oaednews

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Παπακωνσταντίνου: «Θα μειωθούν κατά 20% οι δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα χρόνια και με απομακρύνσεις»


Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη μείωση τους κατά 150.000 ή κατά 20% μέχρι το 2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


«Αυτό θα συμβεί με απομακρύνσεις υπαλλήλων που δεν μετατάσσονται στον στενό δημόσιο τομέα, πρόγραμμα αντικατάστασης πέντε ή δέκα συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων με μόνο μια πρόσληψη για τα επόμενα δέκα χρόνια, της συγχώνευσης και των καταργήσεων δημοσίων οργανισμών» δήλωσε. Ο ίδιος μίλησε για συρρίκνωση δημοσίων οργανισμών, όπως η δημόσια τηλεόραση, συγχωνεύσεις φορέων. Όπως η ΘΕΜΙΣ Κατασκετυαστική με την ΕΡΓΟΣΕ και την κατάργηση άλλων δημοσίων υπηρεσιών, όπως η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα «πολυετή προϋπολογισμό».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «για όσους θέλουν να παραβλέπουν όσα έχουν γίνει αλλά και τη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα προσπάθειας, αν το 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα, τότε ίσως η χώρα να μην βρισκόταν εκεί που βρίσκεται», ενώ τόνισε ότι «η εποχή που η Ελλάδα είχε αμυντικές δαπάνες πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη ΕΕ έχει περάσει».



Το 3% του μισθού τους θα δίνουν οι εργαζόμενοι για τους άνεργους μέχρι το 2015
Ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Θα υπάρξει «μια μορφή εργασιακής εφεδρείας η απομάκρυνση από το Δημόσιο» μετά από αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους σε Οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν.

-Εκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης» 1% ως 3% ή 4% στα εισοδήματα όλων των πολιτών μέχρι το 2015

-Εισφορά 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των ανέργων, αύξηση της ίδιας εισφοράς σε υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Η έκτακτη εισφορά, «εισφορά αλληλεγγύης», 1% ως 4%, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή ως το 2015.

-Ερχεται σημαντική αύξηση τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και συνολικά.

-Αναστέλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για εφέτος.

-Επέκταση της αναστολής του «πόθεν έσχες» και πέραν της πρώτης κατοικίας για δυο-τρία χρόνια.

-Αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.

-Ιδρύεται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Στο Διοικητικό του Συμβούλιο θα υπάρχουν δυο «παρατηρητές», ένας από το ΔΝΤ ένας από τις χώρες της ευρωζώνης, τα υπόλοιπα μέλη θα ορίζονται από τη Βουλή μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών.


Επαφές...για τα κεφάλαια στο εξωτερικό


Επιβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις ελβετικές Αρχές και την ανταλλαγή πληροφοριών με τις υπηρεσίες άλλων κρατών, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για κεφάλαια που έφυγαν από τη χώρα και είναι στο εξωτερικό. «Θα καταγραφεί ιστορικό για όλα τα κεφάλαια στο εξωτερικό με απόλυτο σεβασμό στην κρατική νομοθεσία, και στον Ελληνα πολίτη που θεωρεί αδιανόητο κάποιοι να βγάζουν τα χρήματά τους εξω, θεωρώντας ότι είναι στο απυρόβλητο στα φορολογικά τους», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι «θέλουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια που είναι έξω, πέρα από όσα κεφάλαια επιστρέψουν, ενώ δεν πρέπει να υπάρξει φορολογικός έλεγχος για κεφάλαια που έχουν φύγει έξω και δεν επιστρέφουν».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση τραπεζικού και δημοσίου απορρήτου για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία με στόχο την απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά ακόμη και για γιατρούς στο ΕΣΥ και άτομα σε συναφή επαγγέλματα που συνδέονται με την δημόσια εξουσία».

Θέλει έγκριση από Βουλή μέχρι τις αρχές Ιουλίου
«Από εδώ και πέρα, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η συζήτησή του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται ο βασικός εφαρμοστικός νόμος τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση εκταμίευσης της επόμενης δόσης είναι η ψήφιση τόσο του Μεσοπρόθεσμου, όσο και του βασικού εφαρμοστικού νόμου. Είναι πολλοί οι εφαρμοστικοί νόμοι, με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πριν το τέλους του μήνα και την ψήφιση του βασικού εφαρμοστικού νόμου στις αρχές Ιουλίου η δόση θα δοθεί», δήλωσε ο υπουργός.
«Ολη η κυβέρνηση έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί σε αυτούς που ήδη έχουν ήδη πάρα πολλά βάρη, που τους τα έχει φορτώσει. Το βάρος που όλοι σηκώνουμε είναι το βάρος να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να δανειοδοτείται κανονικά. Δυστυχώς η χώρα είναι καταχρεωμένη. Είναι μια επιλογή ανάμεσα σε ένα δύσκολο δρόμο και σε ένα δρόμο καταστροφής. Η κυβέρνηση δεν θα μασήσει τα λόγια της, δεν θα καταφύγει σε εύκολες λύσεις. Είδαμε πολύ καλά που μας οδήγησε το παρελθόν. Η τη σημερινή κατάσταση τη φτιάχνουμε ή αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον. Για αυτό τις αποφάσεις μας τις έχουμε πάρει, ζητάμε τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες εποχές», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου