oaednews

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Κονδύλια στοπ για χώρες με ελλείμματα

Διακοπή χρηματοδότησης στις χώρες που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους ζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί
Επιστολή - βόμβα για πάγωμα των κονδυλίων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα απείθαρχα κράτη-μέλη έστειλαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.




Κοινό μέτωπο κατά των... άτακτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμόρφωσαν οι δύο ισχυροί ηγέτες της Ευρώπης με την επιστολή τους και ζητούν να διακόπτεται η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία των χωρών της Ευρωζώνης όταν δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους.



Οι δύο πολιτικοί ηγέτες ισχυρίζονται ότι στο μέλλον οι πληρωμές θα πρέπει να αναστέλλονται για τις χώρες εκείνες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα.



Στην κοινή επιστολή Μέρκελ - Σαρκοζί αναφέρεται ότι οι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενσωματωθούν στον νέο κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής που θα προταθούν για το επόμενο πολυετές χρηματοπιστωτικό πλαίσιο.


Οι δύο πολιτικοί ηγέτες διατυπώνουν τη δική τους θέση για τον ρόλο των ταμείων και τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων.




Ισχυρίζονται ότι τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής πρέπει να χρησιμεύουν για να στηρίζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέσα στην Ευρωζώνη.



Στην επιστολή των δύο ηγετών έχει καταγραφεί η άποψη για τις χώρες που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα. Αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα πρέπει αυτομάτως να προχωρεί σε έλεγχο και να επιβλέπει ότι τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής.



Επίσης θεωρούν ότι οι αρμόδιες Αρχές της Ευρώπης θα πρέπει να συμμετέχουν στην επιλογή και την εφαρμογή των προγραμμάτων.



Αξιοποίηση

Η κοινή γραμμή πλεύσης των ισχυρών της Ευρώπης έναντι των χωρών που δεν θα συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες τούς οδήγησε σε συμφωνία για τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων που δεν θα εκταμιεύονται να κατευθύνονται σε ένα ταμείο που σκοπό θα έχει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που θα το διαχειρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Επιτροπή.



ΠΡΟΤΑΣΗ

Επικεφαλής ο Ρομπάι



Στην ίδια επιστολή ζητείται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι σε συνεργασία με τους 17 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να αναζητηθεί ένας πρόεδρος για την άτυπη ευρωπαϊκή κυβέρνηση με θητεία δυόμισι ετών. Και καταλήγει η επιστολή των δύο ηγετών με την πρόταση να αναλάβει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αυτή την ευθύνη.



ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου