oaednews

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Οι Έλληνες νέοι μεταναστεύουν» εκτιμά εφημερίδα του Βελγίου



Το αφιέρωμα αναφέρει ότι οι νεαροί Έλληνες, τους οποίους η κρίση έχει οδηγήσει με την πλάτη στον τοίχο και έχουν ως μόνη προοπτική στη χώρα τους την ανεργία, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και μεταναστεύουν.


H γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «L' Echo» δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της τετρασέλιδο αφιέρωμα στην κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στους νέους, που «μεταναστεύουν μαζικά στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, του Βελγίου συμπεριλαμβανομένου».



Το αφιέρωμα αναφέρει ότι οι νεαροί Έλληνες, τους οποίους η κρίση έχει οδηγήσει με την πλάτη στον τοίχο και έχουν ως μόνη προοπτική στη χώρα τους την ανεργία, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και μεταναστεύουν μαζικά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συχνά μάλιστα χωρίς να έχουν καμία γνώση πάνω στην αγορά εργασίας της χώρας. Στις Βρυξέλλες, η ελληνική κοινότητα οργανώνεται και κάνει ό,τι μπορεί αλλά συχνά είναι αδύναμη.



Στη συνέχεια, το αφιέρωμα παρουσιάζει τις προσωπικές ιστορίες δύο νεαρών Ελλήνων: του Γιάννη Ανδρεόπουλου, που μόλις έφθασε στις Βρυξέλλες για να αναλάβει ως σεφ στο ελληνικό εστιατόριο «Στροφιλιά» αφού είχε στείλει προηγουμένως το βιογραφικό του στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, αλλά και του Γιώργου Ζήση, που επίσης μόλις έφθασε στη βελγική πρωτεύουσα, αφού έχασε την εργασία του στην Αθήνα, αλλά δεν έχει προς το παρόν βρει δουλειά.



Ο συντάκτης θέτει το ερώτημα εάν είμαστε μάρτυρες ενός μαζικού νέου κύματος μετανάστευσης από την Ελλάδα και αναφέρει ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ προσπαθεί να υποτιμήσει το φαινόμενο. «Υπάρχει ένα ενδιαφέρον αλλά δεν είναι μαζικό» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας Κωνσταντίνος Παππάς.



Από την άλλη, ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών επιβεβαιώνει ότι «ο Έλληνας έχει τη συνήθεια να αλλάζει χώρα, αλλά πλέον αυτό είναι μαζικό. Βλέπουμε 10-12 άτομα να φθάνουν κάθε εβδομάδα, ορισμένοι μαζί με τις οικογένειές τους. Τους εξηγούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε δουλειές».



Στην Αθήνα, σχολιάζει ο συντάκτης, ο άνεμος της αναχώρησης είναι αισθητός. «Όλο και περισσότεροι νέοι έρχονται για να πάρουν πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επιβεβαιώνει η Κατερίνα Φλάκα, υπάλληλος του ΟΑΕΔ.



Σύμφωνα με ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασισμένο σε έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο, περίπου 40% των Ελλήνων θέλουν να δουλέψουν για μία μακρά περίοδο στο εξωτερικό. Ένα νούμερο που μπορεί πλέον να έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω.



Όπως αναφέρει σχετικά ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, «η εισροή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις στην Αθήνα».



«Η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος το καλοκαίρι γιατί όλοι έβλεπαν ότι θα επιβληθούν νέα μέτρα. Πολλοί νέοι μας συμβουλεύονται. Ωστόσο η πλειονότητα εξ αυτών δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να εργαστεί στο εξωτερικό. Δεν έχουν κατάρτιση, δεν μιλούν ξένες γλώσσες», δηλώνει η Σταυρούλα Νικολοπούλου, η οποία εργάζεται επίσης στον ΟΑΕΔ.



Αυτοί θα μείνουν στο λιμάνι, οι καλύτεροι όμως θα ανοίξουν πανιά παρατηρεί ο συντάκτης, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών σημειώνει ότι «αυτό που είναι επικίνδυνο είναι ότι αυτή η αιμορραγία από τη χώρα αφορά τα «μυαλά», αυτούς που έχουν κάνει τις καλύτερες σπουδές». «Έξι στους δέκα που μεταναστεύουν έχουν ένα βιογραφικό τεσσάρων σελίδων. Αυτό δεν είναι ευχάριστο για τη χώρα», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος.



Από αυτή την κατάσταση, παρατηρεί ο συντάκτης, επωφελούνται ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία που -μέσω του ευρωπαϊκού portal για την απασχόληση Eures, προσέλαβε αρκετούς μηχανικούς με ειδίκευση σε θέματα γεωργίας ενώ αναζητεί και άλλους εργαζόμενους, αρχιτέκτονες, νοσοκόμες και ερευνητές στον τομέα της υγείας. Η Γερμανία, επίσης, έχει προσλάβει αρκετούς γιατρούς, ενώ τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα ξεκινήσει μία άλλη προσπάθεια με μηχανικούς, δηλώνει η Κατερίνα Φλάκα από τον ΟΑΕΔ.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο: