oaednews

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η ανεργία είναι το φλέγον θέμα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

Ζητούν ενίσχυση του κοινωνικού μοντέλου κι όχι επίθεση σε αυτό, όπως συμβαίνει ιδιαιτέρως στην Ελλάδα. Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Λουξεμβούργο.


Οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) κάλεσαν σήμερα από το Λουξεμβούργο τους ευρωπαίους ηγέτες να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για λιτότητα και να επιτεθούν πρωτίστως στην ανεργία παρά στη μείωση των ελλειμμάτων.

«Το κύριο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το έλλειμμα, αλλά η ανεργία», δήλωσε ο πρόεδρος της CES, ο Ισπανός Ιγνάθιο Τόξο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από τη διαδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο κατόπιν αιτήματος της CES για την καταδίκη των πολιτικών λιτότητας που τίθενται σε εφαρμογή στην ΕΕ με στόχο τη μείωση του χρέους.
Διακυβέρνηση της Ευρώπης σημαίνει επίσης «ενίσχυση του κοινωνικού της μοντέλου κι όχι επίθεση σε αυτό», όπως συμβαίνει ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, σημείωσε ο συνδικαλιστής. Οι στόχοι για τη μείωση του χρέους θα πρέπει να μετατεθούν για το 2016, προσέθεσε.
«Δεν αντιτιθέμεθα στη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού τους, όμως αντιτιθέμεθα στο να βρίσκονται οι μισθωτοί και οι εργαζόμενοι στο επίκεντρο των προσαρμογών», σημείωσε επίσης η γαλλίδα Μπερναντέτ Σεγκόλ, γενική γραμματέας της CES.
«Δεν θα πρέπει η οικονομική διακυβέρνηση να γίνεται μέσω μιας ώθησης προς τα κάτω των μισθών ή μιας μείωσης των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με τους δείκτες τιμών», προσέθεσε.
Η διάσωση της Ελλάδας και η ρύθμιση των δημοσιονομικών της δεν θα μπορέσουν να γίνουν αν, παράλληλα, δεν γίνουν δημοσιονομικές προσαρμογές, επενδύσεις, κυρίως μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, σημείωσε η Σεγκόλ.
Σχεδόν την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρότεινε «ένα έκτακτο σχέδιο» τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα για την ενίσχυση της οικονομίας της και την αντιμετώπιση της ανεργίας, με την αποδέσμευση ταχύτερα του προβλεπομένου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ και χώρες-μέλη της.
Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα της CES και πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο του Λουξεμβούργου με αίτημα οι ευρωπαίοι ηγέτες να αναθεωρήσουν τα σχέδια λιτότητας και να επιτεθούν πρώτα στην ανεργία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η αστυνομία, αν και δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό, υπολογίζει σε 7.000 τους ανθρώπους «που ήρθαν με 130 πούλμαν και 2 τρένα» για να μετάσχουν στη διαδήλωση που ξεκίνησε λίγο πριν από τις 16:00 ώρα Ελλάδος, χωρίς να έχει προσθέσει σε αυτούς όσους ήρθαν με δικά τους μέσα. Οι διοργανωτές της CES υπολογίζουν τη συμμετοχή σε 20.000 άτομα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου