oaednews

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η γενιά της κρίσης

Τους βλέπουμε δίπλα μας, ειναι στο σπίτι μας, ειναι στις διαδηλώσεις στις πλατείες. Ειναι παντού. Ειναι η γενιά της κρίσης, η γενια της ανεργίας και της ανασφάλειας, η γενια των 592 ευρω.

Η εκρηξη της ανεργίας, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, η παράταση της εργασιακής ανασφάλειας για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας με μισθό 590 ευρώ μεικτά, είναι ορισμένοι παράγοντες που συνθέτουν ενα εκρηκτικό κοκτέιλ.



Η παρατεταμένη ύφεση δημιουργει κύμα μετανάστευσης νέου επιστημονικού προσωπικού.



Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την χώρα τους.



Ανεργία, υποαπασχόληση ή ετεροαπασχόληση είναι αυτό που περιμένει τους νέους πτυχιούχους μετά την αποφοίτησή τους.



Τα στοιχεία είναι όντως αποκαλυπτικά.



Σε πρόσφατη έρευνα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς σχετικά με την αξιοποίηση του πτυχίου τους, ένας στους τέσσερις ήταν άνεργος για περισσότερους από δέκα οκτώμήνες, οι μισοί απασχολούνταν σε εργασίες εντελώς άσχετες με την επιστήμη τους (υπάλληλοι και ταμίες σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστημάτωνένδυσης και υπόδησης, οδηγοί ταξί,σερβιτόροι και λοιπά τουριστικής φύσεωςεπαγγέλματα) και ένας στους τέσσερις υποαπασχολούνταν σε δουλειές «σχετικές»(φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα).



Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου το 30% των νέων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι άνεργοι, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 14%.



Οι 7 στους 10 Έλληνες αποφοίτους επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, ενώ ένας στους δέκα ήδη ψάχνει για δουλειά σε άλλη χώρα ή προσπαθεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, για να αποκτήσει

πρόσβαση σε άλλες αγορές εργασίας.



Ειναι γεγονός οτι οι επιλογές της κυβέρνησης(μεσω της τροικας) καταστρέφουν και διαλύουν την κοινωνική συνοχή

στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών -ασφαλιστικών δικαιωμάτων.



Και οχι μόνο αφου:



1. Το 40% των νέων στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών δεν μπορούν να βρουν δουλειά!



Μαλιστα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου το 30% των νέων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι άνεργοι, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 14%.



Ετσι θεσμοθετειται απο την κυβέρνηση ο νέος μέχρι 25 ετών όταν εργάζεται θα αμείβεται(εως 24 μηνες) με μειωμένο κατά 20% μισθό (590 ευρω) σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σσ με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών στο ΙΚΑ.)



Μετά την περίοδο των 24 μηνών, ο κάθε νέος εντάσσεται κανονικά στην αγορά εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασιας.



Παράλληλα ο εργοδότης υποχρεούται να μην έχει προβεί σε απολύσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στις εποχικές επιχειρήσεις, πχ στον τουριστικό κλάδο, υποχρεούται να μην έχει προβεί σε μείωση του εποχικού προσωπικού που απασχολεί σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.



Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις, ο εργοδότης, είτε πρόκειται για εποχική επιχείρηση είτε όχι, δεν μπορεί να κάνει απολύσεις στο προσωπικό του κατά τη διάρκεια ισχύος αυτών των συμβάσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους.



2. Ολα τα μέτρα για το ασφαλιστικό θα θίξουν κατα κύριο λόγο τους σημερινούς νέους.



Μετα το 2015 οι συντάξεις θα ειναι φιλοδωρήματα.



3. Η αγορά εργασίας δεν ειναι σε θέση να προσφέρει νεες θέσεις μονιμου χαρακτηρα.



Ετσι εκτος απο την πρωτοφανή ευελιξία στις εργασιακες σχέσεις (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασια κα) αλλα και την εργασιακή ζουγκλα.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου