oaednews

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΠΑΝ/ΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Με κατάληψη στην Πανεπιστημιούπολη στου Γάλλου μέχρι τις 10 το πρωί και συμμετοχή στην απεργιακή πορεία διαμαρτυρίας στις 19 Οκτωβρίου, αντιδρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι στα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικα.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο επισημαίνει:


«Συμπολίτες, εργαζόμενοι,
Τα μέτρα που καθημερινά ανακοινώνονται από την κυβέρνηση, την Τρόικα και το Δ.Ν.Τ δεν πρόκειται να έχουν τέλος. Αντιθέτως, είναι πάντα μια νέα αρχή.
Μας είπαν ότι θέλουν να διασφαλίσουν το μέλλον όλων μας, των παιδιών μας, των εργαζόμενων και των ανέργων. Το μόνο που εξασφάλισαν μέχρι σήμερα είναι η σωτηρία των τραπεζών και των αγορών τους. Οι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι είναι μόνο δείκτες και αριθμοί. Φρόντισαν να μας συκοφαντήσουν και να μας διχάσουν. Αφού έφεραν το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις απολύσεις με το καθεστώς εφεδρείας, τώρα  απαιτούν μισθούς 500 ευρώ παντού!

Μας έβαλαν το δίλημμα θυσίες ή χρεοκοπία. Μας έκρυψαν όμως ότι θα χρεοκοπήσουν μια ολόκληρη κοινωνία για να μην αναγγείλουν τη χρεοκοπία των τραπεζών τους. Έτσι, πέταξαν στο δρόμο 1 εκατ. ανέργους μέχρι σήμερα, μας έβαλαν να πληρώνουμε νοίκι στα σπίτια μας και φορολόγησαν ακόμη και τα ψιχία του άνεργου!
Μας έκρυψαν, πίσω από το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας, ότι θέλουν να φτιάξουν μια νέα φτηνή αγορά εργατικού δυναμικού των 500 ευρώ, για να φέρουν επενδύσεις! Ψάχνουν να βρουν λύσεις, φτηνές, εύκολες και γρήγορες για να απολύουν παντού: στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα! Άφησαν τον κάθε εργαζόμενο να εκβιάζεται με την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία και την ψευτο-απασχόληση.
Μας συκοφάντησαν όλους και μας είπαν «μαζί τα φάγαμε»! Ξέχασαν όμως να μας πουν ότι την ίδια ώρα απάλλασσαν τους πάντες για τη Siemens, τα υποβρύχια, τις βαλίτσες, το Βατοπέδι, τις προμήθειες κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών!

Φορολόγησαν τα πάντα αλλά όχι όλους, βγάζοντας λίστες χρεών μόνο για κατανάλωση στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Λίστες παρηγοριάς για να μας υπνωτίσουν! 
Είπαν ψέματα για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, κρύβοντας ότι κανείς στην ουσία δεν θα πάρει τον ανώτατο (ακαθάριστο) μισθό, για να καθησυχάσουν τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα και να του πουν πως έτσι αποκαθιστούν την αδικία σε βάρος του. Και την άλλη μέρα του ανακοινώνουν και εκείνου κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Θέλουν να μας διχάσουν ως εργαζόμενους, ως κοινωνία, ως ανθρώπους για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζές τους.

ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΠΙΑ ΜΕ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ!»
Κατάληψη στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου
Οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου συντονίζουν τη δράση τους με τους εργαζόμενους στις περιφέρειες όλης της χώρας και αποφάσισαν στη χθεσινή γενική τους συνέλευση να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτηρίου της αντιπεριφέρειας την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Δεν μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον των παιδιών μας χωρίς δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, χωρίς εξασφάλιση εργασίας σε κάθε πολίτη, χωρίς δημόσια διοίκηση που να διασφαλίζει κάθε κοινωνικό αγαθό από κάθε είδους εκμετάλλευση,  χωρίς αξιοπρέπεια στους μισθούς και στις συντάξεις, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα μέτρα που παίρνονται για μας χωρίς εμάς, δεν έχουν καμία λογική γιατί οδηγούν στη διάλυση και όχι στην ανάπτυξη της χώρας, εξαθλιώνουν και δεν αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, δεν σέβονται τις στοιχειώδες ανάγκες μας.
Οδηγούμαστε σε εργασιακές σχέσεις τριτοκοσμικών χωρών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κοινωνική εξαθλίωση, σύγχρονη δουλεία και εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Μοναδική μας ελπίδα στη σημερινή κατάσταση είναι η συλλογική μας δράση, να αφήσουμε τον καναπέ μας και να αποφασίσουμε εμείς για τη ζωή μας.
Καλούμε όλους τους πολίτες της πόλης μας την Τρίτη 18-10-11 στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου να αγωνιστούμε ενωμένοι για τα δικαιώματα μας».
"Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει την κοινωνική συνοχή"
Με συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, διοργάνωση εκδήλωσης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση σε συνδυασμό με την κρίση και συντονισμό με την πανεπιστημιακή κοινότητα για νέες κινητοποιήσεις, απαντά η Γ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της  Φιλοσοφικής Σχολής στα μέτρα της κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα επισημαίνεται:
«Η Γ.Σ. του ΕΦΔ Φιλοσοφικής Σχολής συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία και διαπίστωσε τη διαφαινόμενη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής που προκαλεί η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Διαπίστωσε επίσης ότι μέρος της πολιτικής αυτής αποτελεί η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση κατά του δημόσιου, δημοκρατικού και ακαδημαϊκού πανεπιστημίου.
Οι πρωτοφανείς περικοπές των προϋπολογισμών των ΑΕΙ που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, η κατάργηση εκατοντάδων θέσεων συμβασιούχων διδασκόντων (Π.Δ. 407/80) που έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών των προγραμμάτων σπουδών (ιδίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια), η προοπτική της επέκτασης του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας» στη δημόσια εκπαίδευση και οι τεράστιες περικοπές στους μισθούς των πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και των υπόλοιπων κατηγοριών εργαζομένων στα πανεπιστήμια, θέτουν πλέον ανυπέρβλητα προσκόμματα στη δυνατότητα των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας να λειτουργήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα.
Η ΓΣ διαπίστωσε επίσης την επιτεινόμενη αντισυνταγματική παρεμβατικότητα εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων με την ψήφιση τροπολογία (σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας), η οποία προβλέπει τη ρύθμιση καίριων ζητημάτων διοίκησης των πανεπιστημίων απευθείας από την Υπουργό Παιδείας. Η νέα αυτή βάναυση παραβίαση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων αποτελεί μια πρώτη ομολογία αποτυχίας εφαρμογής του νόμου 4009/11, ο οποίος άλλωστε προσέκρουσε στην άρνηση της συντριπτικής πλειονότητας των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων να αποδεχθούν τον αντισυνταγματικό περιορισμό της πλήρους αυτοδιοίκησής τους.
Με αυτά τα δεδομένα η Γ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να:
• συμμετάσχουμε στις «Πανελλαδικές Συναντήσεις Συλλόγων ΔΕΠ» που οργανώνονται για τον οριζόντιο συντονισμό της δράσης των Συλλόγων Διδασκόντων.
• συντονιστούμε με τους άλλους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους Συλλόγους Εργαζομένων του Πανεπιστημίου μας για την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών.
• καλέσουμε τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για τον έλεγχο της συνταγματικότητας όποιων παρεμβάσεων υπάρξουν στην αυτοδιοίκηση του ιδρύματος από μέρους του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ με βάση το νόμο 4009/11.
• διοργανώσουμε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη παιδεία σε σύνδεση με τη γενικότερη κρίση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
• καλέσουμε τα μέλη του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 και 20 Οκτωβρίου και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης (19/10).
• Σε περίπτωση που υπάρξουν νέες περικοπές στο μισθολόγιο των μελών του, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων προτίθεται να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας και καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να αντιδράσει αναλόγως, τηρώντας τις δεσμεύσεις της για δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν σεβαστεί την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η ίδια η Ομοσπονδία σε παλαιότερες αποφάσεις της»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου