oaednews

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Υπ. Εργασίας: 18 μήνες επιτυχίας... με την ανεργία στο 16,2%!

Της Ρούλας Σαλούρου

Εκτός τόπου και χρόνου κρίθηκε από πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συμμετείχαν στη θυελλώδη και πολύωρη συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη, τόσο για τα αποτελέσματα των πολιτικών του 2010, όσο και για τις προτεραιότητες πολιτικής από το 2011 έως και το 2015. 



Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν εχθές, ότι λίγο πριν από την ανακοίνωση της δραματικής εκτόξευσης της ανεργίας στο 16,2%, με σχεδόν έναν στους δύο νέους να είναι άνεργος, δεν δικαιούται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να πανηγυρίζει και μάλιστα για μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας χρησιμοποίησε τόσο ως λύση, όσο κι ως μέρος του προβλήματος, το οποίο εξαναγκάζει την κυβέρνηση στη λήψη επιπλέον δραστικών περικοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κατσέλη παρουσίασε το αποτέλεσμα των πολιτικών του 2010, με αιχμή τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Μέρος των προγραμμάτων αυτών, βέβαια, οδήγησε σε ένα νέο πρόβλημα, καθώς και το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε ανησυχητικά, και η δαπάνη για επιδόματα διευρύνθηκε και το έλλειμμα του ΙΚΑ μεγάλωσε, λόγω του αλληλόχρεου λογαριασμού με τον ΟΑΕΔ. Η υπουργός, όπως αναφέρουν πηγές, αναφέρθηκε και στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων του 2010, ταυτόχρονα βέβαια με την «εξοικονόμηση» 1,04 δισ. ευρώ από την «αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδομάτων» που δεν είναι άλλο, από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, στο σύνολο των συνταξιούχων...

Η κ. Κατσέλη, αναφέρθηκε και στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων «με στόχο τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υποστηρίζοντας ότι ενισχύθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, βελτιώθηκαν οι ρυθμίσεις για τη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών μέσω του ΟΜΕΔ και διευκολύνθηκε η χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης». Τα ίδια μέτρα, αναφέρονται βέβαια εμμέσως, και στις αιτίες που υπαγορεύουν την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων. Εκτός από το κεντρικό ζήτημα της ύφεσης, στην επιχειρηματολογία της υπουργού βρέθηκε και η μέση μείωση των ονομαστικών μισθών των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατά 4,7% το 2011 σε σχέση με το 2010 που έχει ως συνέπεια τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 580 εκατ. ευρώ.

Στο κεφάλαιο «Διασφάλιση της βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης» πρωταρχική θέση στην επιχειρηματολογία της υπουργού είχε η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν μέτρα όπως η δραστική μείωση του συνόλου της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης κατά 1,07 δισ. ευρώ, καθώς και η μείωση των δαπανών των ταμείων για νοσοκομειακή περίθαλψη, κατά 100 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 5,4%). Όσο για το τι μας περιμένει στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη δρομολογηθεί σειρά δράσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού Νόμου (Ν.3863/10), με συνολικό όφελος 400 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2011, «οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην μακροχρόνια βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη του ασφαλιστικού συστήματος (συνολικό όφελος €1,34 δισ. μεταξύ 2011-2015)».

Ειδικότερα τα μέτρα αυτά αφορούν:

• Την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης, με την εφαρμογή ενός αντικειμενικού συστήματος αναπλήρωσης για όλους τους εργαζόμενους

• Την αλλαγή της βάσης του ασφαλιστέου εισοδήματος, με τον προσδιορισμό του μέσα από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου

• Την ολοκλήρωση βάσει χρονοδιαγράμματος των αναλογιστικών μελετών για όλα τα επικουρικά ταμεία, με ταυτόχρονο επανακαθορισμό του ύψους των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα την οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων

• Την επικαιροποίηση του καθεστώτος της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

• Τον έλεγχο των συντάξεων, μέσω του Ενιαίου Κέντρου Πληρωμής

• Τη λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας για όλα τα ταμεία, σε συνδυασμό με το νέο Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας βάσει του οποίου θα καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας.

Επιβαρυντικοί Παράγοντες που οδήγησαν σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας στη λήψη και νέων μέτρων

• Αύξηση Ποσοστού Ανεργίας μεταξύ 2010-2011 – Μείωση Εισφορών (1,02 δισ. €)
• Μείωση Ονομαστικών Μισθών – Μείωση Εισφορών ΦΚΑ (-580 εκατ. €)
• Μείωση Εισπραξιμότητας ΦΚΑ λόγω Κρίσης (-220 εκ. €)
• Αύξηση Επιδομάτων Ανεργίας (+400 εκατ. €)
• Αύξηση προγραμμάτων στήριξης Εργασίας – Ενεργητική Απασχόληση ΟΑΕΔ (+350 εκατ. €)
• Αύξηση Ποσοστού Συνταξιούχων – Συντάξεων (προσαρμογή κλάσεων) (+1.055 εκατ. €)
Σύνολο Μείωσης Εσόδων /Αύξηση Δαπανών ΦΚΑ & ΦΚΠ = 3,625 δισ. €

Ληφθέντα Μέτρα που οδήγησαν σε περιορισμό του ελλείμματος το 2011

• Μέτρα περιστολής φαρμακευτικών και λοιπών δαπανών Υγείας (-900 εκατ. €)
• Εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού Νόμου για τους ΦΚΑ( -394 εκατ. €.)
• Αύξηση Εισπραξιμότητας ΦΚΑ – Αποτελεσματικότητα Ρυθμίσεων (200 εκ. €)
Σύνολο αύξησης Εσόδων/Μείωσης Δαπανών = 1,5 δισ. €

Πρόσθετα Μέτρα 2011

• Μέτρα Εξορθολογισμού των φαρμακευτικών και των λοιπών δαπανών Υγείας (365 εκ. €)
• Εξορθολογισμός Κοινωνικών Παροχών- Επιδομάτων -Προγραμμάτων (445 εκ. €)
• Αύξηση Εσόδων ΦΚΑ – Αλλαγές Κύριες & Επικουρικές Συντάξεις - Εφάπαξ (425 εκ. €)
• Στήριξη της Απασχόλησης – Εισφορά Αλληλεγγύης (425 εκ. €)
Σύνολο αύξησης Εσόδων/ Μείωσης Δαπανών = 1,66 δισ. € .


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου