oaednews

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Άμεσο "κούρεμα" 15.000 θέσεων στο Δημόσιο

Την πόρτα της εξόδου θα δουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο ύστερα από απαίτηση της τρόικας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η… καρατόμηση των πρώτων υπαλλήλων θα ξεκινήσει αμέσως, μέχρι το Πάσχα.Το «κούρεμα» μόνιμου προσωπικού έχει προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας: «Παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είμαστε αντίθετοι σε τυφλές απολύσεις και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων. Η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα . Η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012) θα επιτευχθεί απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος». Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνδράμουν Γάλλοι εμπειρογνώμονες της «Ομάδας Δράσης» και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει επιφορτιστεί το δύσκολο αυτό έργο, είναι διατεθειμένο να τηρήσει τα εξής:
- Η χρήση οριζόντιων κριτηρίων στην αποχώρηση των απασχολουμένων δεν μπορεί να είναι πολιτική επιλογή, όπως απέδειξε η πρόσφατη εφαρμογή τους. Με αυτά εξασφαλίζεται η απόλυτη αντικειμενικότητα (η οποία είναι και επιβεβλημένη), από την άλλη όμως οδηγεί σε απομάκρυνση στελεχών, πολλές φορές ιδιαίτερα χρήσιμων.
- Ζητείται η μείωση του προσωπικού κατά 15.000 έως το τέλος του 2012 σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους και υπηρεσιακών μονάδων.
- Το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ.λπ. 

Κάθε υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρ. 35 του 4024/2011, να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
- Οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη διοικητική μεταρρύθμιση συνεχίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται η μείωση κατά τουλάχιστον 30% των υπηρεσιακών δομών, με αφετηρία τη 15η Σεπτεμβρίου 2011 οπότε απέστειλε σχετική επιστολή ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας προς όλους τους συναδέλφους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου