oaednews

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Άφησαν σχολείο ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ, όλο το χειμώνα, χωρίς θέρμανση!.

 Περίπου 240 μαθητές και 100 καθηγητές και προσωπικό, κάνουν μαθήματα σε συνθήκες παγωνιάς και υγρασίας  . 

 Την κοινωνική αναλγησία κι αδιαφορία, αλλά και τον κοινωνικό ρατσισμό, του ελληνικού κράτους, έναντι των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, αντανακλά η έλλειψη θέρμανσης σε σχολείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ), που λειτουργεί στη Λακκιά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης, (Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσσαλονίκης), στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν 185 μαθητές και απασχολούνται 90 άτομα, διδακτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.. 

 Την κοινωνική αναλγησία κι αδιαφορία, αλλά και τον κοινωνικό ρατσισμό, του ελληνικού κράτους, έναντι των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, αντανακλά η έλλειψη θέρμανσης σε σχολείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ), που λειτουργεί στη Λακκιά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης, (Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσσαλονίκης), στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν 185 μαθητές και απασχολούνται 90 άτομα, διδακτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.. 

Το σχολείο αντιμετωπίζει πρόβλημα θέρμανσης από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Τα καλοριφέρ δεν λειτουργούσαν κανονικά, διότι το σχολείο δεν είχε προμηθευτεί με πετρέλαιο. Το κεντρικό σύστημα θέρμανσης λειτουργούσε με το «δελτίο», δηλαδή άναβαν τον λέβητα για μία ώρα περίπου την ημέρα.. 

Εδώ και αρκετές ημέρες, δηλαδή από τις 16 Ιανουαρίου, το πετρέλαιο εξαντλήθηκε και το σχολείο έχει αφεθεί στο έλεος των καιρικών συνθηκών, που συνεχώς επιδεινώνονται. Τα παιδιά οι καθηγητές και όλο το προσωπικό, δίνουν καθημερινά το παρών και τα μαθήματα γίνονται σε συνθήκες παγωνιάς.. 

«Όλοι είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε τα μπουφάν μας. Τα παιδιά κρυώνουν   και τα μαθήματα γίνονται σε δύσκολες συνθήκες ψύχους και υγρασίας», αναφέρει εργαζόμενη στο ΕΚΕΚ. Το σχολείο δεν έχει προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός με ευθύνη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, αλλά και της Περιφερειακής Διεύθυνσης της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, δεν φρόντισαν έγκαιρα να προχωρήσουν οι διαδικασίες..

Ο διαγωνισμός στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη και πιθανά να ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο. Κανονικά ο διαγωνισμός θα έπρεπε να ξεκινήσει και να τελειώσει τον Απρίλιο του 2022 και στην παρούσα φάση να «τρέχουν» οι διαδικασίες για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2023-2024.. 

Κτίριο ακατάλληλο χωρίς μόνωση. 

Το κτίριο εκτός του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ Θεσσαλονίκης), τις απογευματινές ώρες φιλοξενεί και την Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας ΟΑΕΔ Λακκιάς, όπου φοιτούν άλλοι 60 μαθητές και απασχολούνται περίπου 20 άτομα ως διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Πρόκειται για ένα παλιό βιοτεχνικό κτίριο, το οποίο έχει διαμορφωθεί ως χώρος επαγγελματικής εκπαίδευσης, χωρίς όμως να διαθέτει τις απαραίτητες σύγχρονες προδιαγραφές, όπως την απαραίτητη μόνωση και την κατασκευαστική επάρκεια που πρέπει να διαθέτει ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα. . 

Τα μαθήματα που διδάσκει το ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ είναι, Γεωτεχνικού, Κοπτικής Ραπτικής, Ξυλουργικού, Πληροφορικής και Υφαντικής ενώ το ΕΠΑΣ Λακκιάς διδάσκει τις ειδικότητες, Βοηθών Φαρμακείου, Κομμωτικής, Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα με την θέρμανση δεν εντοπίζεται μόνο στο σχολείο της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ στη Λακκιά Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλα κτίρια της υπηρεσίας στην Κεντρική Μακεδονία, όπως στο Κιλκίς, στην Κατερίνη και στη Βέροια, ενώ οι σχολές του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη εξαιρούνται του προβλήματος, λόγω του ότι διαθέτουν θέρμανση με αέριο.. 

Η αρμόδια υπηρεσία προμηθειών και η Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, έχουν ενημερωθεί εγγράφως Η πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΕΚ Μαρία Λουκούμη, τόνισε στην Parallaxi, πως η αρμόδια υπηρεσία προμηθειών και η Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, έχουν ενημερωθεί και εγγράφως για το πρόβλημα, αλλά ακόμα δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα «Δεν έχουμε πετρέλαιο και δεν έχουμε κάποια απάντηση από τους αρμόδιους φορείς. Από την αρχή του έτους λειτουργούμε με θέρμανση μία ώρα τη ημέρα. Από την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχουμε καθόλου θέρμανση. Κρυώνουμε πολύ αλλά τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά δυστυχώς σ’ αυτές τις συνθήκες» τονίζει και αναφέρει ότι και «την επόμενη εβδομάδα ενώ ο καιρός χειροτερεύει δεν θα πετρέλαιο». Σημειώνει δε πως οι συνθήκες είναι δύσκολες τις πρωινές ώρες όταν λειτουργούν τμήματα του ΕΚΕΚ – ΑΜΕΑ αλλά και το απόγευμα στα μαθήματα του ΕΠΑΣ. Ανακοίνωση για θέμα έχει εκδώσει και ο Σύλλογος Έκτακτου Προσωπικού Ε.Κ.Ε.Κ.-ΑμεΑ Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως η έλλειψη θέρμανσης μπορεί να έχει «σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ατόμων με αναπηρία και των εργαζομένων». Όπως αναφέρει «ο χώρος του Ε.Κ.Ε.Κ. υποδέχεται καθημερινά άτομα με αναπηρία που υπερβαίνουν σε αριθμό τα εκατόν πενήντα. Είναι ευνόητες οι σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα τους οι συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών κατά τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και τη συνολική παραμονή τους στο κτίριο του Ε.Κ.Ε.Κ.. Ταυτόχρονα, το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και το προσωπικό καθαριότητας και συντήρησης του κτιρίου καθώς και οι συνοδοί των λεωφορείων που μεταφέρουν τους ωφελούμενους της δομής από και προς τα σπίτια τους εκτίθενται σε δυσχερείς συνθήκες εργασίας, οι οποίες απειλούν την υγεία τους και παρεμποδίζουν το έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι ο τρόπος διαχείρισης του θέματος από την πλευρά των αρμόδιων φορέων υποσκάπτει την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία της Σχολής».. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου