oaednews

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου !!!

Στα έξι συμπληρωματικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ύψους 7 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του το βράδυ της Κυριακής στη σύνοδο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) στην Ουάσινγκτον.





Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έως το τέλος του 2011, σε 4 από 5 δισ. ευρώ.



Κατά την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την πολύ βαθύτερη ύφεση φέτος και τις σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, επέβαλαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011 και να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2012 έτσι ώστε να προκύψουν πρωτογενή πλεονάσματα στο πρώτο εξάμηνοτου 2012.



Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έχουν μειωθεί τα πρωτογενή ελλείμματα από 24 δισ. σε περίπου 2 δισ. ευρώ, «όταν θα επιτύχουμε τους στόχους του 2011».



Η προσαρμογή από το 2009 έως το 2011 είναι 10% του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σωρευτικά ύφεση που ξεπερνά το 12% του ΑΕΠ, επισήμανε



«Για εμάς αυτό που είναι σημαντικό είναι να θέσουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι» είπε ο υπουργός και προσέθεσε:



«Τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και τη ζήτηση. Οι φήμες και το διεθνές κλίμα τροφοδοτείται από την εσωτερική ανασφάλεια και το αντίστροφο. Όλα αυτά κάνουν πιο βαθιά την ύφεση και πιο σφιχτή την ρευστότητα. Προσπαθούμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους ενώ την ίδια στιγμή η ύφεση τους σπρώχνει πιο μακριά. Απαντούμε με την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων. Το πολιτικό και κοινωνικό κόστος του προγράμματος ανεβαίνει.»Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα, ύψους 3% του ΑΕΠ (7 δισ. ευρώ) που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Κυβερνητική Επιτροπή.



Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:



Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.



Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.



Την δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.



Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.



Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ (1,4 δισ. ευρώ), που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.



Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράτεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.



Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ο στόχος για τον Σεπτέμβριο ήταν 1,7 δισ. ευρώ.



Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί τελικά μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου.



Επιπλέον, αναθεωρήθηκε και ο στόχος για έσοδα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, «υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ».



Μέχρι τα τέλη του 2014 το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αντλήσει συνολικά έσοδα 28 δισ. ευρώ.



in.gr



2 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ? ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ? ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΛΗΞΟΥΝ? ΜΙΣΘΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ?ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και είναι μόνο η Αρχή.....Στόχος η πλήρη εξαθλίωση του Έλληνα Πολίτη της παραγωγής...Ζούμε ένα Εργασιακό Ολοκαύτωμα....
    http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/09/blog-post_5822.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή