Στην Κίνα, μια νέα τάση που ονομάζεται «παιδιά πλήρους απασχόλησης» γίνεται πρωτοσέλιδο.
Αυτό σημαίνει ότι τα ενήλικα άτομα αμείβονται με μισθό από τους γονείς τους για να είναι τα παιδιά τους «πλήρους απασχόλησης». Κάνουν παρέα με τους γονείς τους, τους βγάζουν για ψώνια, βοηθούν στο σπίτι κ.λπ.
Ποιος ο λόγος πίσω από την ανάδυση αυτής της «δουλειάς»
Σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών πανδημίας και ραγδαία αυξανόμενη ανεργία είναι οι καταλύτες πίσω από τα «παιδιά πλήρους απασχόλησης».
Στην Κίνα, η ανεργία των νέων έχει γίνει μια σοβαρή πρόκληση για την οικονομία του έθνους, που πλήττεται από τους αυστηρούς περιορισμούς «μηδενικού Covid».
Σύμφωνα με μια έκθεση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας των νέων στη χώρα – άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών – έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 21,3 τοις εκατό.
Πώς βλέπει η κοινωνία τα «παιδιά πλήρους απασχόλησης»
Ενώ τα hashtags #FullTimeDaughter και #FullTimeSon έχουν γίνει μοντέρνα στην Κίνα, η κινεζική κοινωνία τις περισσότερες φορές κατηγορεί αυτά τα άτομα ότι «μασούν το παλιό».
Αυτός ο όρος στην κινεζική αργκό είναι μια υποτιμητική φράση για τους νέους που εξαρτώνται πλήρως από τους γονείς τους για να βγάλουν τα προς το ζην.
Μερικοί γονείς βλέπουν την τάση των «παιδιών πλήρους απασχόλησης» ως «ευλογία», ενώ άλλοι τη βλέπουν ως μια προσωρινή «φάση» και πιστεύουν ότι δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη ρύθμιση.
Μια ανησυχητική τάση
Μιλώντας στο NBC, ο Mao Xuxin, κύριος οικονομολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών στη Βρετανία είπε ότι η τάση είναι «ανησυχητική».
Είπε ότι τα τελευταία χρόνια, οι νέοι στην Κίνα άρχισαν να αναζητούν λιγότερο απαιτητικές, βραχυπρόθεσμες θέσεις εργασίας. Αυτό, όπως είπε, ακολούθησε αυτό που αποκάλεσε το κίνημα «ξαπλωμένος στο επίπεδο», όπου οι άνθρωποι θα έκαναν το ελάχιστο, ή απλώς το απολύτως απαραίτητο για να τα βγάλουν πέρα. Τώρα, ο Μάο είπε ότι έχει κλιμακωθεί σε ανθρώπους που κάνουν το επόμενο βήμα και ζητούν τη βοήθεια των γονιών τους.
Σύμφωνα με τον Lu Xi, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, το κύμα της ανεργίας στην Κίνα «ίσως μόλις ξεκίνησε».
«Εν μέσω απουσίας δημιουργίας πρόσθετων θέσεων εργασίας, το φαινόμενο των «παιδιών πλήρους απασχόλησης» θα επιδεινωθεί, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο», είπε ο Λου.
«Το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής κοινωνικής κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της περιορίζει την κοινωνική ικανότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, δημιουργώντας περισσότερη ανεργία και επομένως περισσότερα παιδιά πλήρους απασχόλησης», προβλέπει.
Στην Κίνα λοιπόν έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη γενιά Μη Απαραίτητων Ανθρώπων, τα τελευταία χρόνια μετά την επιβολή των κορωνομέτρων… Οι νέοι αυτοί άνθρωποι εθίζονται στο… να κάθονται.
https://www.el.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου