oaednews

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ Τα πάνω-κάτω στο Δημόσιο φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Από 10-40% αναμένεται να περικοπούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.


Με την περικοπή ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση γενικών επιδομάτων, θα επέλθει μείωση των α Ερχονται μειώσεις μισθών με το ενιαίο μισθολόγιο αποδοχών που λαμβάνουν οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι

Σταδιακή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου που θα επιφέρει σύγκλιση των μισθών του δημόσιου τομέα με τις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι με το Ενιαίο Μισθολόγιο και σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές που θα επιβληθούν, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 10-40%, ανάλογα με τις αποδοχές και τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Για παράδειγμα, ένας νεοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης λαμβάνει βασικό μισθό σήμερα (μεικτά) 711 ευρώ, χωρίς τα επιδόματα που ποικίλλουν από υπηρεσία σε υπηρεσία. Στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι μεικτές αποδοχές ενός νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 740 ευρώ. Η σύγκλιση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα υπολογιστεί σε μηνιαίο επίπεδο αλλά στο σύνολο των ετήσιων αποδοχών, δηλαδή υπολογίζοντας και τον 13ο και 14ο μισθό που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (1.000 ευρώ).
Στοιχεία
Ετσι, οι ετήσιες αποδοχές του δημοσίου υπαλλήλου που είναι 9.532 ευρώ θα φτάσουν τις 10.360 ευρώ που αντιστοιχούν στον συνάδελφό τους στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί). Φαινομενικά πρέπει να αυξηθούν ετησίως κατά 528 ευρώ. Με την περικοπή και κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρους των γενικών επιδομάτων, θα επέλθει μείωση των συνολικών αποδοχών που λαμβάνουν οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα.
Εφαρμόζοντας την αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά" η οποία αναφέρεται σε υπαλλήλους ίδιων προσόντων και προϋπηρεσίας ενδέχεται ένας αριθμός χαμηλά αμειβόμενων υπαλλήλων να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται οριακά.
Βέβαιο θεωρείται ότι θα μπει "μαχαίρι" έως και 40% σε υπαλλήλους που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα. Αναμένεται επίσης να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα όπως η επιβολή εισφοράς για την ανεργία 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση 50% του κινήτρου απόδοσης, πάγωμα των μισθών με την εφαρμογή της πενταετίας στην απόδοση της ωρίμανσης, και όχι της διετίας που ισχύει σήμερα.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Αλλάζει ο χάρτης του δημόσιου τομέα
Απολύσεις μέσω ΑΣΕΠ αλλά και εργασιακή εφεδρεία προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρων το Μεσοπρόθεσμο για τον δημόσιο τομέα. Ο στόχος να μειωθεί ο αριθμός των αμειβομένων από το Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015 μέσω των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν φαίνεται να έπεισε την τρόικα, η οποία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των "τυφλών" μετατάξεων όπως υλοποιήθηκαν στον ΟΣΕ. Το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά αναφέρεται σε επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο τα οποία είναι:
  • Εφαρμογή της αναλογίας "μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις" το 2011 και "1:5" τα υπόλοιπα χρόνια.
  • Θεσμοθετείται το δικαίωμα σε μόνιμους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης να επιλέξουν εάν επιθυμούν θέσεις μερικής απασχόλησης (τετράωρα).
  • Οι μετατάξεις από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και όσοι δεν κρίνονται ικανοί (π.χ. λόγω πειθαρχικών αδικημάτων) θα απολύονται.
  • Εναλλακτικά θα μπορούν ?πριν πάρουν μέρος στη διαδικασία μετάταξης... να επιλέξουν το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Θα τεθούν εκτός υπηρεσίας για ένα χρονικό διάστημα (ενδεχομένως για 3-5 χρόνια) λαμβάνοντας ως αμοιβή μέρος των αποδοχών τους (συζητείται το 50%). Το μέτρο θα εφαρμοστεί ως πρόγραμμα εξόδου για προσωπικό αορίστου χρόνου που είναι κοντά στη σύνταξη.
  • Θεσμοθετείται το μέτρο της προσωρινής αποχώρησης όπως ισχύει και στην Ε.Ε. προκειμένου ένας υπάλληλος να έχει τη δυνατότητα να πάρει άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 5 χρόνια και να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα. Μετά θα μπορεί να επιστρέφει στη θέση του στο Δημόσιο.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Κέρδος 800 εκατ. ευρώ
Εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015 αναμένει η κυβέρνηση από το γενναίο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών που συμφώνησε με την τρόικα. Στον συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού αρκετά υπουργεία δεν απέστειλαν καν τα στοιχεία των οργανισμών που επιβλέπουν στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου.
Για τον λόγο αυτό θα περικοπούν οι επιχορηγήσεις κατά 300 εκατ. ευρώ μόνο το 2011 σε φορείς που δεν υπάγονται στη γενική κυβέρνηση (αθλητικοί σύλλογοι, μουσεία, ΟΚΕ κ.λπ.). Επιταχύνονται οι διαδικασίες νέων συγχωνεύσεων σχολείων, στρατοπέδων, νοσοκομείων και αστυνομικών τμημάτων, που θα επιφέρουν κέρδος 225 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015.
Για τους 897 φορείς της γενικής κυβέρνησης και τους 5.000 που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, προβλέπεται πρόγραμμα συγχωνεύσεων, καταργήσεων και ανασυγκροτήσεων, το οποίο θα ανακοινώνεται ανά τρίμηνο.
Ηδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγχώνευση και κατάργηση 75 οργανισμών που απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων ένα μεγάλο τμήμα θα περάσει από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου