oaednews

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Υφεση και το 2013 προβλέπει ο ΟΟΣΑ


Βαθύτερη ύφεση για φέτος, εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 21%, ύφεση και το 2013 με σταδιακή ανάκαμψη από τα μέσα του επόμενου έτους προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Oι εκτιμήσεις γίνονται λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το Μνημόνιο και θα προωθήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό. Ο Οργανισμός σημειώνει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή του Μνημονίου εξαιτίας της αυξανόμενης κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας για τα μέτρα του Μνημονίου, αλλά επισημαίνει ότι εάν δεν εφαρμοστεί αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,3% και του χρόνου 1,3%. H ανεργία θα φθάσει στο 21,2% το 2012 και στο 21,6% το 2013.
Η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνώνεται έως τα μέσα του 2013, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τότε θα «χαλαρώσει» κάπως η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. «Αυτές οι προβλέψεις προϋποθέτουν ότι το πρόγραμμα των Ε.Ε./ΔΝΤ της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστεί πλήρως», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός θεωρεί ότι το νέο Μνημόνιο δίνει χρόνο στην Ελλάδα να προχωρήσει τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται και επισημαίνει ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρότητα για να ανακτηθεί η ανάπτυξη και να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν, δήλωσε χθες πως «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», αλλά «αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει -και τονίζω να εφαρμόσει- το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και τις άλλες χώρες». Μιλώντας στο Reuters πρόσθεσε πως «η παραμονή στο ευρώ θα κοστίσει, αλλά η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει περισσότερο για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου