oaednews

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ στο συνέδριο του economist

Η έλλειψη εξειδίκευσης και το υψηλό κόστος ασφαλιστικών εισφορών είναι οι βασικές αιτίες της ανεργίας υποστηρίζει ο διοικητής του ΟΑΕΔ .



Η έλλειψη δεξιοτήτων τις οποίες ζητά η αγορά εργασίας η διάρθρωση της οικονομίας η κατανομή του εργατικού δυναμικού και το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι βασικοί παράγοντες που δημιουργούν και αναπαράγουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια.



"Η ανεργία δεν αποτελεί στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής και οι κυβερνήσεις, θεωρούν ότι αποτελεί θέμα που αφορά κυρίως τους πολίτες και στο οποίο δεν μπορούν να παρέμβουν. Η νομισματική πολιτική αφιερώνεται αποκλειστικά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και ορισμένων δημοσιονομικών στόχων όπως είναι το έλλειμμα", επεσήμανε στην παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, ο κ. Κικίλιας.



Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας τα οποία επιδρούν στο ζήτημα της ανεργίας. "Το 97% των μη επιχειρήσεων του μη αγροτικού τομέα" ανέφερε ο κ. Κικίλιας, "απασχολούν μέχρι 5 άτομα. Το 55% των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα είναι μισθωτοί και οι υπόλοιποι είναι αυτοαπασχολούμενοι. Το ποσοστό των μισθωτών σε μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή χώρα είναι πάνω από 80% έως 85%.



Μέχρι την κρίση του 2008 στον υπήρχαν περί τα 4, 5 εκατομμύρια απασχολούμενοι. Στο δημόσιο ή γύρω από το δημόσιο απασχολούνται περί το 1 εκατ., Εργαζόμενοι. Από τα 3,5 εκατ. Το 1,5 εκατ. ήταν αυτοαπασχολούμενοι. Από τα 2 εκατ. Μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, Λιγότερο από 10% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 άτομα".



Ο διοικητής του ΟΑΕΔ υποστήριξε ότι αυτός είναι ο λόγος που μέτρα τα οποία έχουν δοκιμασθεί σε οικονομίες με διαφορετική δομή δεν μπορούν να έχουν την ίδια επιτυχία σε μια οικονομία με χαμηλή παραγωγικότητα και αναπτυξιακό έλλειμμα τα τελευταία 30 χρόνια.



Την τελευταία εικοσαετία οι πτυχιούχοι στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν και οι μεταπτυχιακοί δεκαπλασιάστηκαν αλλά η ζήτηση εργασίας για ανθρώπους αυτού του μορφωτικού επιπέδου ήταν η μισή από την προσφορά. Με πολύ υψηλά προσόντα παραμένουν από 5 έως 8 χρόνια εκτός αν είσαι απόφοιτος πανεπιστημίου που παρέχει συγκροτημένα συστήματα σπουδών.



Πρόκειται για απώλεια ανθρωπίνων πόρων και κόστους.



Η αγορά εργασίας δεν έχει να κάνει με τις ειδικότητες αλλά με τις δεξιότητες ελλείψεις ειδικοτήτων αλλά ελλείψεις δεξιοτήτων



Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε εν συνεχεία στο υπερβολικό μη μισθολογικό (ασφαλιστικό) κόστος εργασίας για το οποίο είπε ότι οφείλεται στο ότι γεγονός ότι "πληρώνουν λίγοι", και συσχετίζεται με το καρκίνωμα το οποίο συνιστά για την ελληνική οικονομία η ανασφάλιστη εργασία.



Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κατέληξε με τη διαπίστωση ότι το χρόνο που διανύουμε 1 εκατ. 600 χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται ή θα βρεθούν κάτω από τις παροχές και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, βασικός στόχος των οποίων είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.


απε



2 σχόλια:

  1. "Η ανεργία δεν αποτελεί στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής και οι κυβερνήσεις, θεωρούν ότι αποτελεί θέμα που αφορά κυρίως τους πολίτες και στο οποίο δεν μπορούν να παρέμβουν. Η νομισματική πολιτική αφιερώνεται αποκλειστικά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και ορισμένων δημοσιονομικών στόχων όπως είναι το έλλειμμα", επεσήμανε στην παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, ο κ. Κικίλιας.

    Τι λεει Θεέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχουμε εξιδικευτεί στην ανεργία κ. διοικητή, αλλά αν η έλληψη εξιδίκευσης είναι το΄πρόβλημα πες τε μας που να ειδικευτούμε και θα το κάνουμε άμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή