oaednews

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Περισσότερα από 200.000 «λουκέτα» μέχρι το τέλος του χρόνου

Δ. Μανιφαβα
Πάνω από 200.000 αναμένεται να φτάσουν τα «λουκέτα» μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), εκτοξεύοντας στα ύψη την ανεργία. Hδη, όπως αποκάλυψε μιλώντας στην «Κ»
ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Γιώργος Κασιμάτης, τα «λουκέτα» από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν τα 130.000, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά, με την κορύφωση του δράματος να έρχεται τον Δεκέμβριο. Η κρίση πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνικές, εμπορικές, αλλά και του κλάδου παροχής υπηρεσιών. Τη ζοφερή αυτή κατάσταση περιέγραψαν χθες τα μέλη της διοίκησης της ΚΕΕΕ στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, κυρίως προς την κατεύθυνση της τόνωσης της ρευστότητας. Oπως επεσήμανε στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση κατά 8,8% σε ετήσια βάση και 10,2% σε μηνιαία βάση. Η αρνητική αυτή τάση δεν έχει ανακοπεί ούτε κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου ο κύκλος εργασιών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα για τρίτη συνεχή χρονιά, με ποσοστό μείωσης 25% σε πανελλήνια κλίμακα.



Τα αιτήματα που έθεσε η ΚΕΕΕ στον κ. Χρυσοχοΐδη είναι τα ακόλουθα:



1) Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε χορηγήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), στο πλαίσιο της «Α΄ και Β΄ φάσης, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης» σε έξι χρόνια από τρία που είναι σήμερα, ώστε να μειωθεί το ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων. Το παραπάνω βεβαίως απαιτεί συμφωνία της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κάτι που τελικώς μπορεί να γίνει, καθώς συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό των οφειλετών.



2) Πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), αλλά και του νέου επενδυτικού νόμου.



3) Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ τουλάχιστον για τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.



Παράλληλα, η διοίκηση της ΚΕΕΕ ζήτησε από τον υπουργό τη συνδρομή και την υποστήριξη των προτάσεών της προς το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ενεργοποίηση των διαδικασιών συμψηφισμού μεταξύ αξιώσεων του Δημοσίου έναντι επιχειρηματιών και αξιώσεων των επιχειρηματιών έναντι του Δημοσίου (π. χ. ως προς τον ΦΠΑ).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου