oaednews

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αναζητά το φάρμακο της κρίσης στη μερική ανεργία


Από την 1η Μαρτίου η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί να κάνει το μέτρο της μερικής ανεργίας, το οποίο εφαρμόζεται εκτενώς στη Γερμανία, πιο ελκυστικό στη Γαλλία η οποία βλέπει τους ανέργους να αυξάνoνται με ρυθμούς ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.
Eχοντας πέσει σε αχρηστία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο θεσμός της μερικής ανεργίας - επιτρέπει σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μειώσουν ή να διακόψουν τη δραστηριότητά τους για ένα διάστημα καλύπτοντας τους χαμένους μισθούς των υπαλλήλων με αποζημιώσεις, μέρος των οποίων καλύπτεται από κρατικά κονδύλια - άρχισε να εφαρμόζεται πιο εντατικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ενώ έναν χρόνο αργότερα πέρασε και πάλι σε πτωτική πορεία. Σήμερα ο γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει με σειρά κινήτρων να παροτρύνει τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο προς τη μερική ανεργία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Λε Μοντ».
Το σχετικό κόστος των επιχειρήσεων μειώνεται χάρη στην κρατική στήριξη με 100 εκατ. ευρώ. Ομως και η εθνική ένωση για την απασχόληση στη βιομηχανία και το εμπόριο έχει αποφασίσει να στηρίξει το μέτρο με 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι μερικώς άνεργοι θα εκπαιδεύονται όσο παραμένουν εκτός εργασίας.
Συγκεκριμένα, για να διευκολύνει την πρόσβαση στη μερική ανεργία ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Ξαβιέ Μπερτράντ αποφάσισε να καταργήσει την έκδοση διοικητικής άδειας για την εφαρμογή της, παρά την αντίθεση των εργατικών ενώσεων και αγνοώντας σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας. Η διαδικασία έγκρισης για την εφαρμογή του μέτρου απλοποιείται πλέον, κάτι που δέχεται πάντως την κριτική των συνδικαλιστικών ενώσεων οι οποίες υποστηρίζουν ότι «θα υπάρξει κατάχρηση καθώς δεν θα είμαστε παρόντες για να υπενθυμίζουμε τους κανόνες στους υπαλλήλους».
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η «Λε Μοντ», οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση μόλις του 30% έως 40% των ωρών μερικής ανεργίας που έχουν εγκριθεί. Σύμφωνα με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων οι επιχειρήσεις προτιμούν να λειτουργούν με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας, με ενδιάμεσους και με υπεργολαβίες παρά με το καθεστώς της μερικής ανεργίας. Μπορεί το 2009 στη Γερμανία οι εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής ανεργίας να ήταν 1,5 εκατ. έναντι 275.000 στη Γαλλία, το σύστημα όμως είναι διαφορετικό. Στην Ιταλία και τη Γερμανία προβλέπεται η κάλυψη εποχικής, διαρθρωτικής ή κυκλικής ανεργίας ενώ στη Γαλλία καλύπτεται μόνο η ανεργία που οφείλεται σε κυκλική δραστηριότητα. Πόσες, πάντως, θέσεις εργασίας έχουν διασωθεί χάρη στη μερική απασχόληση; Εκπρόσωπος της ένωσης εργαζομένων στην General Motors στο Στρασβούργο δηλώνει ότι για το 2012 προβλέπονται 39 ώρες μερικής ανεργίας για 800 μισθωτούς ανά 1.000 ενώ η εταιρεία, η οποία καταγράφει κέρδη, θα λάβει κρατικές χορηγήσεις 1,5 εκατ. για τη μερική ανεργία τη φετινή χρονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου