oaednews

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία και άλλα δεινά...

Εργασιακή εφεδρεία. Θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ που είναι αρμόδιο να προσλάβει εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού. Θα υπάρξει κατάλογος με το πλεονάζον προσωπικό. Θα υπάρξουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης, μετάταξης και διευκόλυνσης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι στο στενό δημόσιο τομέα όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κρατικοί και δεν θα ανήκουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.




4. Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Προχωράει ο ενιαίος φορέα φόρων και εισφορών. Θα κλείσουν όλα τα κενά που έχουν απομείνει με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς όλα θα ανοίξουν τώρα και οι προθεσμίες που εκτείνονται σε βάθος χρόνου έως το 2013 έρχονται μπροστά.



5. Νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Προχωράει ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα προκειμένου να καταρτιστεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι αποφάσεις. Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.



6. Νέο μισθολόγιο. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, χρόνιες αδικίες και ανισότητες φθάνουν στο τέλος τους. Είναι πραγματικά δίκαιο και θα βασίζεται στην αξιοκρατία. Καταργείται η εξαγγελθείσα «προσωπική διαφορά» και στη θέση της μπαίνει το πριμ παραγωγικότητας που θα συμφωνείται ξεχωριστά για κάθε υπάλληλο και θα λαμβάνεται ανάλογα τα αποτελέσματα της εργασίας του. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα αποτελέσει κίνητρο στο δημόσιο υπάλληλο να αποδίδει.



7. Η δημοσιονομική διοίκηση, είπε, έχει τεράστια σημασία. Όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο ΓΛΚ θα παύει να επιχορηγείται από το κράτος. Εχουν συγκρατηθεί όλες οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι στην ύφεση και τα έσοδα.







Η χαρτογράφηση του στενού δημόσιου τομέα



Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία



Δεν μπορούν να μπουν σε εφεδρεία οι:



Μόνιμοι υπάλληλοι. Στο σύνολό του το τακτικό προσωπικό υπουργείων (μαζί με δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας είναι 625.738 ήτοι 82% επί του συνόλου





Μπορούν να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία οι:



***Ιδιωτικού δικαίου (αορίστου χρόνου) 53.833 (7%)





Μπορούν να απολυθούν χωρίς να ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία οι:



*** Ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου χρόνου) 44.811 6%



*** Συμβασιούχοι έργου: 14.345 2%





Επίσης υπάρχουν και οι ωρομίσθιοι - ημερομίσθιοι (4.614), οι μετακλητοί (1.175) και 1.003 με έμμισθη εντολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου