oaednews

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Νοµοσχέδιο κοινωνικής επιχειρηµατικότητας


Συνεταιρισµοί για δουλειά σε µακροχρόνια ανέργους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Θέσεις µερικής απασχόλησης (µε 5ωρα-6ωρα) για 50.000 - 60.000 ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας θα φέρουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσειςοι οποίες καθιερώνονται µέχρι τον Απρίλιο. Το σχετικό σχέδιο νόµου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο παραθέτουν σήµερα «ΤΑ ΝΕΑ», θα παρουσιαστεί από τονΠρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου εντός της εβδοµάδας στο Υπουργικό Συµβούλιο. 

Προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης κοινωνικώνσυνεταιριστικών επιχειρήσεων µε συνολικήπροίκα 170 εκατ.ευρώ, δυνατότητες επιδοτήσεων των εισφορών µέσω του ΟΑΕ∆ και υπαγωγής στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόµου. Οι επιχειρήσεις αυτές θα µπορούννα εκτελούν µικρά κατασκευαστικάέργα, να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. φροντίδα ηλικιωµένων), να πωλούν προϊόντα (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία) και να διεκπεραιώνουν µια σειρά άλλων δραστηριοτήτων.
 

Στο σχέδιο νόµου γιατη θεσµοθέτηση της κοινωνικής οικονοµίας και της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας, µεταξύάλλων, περιλαµβάνονται:
 

1. Προβλέπεται µερική απασχόληση (5-6ώρου διάρκειας)για τον ωφελούµενο στον οποίοθα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Ειδικότερα για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζοµένων προβλέπεται ειδικόπρόγραµµα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕ∆.
 

2. Προτεραιότηταµέσα από ένα αντικειµενικόσύστηµα µοριοδότησης κριτηρίων θα παρέχεται ιδιαίτερα στα νοικοκυριά χωρίς εισόδηµα, στους ανέργους εξαιτίας µαζικών απολύσεωντης τελευταίας διετίας καθώς καιστα νοικοκυριά µε αυξηµένο αριθµό προστατευοµένων µελών.
 

Στην εισηγητική έκθεση του νοµοσχεδίου για τη θεσµοθέτηση της κοινωνικής οικονοµίας και της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας τονίζεται ότι στόχος είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών µορφών επιχειρηµατικότητας σε δραστηριότητες συλλογικού και κοινωνικού σκοπού για την προαγωγή της τοπικής ανάπτυξης, τη διευκόλυνση τηςπρόσβασης στην αγορά εργασίας στρωµάτων σε µειονεκτική θέση, τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέµηση της φτώχειας, των διακρίσεων καιτου κοινωνικού αποκλεισµού. Ειδικότερα προβλέπεται:
 

n Η θεσµοθέτηση Φορέων Κοινωνικής Οικονοµίας (ΦΚΟ) ως ενός συνεκτικού συνόλου φορέων οι οποίοι διαµέσου των οικονοµικών, επιχειρηµατικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους προ άγουν την κοινωνική ωφέλεια και την κοινωνική προσφορά.
 

n Η δηµιουργία ΜητρώουΦορέων Κοινωνικής Οικονοµίας σε ηλεκτρονική µορφή στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πιστοποίηση των φορέων κοινωνικής οικονοµίας µε ελεγκτικό και κυρωτικό ρόλο. Τοµητρώο αποτελείκαι µέσο δηµοσιότητας των στοιχείων και δράσεων των φορέων κοινωνικής οικονοµίας.
 

n Φορείςαπασχόλησης είναιοι αστικοί µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και γενικότερα φορείς που µπορούν να προσλάβουν προσωπικό χωρίς να εµπίπτουν στους εθνικούς περιορισµούς περί προσλήψεων µέσω ΑΣΕΠ. Επίσης φορείς υλοποίησης του έργου είναι οι συµπράττοντες φορείς που έχουν την ευθύνη υλοποίησης συγκεκριµένων έργων και οι οποίοι εγγυώνται τον κοινωνικό - κοινωφελή χαρακτήρα του έργου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ολοκλήρωση και κάλυψή του πέραν της εργασίας κόστους (υλικά και αναλώσιµα, µηχανήµατα, µέσα µεταφοράς κ.λπ.). Τέτοιοι φορείς µπορεί ναείναι οι ΟΤΑ, τα πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ, τανοσοκοµεία, τα κοινωφελή ιδρύµατα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο εταιρικής ευθύνης, ενώσεις καταναλωτών, ΜΚΟ κ.λπ.
 

n Για την αποτελεσµατική εφαρµογή και οµαλή διαχείριση του προγράµµατος θα τεθούν αυστηρές δικλίδες ασφαλείας στους φορείς απασχόλησης και υλοποίησης του έργου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου