oaednews

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Καταιγίδα αλλαγών - Ευ. Βενιζέλος: «Οι αποφάσεις είναι οριστικές»

Τις επόμενες ημέρες αρχίζουν αποκρατικοποιήσεις, καταργούνται και συγχωνεύονται δημόσιοι οργανισμοί, μπαίνει τέλος στις κλαδικές συμβάσεις, ανακοινώνεται ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών, ανοίγουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κρατικοί, αλλάζει το φορολογικό σύστημα και μπαίνει σε εφαρμογή άμεσα το ενιαίο μισθολόγιο.





Με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι οριστικές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τις ανακοινώσεις του έστειλε μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και προς τη τρόικα. Υποστήριξε επίσης ότι τις διαρθρωτικές αλλαγές δεν τις επέβαλαν οι δανειστές μας αλλά έπρεπε να γίνουν προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά.



«Σηκώνουμε πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών. Το μήνυμα απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες, την αγορά και τους εταίρους μας. Αν δεν σπάσουμε τον φαύλο κύκλο δεν θα βγάλουμε το κεφάλι έξω από το νερό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε σε μία περιδίνηση. Τώρα πρέπει να πάμε μπροστά και θα πάμε μπροστά».







Πιο συγκεκριμένα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε:



• Αποκρατικοποιήσεις: Προχωρά ταχύτατα το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων



Από την Τετάρτη μεταβιβάζονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας περιουσίας τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Πρόκειται για τις άδειες του ΟΠΑΠ, τις συχνότητες κινητής τηλεφωνίας, τη ΔΕΠΑ, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ΕΛΠΕ, την πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες



• Καταργούνται και συγχωνεύονται δημόσιες υπηρεσίες



Άμεσα και πριν ολοκληρωθεί η διορία των 9 μηνών η κυβέρνηση προχωρά σε κατάργηση, συγχώνευση και περιορισμό δημόσιων φορέων και οργανισμών. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι: ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΙΓΜΕ καθώς και όσοι φορείς δεν αναφέρονται ρητά αλλά υπάρχουν σε αντίστοιχες εξουσιοδοτήσεις των υπουργείων.



• Διευρύνεται η εργασιακή εφεδρεία



Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρόκειται για μία πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας νέο «άνοιγμα» για συναίνεση. Η εργασιακή εφεδρεία θα ισχύσει για όλους τους υπαλλήλους πλην του στενού δημόσιου τομέα. Θα καταρτιστεί σχετική λίστα από το ΑΣΕΠ και στη συνέχεια θα μετατάσσονται ή θα καλύπτουν υπάρχουσες ανάγκες με το θεσμό της προσωρινής απασχόλησης. Στο στενό δημόσιο τομέα οι υπάλληλοι είναι κρατικοί και θα ισχύσει αναδιάταξη προσωπικού, δηλαδή θα υπάρξουν όπου χρειαστεί μόνο μετατάξεις.







• Ενισχύονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις



Με γοργούς ρυθμούς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και η ενίσχυση του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων που μέχρι στιγμής δεν είχαν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα ανακοινώνεται ο νέος κατάλογος των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Επίσης προωθείται η δημιουργία Ενιαίου Φορέα για φόρους και εισφορές.



• Ανοίγουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα



Νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα . Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς θα διαρκέσει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αρχικά είχε καθοριστεί.



•Σε 3 εβδομάδες έρχεται το νέο φορολογικό σύστημα



Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι το νέο φορολογικό σύστημα βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης και θα παρουσιαστεί σε 3 εβδομάδες. Ειδικότερα για τα θέματα των φορολογικών συντελεστών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στην περίπτωση που δημιουργηθεί μηχανισμός απόδοσης και είσπραξης του ΦΠΑ. «Δίνουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία μάχη νομιμότητας και φοροδιαφυγής και δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τη δημοσιονομική κρίση».







•Δεν θα εφαρμοστεί η «προσωπική διαφορά» στο Δημόσιο



Το νέο μισθολόγιο συνδέεται με το βαθμολόγιο στο Δημόσιο και προβλέπει ίση αμοιβή για όλους τους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες αρμοδιότητες σε διαφορετικές υπηρεσίες τόσο στον ευρύτερο όσο και στον δημόσιο τομέα.



Η προσωπική διαφορά που προέβλεπε τη ενοποίηση των επιδομάτων με πλαφόν τελικά δεν θα εφαρμοστεί. Το μοναδικό επίδομα που διασώζεται είναι το πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας.







real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου