα τις παρουσες  εργασιακες σχεσεις, αλλα για να επανασχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική και σεβαστη απο ολους,  εθνικη συλλογική σύμβαση εργασιας.
Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στην εξέλιξη του διαλόγου και στον επανασχεδιασμο μιας νεας εργασιακης συμβασης  είναι πολλές και σημαντικές. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και ότι μπορούμε ωριμα πλεον, να καταλήξουμε σε μια «εθνική εργασιακή συμφωνια» που  θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και των δύο μερών.
Με φιλικους χαιρετισμους
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΕΕ
23-5-12"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου