oaednews

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Στην Αθήνα με απαιτήσεις Τρόικα-Ράιχενμπαχ


Νέος γύρος διαβουλεύσεων ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα, μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης με την Τρόικα για τον καθορισμό των όρων που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Οι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα συναντηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να συνταχθεί το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει κατά γράμμα η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή «ζεστού» χρήματος προς την Ελλάδα.


Στις 16:00 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Όπως έχει διαρρεύσει, η Τρόικα επιστρέφει για άλλη μια φορά με άγριες διαθέσεις, απαιτώντας σειρά νέων μέτρων τα οποία θα πλήξουν τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Στο στόχαστρο 13ος και 14ος μισθος - Απολύσεις στο Δημόσιο

Η αδυναμία του εισπρακτικού μηχανισμού να μαζέψει τα προβλεπόμενα έσοδα, η περιορισμένη μείωση των κρατικών δαπανών και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του ελλείμματος το 2012, που κάνουν λόγο για πάνω από 9,5%, δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των όρων του νέου δανείου, συνολικού ύψους 139 δισ. ευρώ.

Η Τρόικα αναμένεται να ζητήσει «πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθωτούς που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία είχε υπογραφεί το 2010, με παράλληλα μείωση του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου εργασιακού πλαισίου όπου θα ενισχυθούν εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (μειωμένο ωράριο, ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις). Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικα, αποτελεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Εν τω μεταξύ, θα ασκηθούν νέες πιέσεις για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες. Οι προσπάθειες για εξοικονόμηση εσόδων φέρνει στο προσκήνιο νέες απολύσεις, κατάργηση περισσότερων δημοσίων φορέων και οριζόντιες μειώσεις αποδοχών σε ευρύτερο αριθμό υπαλλήλων του Δημοσίου.

Διαβουλεύσεις για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ


Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο για την ελληνική κυβέρνηση σχετίζεται με τον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος επενδύσεων ΕΣΠΑ. Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν και ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική και Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, Χ.Ράιχενμπαχ θα συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με άλλους υπουργούς για την επιτάχυνση των διαδικασιών συγχρηματοδότησης έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού υπηρεσιών, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο βάρος στη διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να δοθεί στην εύρεση λύσεων για την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αν και η κοινοτική χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ θα φτάσει στο 95%, η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία που παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν προκαλέσει σειρά καθυστερήσεων στην εκτέλεση των προβλεπόμενων προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου