oaednews

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Καλύτερα ευτυχισμένος κι άνεργος


Προτιμότερη η έλλειψη εργασίας παρά η δυστυχία μέσα σε αυτήν προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ψυχική υγεία ενός ανθρώπου πλήττεται περισσότερο από τη δυστυχία στο εργασιακό του περιβάλλον παρά από την ανεργία.
Μια εργασία που μας αφήνει ανικανοποίητους κάνει περισσότερο κακό στην ψυχοσωματική μας ισορροπία απ’ ότι το φάσμα της ίδιας της ανεργίας, ισχυρίζονται Αυστραλοί ερευνητές. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καμπέρα στην Αυστραλία θεωρούν πως είναι καλύτερο για την ψυχοσύνθεση μας να είμαστε άνεργοι παρά δυστυχισμένοι στον εργασιακό μας χώρο.


«Αν είσαι χαμηλόμισθος, αν εργάζεσαι πολλές ώρες και αν έχεις έναν διοικητικά μέτριο ή ανίκανο προϊστάμενο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις ψυχοσωματικές διαταραχές, σε σχέση με το αν ήσουν άνεργος κι αναζητούσες δουλειά», λένε οι συντάκτες της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine».



Οι ερευνητές, κατόπιν μελέτης μέσω ερωτηματολογίου σε 7.000 Αυστραλούς εργαζομένους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι αυξημένες απαιτήσεις και οι κακές σχέσεις με τους προϊσταμένους τους ειναι αρκετές ώστε να μας… τρελάνουν.



Δεν είναι η μοναδική έρευνα που καταλήγει σε ανάλογα συμπεράσματα. «Οι κακοί προϊστάμενοι είναι ικανοί να κάνουν οποιονδήποτε υφιστάμενο δυστυχισμένο. Αυτοί είναι η βασικότερη πηγή άγχους και στρες στον εργασιακό μας χώρο», τονίζει ο καθηγητήςΡόμπερτ Χόγκαν του πανεπιστημίου της Τάλσα, στις ΗΠΑ.

tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου