oaednews

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Θέμα άθλιες συνθήκες εργασίας στην ‘’ΔΥΠΑ

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος

Τηλ. 2109924316-2109989647

FAX2109924316

e-mailomosp.ypal @dypa.gov.gr

Ιστοσελίδα:www.oyoaed.gr


                                                                                                            Αρ. Πρωτ. 62530-3-2023


Θέμα‘’Θέμα άθλιες συνθήκες εργασίας στην ‘’ΔΥΠΑ’’


Σε πολλές υπηρεσίες του Οργανισμού επικρατεί ξεκάθαρα τριτοκοσμική εικόνα από άποψη υπηρεσιακών και κτηριακών συνθηκών.


Κτιριακά προβλήματα διαπιστώνονται στους ΒΝΣ ΟΑΕΔ, παρόλο που τα κτίρια είναι ιδιόκτητα. Η πολύχρονη έλλειψη συντήρησης τους είναι εμφανής με αποτέλεσμα να υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας με προβλήματα υγρασίας, σοβάδες που πέφτουν, υαλοπίνακες χωρίς μεμβράνες προστασίας, συστήματα πυρόσβεσης που δεν λειτουργούν. Οι προαύλιοι χώροι στους περισσότερους ΒΝΣ χρειάζονται αναμόρφωση και εξοπλισμό με πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαράς κατάλληλα και ασφαλή για τις μικρές ηλικίες


Το σύστημα προμηθειών και υλικών πολλές φορές αντί να διευκολύνει την καθημερινότητα των παιδιών και των εργαζομένων, την δυσχεραίνει αφήνοντας τους κάποιες φορές και χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης. Η έλλειψη των μόνιμων προσλήψεων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και διαταράσσει την αρμονική φιλοξενία των παιδιών και την κάλυψη των αναγκών τους, επιπλέον πολλές θέσεις φιλοξενίας μένουν κενές…. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες μόνιμες προσλήψεις που έγιναν στους ΒΝΣ ήταν το 2007-2008. Τα μαγειρεία και οι κουζίνες είναι εξοπλισμένα με παλιές ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες όχι μόνο δημιουργούν μεγάλο κόστος συντήρησης και ενεργειακής κατανάλωσης αλλά δυσκολεύουν και τους εργαζόμενους στην παρασκευή γευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές παρατηρήσεις έχουν καταγραφεί κατά καιρούς και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στις σχετικές εκθέσεις τεχνικού ελέγχου και των Υγειονομικών επιτροπών. Τελικά αυτό το περιβάλλον θέλουμε για τα παιδιά μας;"


Εντωμεταξύ στα ΚΠΑ ενιαία χωροθέτηση όλων των υπηρεσιών ανά την Ελλάδα δεν υπάρχει. Κάθε υπηρεσία έχει τον δικό της τρόπο οργάνωσης, εξυπηρέτησης και υποδοχής του κοινού. Χωροθετήσεις γίνονται αυθαίρετα στους τυχαία κενούς χώρους χωρίς να εξετάζονται οι κατά περίπτωση ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας.


Εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται στριμωγμένοι σε απόσταση αναπνοής καταστρατηγώντας κάθε προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία χωροθέτησης κάθε βασικό κανόνα υγείας. Εργασιακοί σύμβουλοι ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί καλούνται για ‘’προσωπικές’’ ‘’εξατομικευμένες΄ ‘’ιδιαίτερες’’ συνεντεύξεις, παραβιάζοντας κάθε δεοντολογία περί προσωπικών δεδομένων, εμπιστευτικότητας διακριτικότητας, επιστημονικών πρωτοκόλλων κλπ.


Η ψηφιακή μεταρρύθμιση αργεί ακόμη να φτάσει στα ΚΠΑ στα οποία αυξάνεται όχι μόνο ο γραφειοκρατικός όγκος δουλειάς, αλλά και οι ανάγκες για αποθήκευση αυτού του όγκου. Οι φάκελοι σε πολλά ΚΠΑ εξακολουθούν να στοιβάζονται στους διαδρόμους. Τα αυτοσχέδια κουτιά η τα κουτάκια των φωτοτυπικών χαρτιών έχουν υποκαταστήσει σε πολλές υπηρεσίες τις ντουλάπες.


Τα διαχωριστικά ανάμεσα στα γραφεία επικίνδυνα να καταρρεύσουν επάνω στους συναδέλφους. Καρέκλες περασμένων δεκαετιών περιμένουν χρόνια να αντικατασταθούν. Υπηρεσίες παραμένουν χωρίς φωτοτυπικά μηχανήματα για μήνες η και έτη λόγω βλαβών, εκτυπωτικά μηχανήματα χαλασμένα, toner που καθυστερούν να παραληφθούν και να επισκευαστούν λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών έγκρισης δαπάνης, υπηρεσίες που αναστέλλουν για το κοινό -επίσημα η ανεπίσημα- την λειτουργίας τους λόγω έλλειψης δικτύου.

Για πολλούς εργαζόμενους υπολογιστές προ δεκαετίας, εργαζόμενοι χωρίς σταθερή γραμμή όπως τα προ 20ετίας έτη αλλά και τηλεφωνικές γραμμές που άλλο γραφείο ζητάς και άλλο γραφείο σου βγαίνει.


Κτηριακές εγκαταστάσεις χωρίς εξαερισμό, χωρίς επαρκή θέρμανση, χωρίς κλιματισμό. Κτιριακές εγκαταστάσεις σε ενοίκιο, ενώ παραδίπλα ρημάζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ. Κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς επαρκή φωτισμό.

Επανεμφάνιση εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων, εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται διχάζοντας και όχι ενώνοντας τους εργαζόμενους σε μια κοινή προσπάθεια.


Και όλα αυτά κάτω από αλλεπάλληλες αφόρητες πιέσεις από τα πάνω μέσα από τελεσίγραφα, παράλογες εντολές. Διοίκηση όχι στόχων αλλά αριθμών και διαγραμμάτων. Διοίκηση γραφείου διοικητή, διοίκηση γραφείου εξυπηρέτησης ημετέρων γραφείου διοικητή, διοίκηση μιας ημέρας και στα γρήγορα στο πόδι, με καταληκτικές ημερομηνίες, με αφόρητα παράλογες πιέσεις, με ανεφάρμοστες εντολές, με αποτέλεσμα την συσσώρευση υπηρεσιακού άγχους και ανά ΚΠΑ και ανά υπάλληλο.


Κακοδιοίκηση, στρεβλές εντολές, παράλογες από άγνοια αντικειμένων εντολές, fake υποδείξεις για να γίνουν προσλήψεις, απαξίωση ρόλων, απαξίωση καθηκόντων, απαξίωση αντικειμένων, εργασιακή εξουθένωση, εργαζόμενοι σε απόγνωση, εργαζόμενοι σε αγανάκτηση, με αποτέλεσμα μια συλλογική άνευ προηγουμένου συλλογική παραίτηση από στόχους και κοινές προσπάθειες.


Όλος ο ΟΑΕΔ μια ημέρα καριέρας. Όλος ο ΟΑΕΔ ένα όμορφο δελτίο τύπου.


                        Για το ΔΣ


ο Πρόεδρος             ο Γ.Γραμματέας


Μακράκης Γ.            Τηλιγάδας Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου