ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
Σε εφιάλτη για τους Ελληνες εξελίσσεται η ανεργία, που αποτελεί τον προθάλαμο για τη φτώχεια, με τις προοπτικές να είναι ζοφερές, αφού η ύφεση στην οποία θα παραμείνει βυθισμένη και φέτος η ελληνική οικονομία αλλά και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα διευρύνουν περαιτέρω τις στρατιές των ανέργων. Την ίδια ώρα, η τρόικα πιέζει για νέες μειώσεις μισθών και απολύσεις, και περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει μια ακόμη πιο σκληρή συνταγή λιτότητας.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα είναι τόσο έντονη στους κόλπους των εργαζομένων, ώστε αρκετοί αναζητούν εργασία ακόμη κι αν έχουν, επειδή φοβούνται την απόλυση, οι άνεργοι απογοητεύτηκαν να ψάχνουν για δουλειά και αυξάνεται δραματικά η μερική απασχόληση και η... μερική αμοιβή.
Ακόμη κι όσοι διατηρήσουν την εργασία τους δε θα διατηρήσουν το επίπεδο των αμοιβών τους, καθώς θα μειωθούν και το 2012 και το 2013.
Ο φόβος της ανεργίας είναι μεγάλος ανάμεσα στον πληθυσμό, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι «ακόμη και άτομα που απασχολούνται αναζητούν εργασία, μεταξύ άλλων επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν αυτήν που έχουν». Μάλιστα, παρά τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων, ο αριθμός των απασχολουμένων που αναζητούν εργασία έχει αυξηθεί μεταξύ 2010 και 2011.
Η αύξηση του αριθμού των ανέργων μεταξύ του 2010 και του 2011 κατά 248.200 άτομα ήταν μικρότερη (σε κάθε τρίμηνο) από τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων (297.900 άτομα). Η απόκλιση αυτή, η οποία σημειώθηκε παρότι ο αριθμός των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2010, η Τράπεζα της Ελλάδος την αποδίδει σε δύο λόγους: πρώτον, στη σημαντική άνοδο του αριθμού των ατόμων που αποχωρούν από το εργατικό δυναμικό λόγω συνταξιοδότησης και, δεύτερον, στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που, ενώ βρέθηκαν χωρίς απασχόληση, δεν αναζητούν νέα εργασία, επειδή εκτιμούν ότι δεν θα βρουν!
Οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας οδηγούν ακόμη και στην εναλλακτική της μερικής απασχόλησης. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν για το 2011 άνοδο του ποσοστού των μερικά απασχολουμένων, αλλά και αύξηση στο 9% των νέων συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας, έναντι 6,9% το 2010 και 4,3% το 2009.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει πως, αν συνυπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων που δεν αναζητούν εργασία, επειδή πιστεύουν ότι δε θα βρουν, που υπολογίζονται σε 13.500, εκείνων που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν αναζητούν εργασία για οποιονδήποτε άλλο λόγο και υπολογίζονται σε 55.600 άτομα, καθώς και εκείνων που εργάζονται με μερική απασχόληση, επειδή δεν μπορούν να βρουν εργασία με πλήρη απασχόληση και φτάνουν σε 146.200 άτομα, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανεργίας - υποαπασχόλησης το δ΄ τρίμηνο του 2011 διαμορφώνεται στο 24,7% έναντι ποσοστού ανεργίας 20,7%.
Μείωση απασχόλησης
Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για φέτος σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις βραχυχρόνιες προοπτικές του αριθμού των απασχολουμένων, όπως αποτυπώνονται στις έρευνες συγκυρίας του ΙΟΒΕ του περασμένου Μαρτίου, προμηνύεται περαιτέρω μείωση της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές, στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στη μεταποίηση (οριακά) και στο λιανικό εμπόριο οι εκτιμήσεις αυτές είναι λιγότερο αρνητικές το Μάρτιο από ό,τι τον Ιανουάριο του 2012, ενώ αντίθετα επιδείνωση καταγράφεται στις κατασκευές και στις υπηρεσίες πλην λιανικού εμπορίου και τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ εκτιμά ότι φέτος το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί πάνω από το 19%, σε σύγκριση με το 2011, που διαμορφώθηκε στο 17,7%. Το ποσό θα ξεπεράσει το 19% θα εξαρτηθεί από το βάθος της ύφεσης και ιδίως από το αν το οικονομικό κλίμα θα σταθεροποιηθεί ή θα βελτιωθεί το β΄ και το γ΄ τρίμηνο, προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση τους μήνες που είναι αυξημένη η οικονομική δραστηριότητα λόγω εποχικότητας.
Καμπανάκι
για τη φτώχεια
Δραματική είναι η αύξηση της φτώχειας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, λόγω της εμβάθυνσης της κρίσης, από το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, παρότι δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, ενώ υπογραμμίζει την αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας της φτώχειας, που αγγίζει πλέον τα ζευγάρια με παιδιά έως 15 ετών.
Οπως σημειώνει η ΤτΕ, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 20,1% του πληθυσμού της χώρας ή 868.597 νοικοκυριά με συνολικό αριθμό μελών 2.204.800 άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση τα εισοδήματα του 2009. Ο δείκτης του κινδύνου φτώχειας για την Ελλάδα αυξήθηκε ελαφρά κατά το πρώτο έτος της τρέχουσας κρίσης, καθώς το 2008 ήταν στο 19,7%, ενώ παραμένει σημαντικά υψηλότερος απ' ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ (ΕΕ-27 16,4%).
Ενα άτομο θεωρείται φτωχό, όταν το εισόδημά του δεν επαρκεί για να του εξασφαλίσει επίπεδο διαβίωσης συνεπές με τις συνήθειες και τα πρότυπα της συγκεκριμένης κοινωνίας στην οποία ζει. Στην έρευνα του 2010, το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας για ένα μονομελές νοικοκυριό ήταν 7.178 ευρώ το έτος, ενώ για ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά ήταν 15.073 ευρώ. Το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας ανερχόταν -την ίδια χρονιά- σε 24.224 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου