oaednews

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η Ανεργία των νέων δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια...

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ
Οι νέοι νιώθουν ότι οι προσδοκίες τους τσαλακώνονται, αλλά εξακολουθούν να ονειρεύονται. Βλέπουν τα λάθη μας και αμφισβητούν τις επιλογές μας



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η δύσκολη περίοδος μεταφέρει πολλά από τα βάρη στη νέα γενιά. Τώρα που κλονίζονται οι βεβαιότητες του παρελθόντος και μαθαίνουμε ν' ανιχνεύουμε μια νέα πραγματικότητα η οποία μας φέρνει αντιμέτωπους με συνθήκες που είναι δύσκολο να διαχειριστούμε, οφείλουμε κατ' αρχήν να μην επαναπαυθούμε στο εύκολο καταφύγιο της υποκρισίας και της καλλιέργειας ψευδαισθήσεων.



Οι νέοι νιώθουν ότι οι προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον τσαλακώνονται καθημερινά, αλλά εξακολουθούν να ονειρεύονται. Βλέπουν τα λάθη μας και αμφισβητούν τις επιλογές μας. Διεκδικούν διευρυμένες επιλογές και άλλες, καινούργιες διαδρομές. Ο σεβασμός στη δυναμική και την ορμή τους απαιτεί να είμαστε ειλικρινείς, υπεύθυνοι και κυρίως αποτελεσματικοί.



Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων είναι η ανεργία. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μπορούμε όμως να είμαστε αποτελεσματικοί εάν αντιμετωπίσουμε επιθετικά το πρόβλημα και δεν εγκλωβιστούμε σε ξεπερασμένες από την ίδια την πραγματικότητα αγκυλώσεις.



Ηδη με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουμε καταφέρει να διατηρηθούν μέχρι σήμερα 290.000 θέσεις εργασίας, ενώ με τα ειδικά τετραετή και διετή προγράμματα προώθησης της απασχόλησης έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί πάνω από 17.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι ωφελούμενοι στα προγράμματα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου για επαναπρόσληψη ανέργων και διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν φτάσει ήδη τους 61.000.



Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων για οκτώ περιφέρειες της χώρας. Μέσα στους επόμενους μήνες 55.000 περίπου άνεργοι σε όλη τη χώρα θα μπορέσουν να απασχοληθούν για την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα για πέντε μήνες με καταβολή του βασικού μισθού και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών.



Ιδιαίτερα όμως οι νέοι που δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας πολύ πιο έντονα από τον καθένα. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους μέχρι 24 ετών έφτασε το 40,4% τον Φεβρουάριο του 2011!



Γι' αυτό, αντί να συνεχίσει να συναντά ο νέος κλειστές πόρτες σε θέσεις εργασίας επειδή δεν έχει καμία εμπειρία, εμείς τον διευκολύνουμε να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία διάρκειας μέχρι 24 μήνες με το 80% του μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών του εισφορών στο ΙΚΑ. Μετά την πάροδο των 24 μηνών επανέρχονται οι συμβατικοί μισθοί.



Το κίνητρο που δίνουμε σε μια επιχείρηση να απασχολεί νεοπροσλαμβανόμενους νέους για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με μειωμένο μισθολογικό κόστος, συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση της απασχόλησης στην επιχείρηση. Δηλαδή, ο εργοδότης υποχρεούται να μην έχει προβεί σε απολύσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στις εποχικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στον τουριστικό κλάδο, υποχρεούται να μην έχει προβεί σε μείωση του εποχικού προσωπικού που απασχολεί σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις ο εργοδότης, είτε πρόκειται για εποχική επιχείρηση είτε όχι, δεν μπορεί να κάνει απολύσεις στο προσωπικό του κατά τη διάρκεια ισχύος αυτών των συμβάσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους.



Διασφαλίζουμε επομένως όχι μόνο την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και το ότι δεν θα υπάρξει υποκατάσταση μεταξύ εργαζομένων σε μια επιχείρηση.



Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Χρειάζονται ενεργητικές πολιτικές που να στηρίζουν τους άνεργους. Χρειάζονται έξυπνες λύσεις που να δίνουν διέξοδο σε χιλιάδες νέους που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία και είναι αποκομμένοι από την αγορά εργασίας. Πάνω από όλα χρειάζεται επιτάχυνση την αναπτυξιακής προσπάθειας, ώστε να προσελκυσθούν παραγωγικές επενδύσεις και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου