oaednews

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σε κρατική «ομηρία» κονδύλια για άνεργους και μικρομεσαίους...

Το βιώνει η ελληνική κοινωνία. Το καταδεικνύουν τα στοιχεία. Το επισημοποιεί η συνάντηση Μπαρόζο – Παπαδήμου. Το υπενθυμίζει η έναρξη αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών. Το λέει ξανά και ξανά, έστω για δικούς του λόγους, ο Ρέσλερ. Η Ελλάδα κωλυσιεργεί στην απορρόφηση κοινωνικών και αναπτυξιακών κονδυλίων της...

ΕΕ τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν αναξιοποίητα.
«Δίψα» για πόρους Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 46,6% (Σεπτ. 2011). Επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες αλλά και τους κατόχους πανεπιστημιακών τίτλων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χώρα «πάσχει από έλλειψη νέων θέσεων εργασίας και σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ δεξιοτήτων που προσφέρουν οι άνεργοι και αυτών που απαιτεί η αγορά». Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ χρήματα για επαγγελματική κατάρτιση και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Αρκετά από αυτά την «περιμένουν» στις Βρυξέλλες, στα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Ωστόσο, γραφειοκρατικός, απροετοίμαστος, οργανωτικά αδύναμος, ο κρατικός μηχανισμός καθυστερεί, αν δεν αδυνατεί, να τα απορροφήσει.
Χαμηλή απορρόφηση
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο περιλαμβάνει πόρους για την ενίσχυση της απασχόλησης (κίνητρα για προσλήψεις), την κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού (παροχή εφοδίων) και τη στήριξη κοινωνικών ομάδων (διοικητικές δράσεις για άνεργους, μειονότητες κ.ά.). Το ελληνικό Δημόσιο, εν προκειμένω κυρίως τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Εσωτερικών, έχει απορροφήσει έως σήμερα τα διαθέσιμα κονδύλια μόλις κατά 23%, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,1 δις ευρώ. Ειδικότερα, τα απορροφημένα κονδύλια που αφορούν στην Απασχόληση ανέρχονται στο 26%, δηλαδή σε 700 εκατ. ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αφορά κυρίως την αρωγή στις δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αντίστοιχοι πόροι έχουν απορροφηθεί κατά 36%.
Χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία είναι το 2015. Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων, κάνουν λόγο για γραφειοκρατική, δυσκίνητη δημόσια διοίκηση. Χρησιμοποιούν ως ενδεικτικό παράδειγμα την εκτίμηση ότι ο μέσος χρόνος υλοποίησης των μεγάλων έργων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 12 χρόνια. Το 2008 ο χρόνος υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, από την υποβολή της πρότασης έργου έως τη σύμβαση και την πληρωμή, έφθανε ακόμη και τα 3 χρόνια.
Η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, μέχρι σήμερα, έχει ως εξής:
ΕΤΠΑ                
Ποσοστό Ενταγμένων Έργων                     105%
Ποσοστό Συμβασιοποιημένων Έργων        67%  
Ποσοστό Δαπανών Έργων                         36%  
ΕΚΤ  
Ποσοστό Ενταγμένων Έργων                      72%  
Ποσοστό Συμβασιοποιημένων Έργων        48%
Ποσοστό Δαπανών Έργων                         23%
Σημειωτέον, αν η Ελλάδα δεν ολοκληρώσει εντός του 2012 την υλοποίηση 1.000 έργων τα οποία εκκρεμούν από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τότε οφείλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες 3,5 δις ευρώ.
Η χώρα κατέχει την 23η θέση στην ΕΕ, και την τελευταία στην Ευρωζώνη, αναφορικά με την απορρόφηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Συνάντηση κορυφής
Με φόντο την ανάγκη ταχύτερης χρηματοδότησης σε άνεργους και μικρομεσαίους, συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο. Θα συζητηθούν τρόποι επιτάχυνσης στην αξιοποίηση κονδυλίων που υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα. Η Κομισιόν πρόκειται να υποβάλει σχετική έκθεση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 1-2 Μαρτίου.
Συνδρομή από το εξωτερικό
Νέα ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άρχισε συναντήσεις με τις εθνικές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους με αντικείμενα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και υποστήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, γαλλική εταιρεία ανέλαβε από σήμερα για λογαριασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την αξιολόγηση των κρατικών δομών. Η αξιολόγηση θα αφορά υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Φορείς.
Νέα «πυρά» από Ρέσλερ
Στο μεταξύ, νέες έντονες επικρίσεις σε βάρος του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης διατύπωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν αξιοποιεί την αρωγή η οποία της προσφέρεται από Βρυξέλλες και Βερολίνο στο πεδίο της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζει ανεπαρκή την υλοποίηση συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά.
«Είναι οι ίδιοι κύκλοι που ενώ πριν λίγους μήνες εργάζονταν θεωρητικά μαζί με τις ελληνικές αρχές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ταυτόχρονα δήλωναν ότι 'η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι ταμπού'», απαντά το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης, σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας. Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται πως ο κ. Ρέσλερ ήρθε στην Ελλάδα με βασική προτεραιότητα όχι τις επενδύσεις, αλλά την εξόφληση των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Απαντώντας πρόσφατα σε προηγούμενες αντίστοιχες αιτιάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι το 2011 αυξήθηκε η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα. Απέδωσε δε τις δηλώσεις Ρέσλερ σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης που αφορούν στα χαμηλά ποσοστά των Φιλελεύθερων στις δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου