oaednews

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Απόφαση κατά της εφεδρείας στο Δημόσιο

Απόφαση κατά της εφεδρείας εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Η δικαστική αυτή εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους λόγω της συγχώνευσης με άλλες υπηρεσίες, να επιστρέφουν εισπράττοντας κανονικά και με το νόμο τις αμοιβές τους.

1 σχόλιο:

  1. Νέα δικαστική απόφαση «μπλοκάρει» την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων φορέων, ενώ κύματα προσφυγών από εργαζομένους που ζητούν να εξαιρεθούν από το καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας συζητούνται στα δικαστήρια με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Η πλειονότητα των αποφάσεων, τουλάχιστον στο στάδιο αυτό, δικαιώνει τους υπαλλήλους διατάσσοντας την επιστροφή τους στις υπηρεσίες, στις οποίες εργάζονταν με τις αμοιβές που ελάμβαναν. Στο πνεύμα αυτό κινείται χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που δικαιώνει με προσωρινή διαταγή την οποία εξέδωσε 10 εργαζομένους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι οποίοι ετέθησαν πρόσφατα σε εργασιακή εφεδρεία λόγω συγχώνευσης του οργανισμού με τη Θέμις Κατασκευαστική και τη ΔΕΠΑΝΟΠ. Δέκα ακόμη δικαστικές αποφάσεις για ισάριθμες περιπτώσεις εργαζομένων σε εφεδρεία έχουν εκδοθεί το τελευταίο διάστημα. Eχουν δικαιωθεί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 130 εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ το οποίο απορροφήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚΒΑΑ (πρώην ΕΚΠΑΑ), εργαζόμενη στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, δικαστικοί υπάλληλοι κ.ά. Τα δικαστήρια διατάσσουν την παραμονή τους στην εργασία και την καταβολή των κανονικών αποδοχών τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησης (Τμήμα Ασφαλιστικών) που έχουν υποβάλει.

    Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στο σκεπτικό της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΟΣΚ αναφέρεται ότι το μέτρο της εφεδρείας αντίκειται στο δίκαιο της Ε.Ε. Αναλυτικά, γίνεται επίκληση της οδηγίας 77/187, που απαγορεύει τις απολύσεις εργαζομένων στις περιπτώσεις μεταβίβασης - συγχώνευσης της επιχείρησης, την οδηγία 98/59, που ρυθμίζει τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και θέτει όριο το 5% του προσωπικού (και έως 30 άτομα).

    Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί στον ΟΣΚ από το 1997 έως και το 2005 με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, την παραβίαση του Συντάγματος και συγκεκριμένα την παραβίαση της αρχής της αξιοκρατίας.

    Ιδιαίτερως σημαντική είναι η παράθεση των επιχειρημάτων για την αποζημίωση όσων εντάσσονται σε εφεδρεία: «Η ένταξη στο καθεστώς της εφεδρείας λογίζεται ως προμήνυση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, το δε μέρος των αποδοχών που συνεχίζει να καταβάλλεται στον εργαζόμενο στη συνέχεια θα αφαιρεθεί από την αποζημίωση απολύσεως».

    Σε περίπτωση λήξης της σύμβασης εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται πλήρη αποζημίωση απολύσεως, η οποία είναι απλώς μειωμένη στο ήμισυ σε σχέση με εκείνη που θα οφειλόταν αν η καταγγελία γινόταν απροειδοποίητα. Στην εργασιακή εφεδρεία όμως, η αποζημίωση θα έχει ήδη αναλωθεί, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή