oaednews

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Χωρίς τις παρεμβάσεις, η ανεργία θα είχε ξεπεράσει ήδη το 20%...

Στον ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ

Δεν υπάρχουν «μαγικές συνταγές» για την καταπολέμηση της ανεργίας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Ι» ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.


Ανακοινώνει πέντε νέα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προκηρυχθούν από τον Σεπτέμβριο και θα απευθύνονται σε 145.000 νέους ανέργους.


Ο κ. Κικίλιας εκτιμά ότι, με τα περσινά προγράμματα για 600.000 ανέργους, συγκρατήθηκε το ποσοστό ανεργίας κατά 4%. Επισημαίνει ότι, αν δεν είχαμε λάβει δραστικά μέτρα, η ανεργία σήμερα θα ήταν στο 20% και όχι τέσσερις μονάδες χαμηλότερα. Και καλεί τις επιχειρήσεις να σηκώσουν το βάρος και να συμμετάσχουν στα προγράμματα απασχόλησης, τονίζοντας ότι μέσω αυτών μειώνεται το κόστος εργασίας κατά 25%. Επισημαίνει ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, που φτάνει στο 25%-30% -και σε ορισμένους κλάδους το 50%-60%. Ταυτόχρονα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ προαναγγέλλει ένταση των ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος του σκανδάλου που έχει εντοπιστεί και αφορά στη χορήγηση επιδομάτων του ΟΑΕΔ σε άτομα που παρουσιάζουν πλαστά και εικονικά δικαιολογητικά.



Ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» για το φαινόμενο της ανεργίας, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. «Μαγική συνταγή» είναι η υγιής οικονομική ανάπτυξη, με υγιή δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Αυτά δεν τα έχουμε. Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Ελπίζω ότι έχουν μπει οι βάσεις, ώστε σε μερικά χρόνια να έχουμε υγιή ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», επισημαίνει.


Το κύριο πρόβλημα είναι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που φτάνει συνολικά το 25%-30% και σε ορισμένους κλάδους το 50%-60%. Σε αυτή την περίπτωση, τα έσοδα που χάνονται είναι τεράστια, ακόμα και για το ασφαλιστικό σύστημα.


Αναφερόμενος στους ελέγχους που έχουν γίνει, ο κ. Ηλίας Κικίλιας επισημαίνει: «Έχουμε μέσα από ελέγχους εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν ανασφάλιστοι. Επίσης, έχουμε μερικές χιλιάδες περιπτώσεις που με πλαστά πιστοποιητικά λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούνται, όπως επιδόματα ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία -δύο υπηρεσίες, εντοπίστηκε με πλαστά στοιχεία το 11%-15% των επιδοματούχων, ενώ οικογενειακό επίδομα λαμβάνει το 12%-15%. Είμαστε πλέον σε θέση να διασταυρώνουμε ηλεκτρονικά τις παροχές, ενώ συνεχίζουμε και τους ελέγχους».

Με τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης που έχουν προκηρυχθεί, και εκείνα που πρόκειται να προκηρυχθούν το φθινόπωρο και θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, θα ωφεληθούν συνολικά 750.000 άνεργοι.


«Πέρυσι την άνοιξη», σημειώνει ο κ. Κικίλιας, «θέσαμε σε εφαρμογή πάνω από 30 προγράμματα, από τα οποία ωφελήθηκαν 600.000 άνεργοι. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αφορούσε στη διατήρηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα 300.000 θέσεων εργασίας. Με τα προγράμματα αυτά καταφέραμε να συγκρατήσουμε την ανεργία κατά 4%, ώστε να μην φτάσει στο 20%. Φέτος, θα έχουμε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, που πιστεύω ότι θα είναι και ο τελευταίος. Έχουμε έτοιμα και θα ανακοινώσουμε τον Σεπτέμβρη πέντε νέα προγράμματα κόστους 420 εκατ. ευρώ, που αφορούν 145.000 ανέργους.



Το κυριότερο, αφορά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Με ένα voucher, μέσω του οποίου ο άνεργος θα επιδοτείται ως μισθοδοτούμενος. Το δεύτερο πρόγραμμα, αφορά στη χορήγηση κινήτρων σε επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλάβουν ανέργους. Το τρίτο πρόγραμμα αφορά σε ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών. Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά στη δυνατότητα επιχορήγησης 10.000 θέσεων εποχικής απασχόλησης, σε ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά όλο τον χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό το εφαρμόσαμε και πέρυσι με ιδιαίτερη επιτυχία. Το πέμπτο πρόγραμμα αφορά σε προγράμματα κατάρτισης 50.000 εργαζομένων, σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.


Τα προγράμματα δεν επαναλαμβάνουν αυτό που γινόταν στο παρελθόν με τα stage. Το ‘κλειδί’ είναι να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες εντασσόμενες σε κάποιο από τα προγράμματα ωφελούνται με μείωση του κόστους εργασίας 25% έως 30%».


Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν πλάτη στην απασχόληση


ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πρέπει να «βάλει πλάτη» στο θέμα της απασχόλησης. Αναφορικά με τους όρους που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται σε προγράμματα κατάρτισης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ αναφέρει ότι «υπάρχουν πάρα πολλές που δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του ΟΑΕΔ, εντασσόμενες σε κάποιο πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, σταματά η χρηματοδότηση».


«Στην Ελλάδα», επισημαίνει, «έχουμε το μοναδικό φαινόμενο να είμαστε 11.000.000 και να υπάρχουν 800.000 επιχειρήσεις. Το 95% απασχολεί μέχρι τέσσερις εργαζόμενους. Δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, χωρίς να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη.




Έχουμε και μεγάλο αριθμό αυτοαπασχόλησης, που ξεπερνάει το 40%. Με αποτέλεσμα να μην είναι και πολύ βιώσιμα αυτά τα σχήματα. Αυτά είναι κυρίως εκείνα που δημιουργούν προβλήματα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου