oaednews

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΥΦΕΣΗ 4,4% ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ 2012



Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Στο 4,3% - 4,4% εκτιμά πλέον η Κομισιόν ότι θα διαμορφωθεί φέτος η ύφεση στην Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά προβλέπει ότι θα υπάρξουν συνθήκες αποπληθωρισμού των τιμών κατά 0,5%. Στην έκθεσή της με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή
Επιτροπή σημειώνει ότι η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω φέτος, λαμβάνει ως δεδομένη τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και επισημαίνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.
Η εκτίμηση της Κομισιόν για ύφεση 4,3% το 2012 είναι η ίδια με αυτήν που υιοθετήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να σχεδιαστεί η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγράφει σε πίνακα ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 4,4%.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η ύφεση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και φέτος (πέρυσι έκλεισε στο 6,8%). Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η ύφεση θα ξεπεράσει το 5% το 2012, ενώ η τρόικα φέρεται να είναι πιο απαισιόδοξη, προβλέποντας ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη του 6% και φέτος.
Η Κομισιόν υποστηρίζει στην έκθεσή της ότι το 2011 η οικονομική δραστηριότητα αποδείχθηκε «πολύ ασθενέστερη απ’ ό,τι προβλεπόταν στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου». Την κάμψη αυτή την αποδίδει στην πτώση της εσωτερικής ζήτησης λόγω των μειώσεων στα εισοδήματα, της περιορισμένης πρόσβασης σε πιστώσεις για τον ιδιωτικό τομέα και της συνεχιζόμενης προσαρμογής στην αγορά εργασίας.
Για το 2012, η Κομισιόν θεωρεί ότι εκτός από την εξωτερική ζήτηση που αναμένεται να εξασθενήσει, η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να περιοριστεί δεδομένων των μισθολογικών μειώσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, θεωρεί ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012, χωρίς όμως να προχωράει σε συγκεκριμένη πρόβλεψη. Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ρητώς στην έκθεση ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστεί κατά περίπου 22% και το μοναδιαίο κόστος εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 15% τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι παραπάνω μειώσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στην απορρόφηση νέων και με χαμηλά προσόντα εργαζομένων. Αλλωστε, σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνει ότι η ανεργία των νέων σε ηλικία ανέρχεται περίπου στο 50% και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που έχουν συμφωνηθεί σε συνδυασμό και με τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, εκτιμάται από την Κομισιόν ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την απασχόληση.
Αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι φέτος θα υπάρξει αποπληθωρισμός της τάξης του 0,5%. Δηλαδή, μείωση του γενικού επιπέδου τιμών στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει στα εισοδήματα. Πάντως, επισημαίνει ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού γίνεται με πολύ αργό ρυθμό, λόγω των τιμών των καυσίμων και των φορολογικών μέτρων.
Μάλιστα, αναφέρει ότι ο πληθωρισμός που οφείλεται στη φορολογία έφθασε το 2011 στο 1,2%. «Για μια οικονομία σε βαθιά ύφεση το ύψος του πληθωρισμού αποκαλύπτει ακαμψία στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών» σημειώνει η Κομισιόν.

(Αναδημοσίευση από fimotro) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου