oaednews

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

‘’ Παραδείγματα απουσίας σχεδιασμού πολιτικών. Job Center στην Λάρισα’’

 ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Θέμα: ‘’ Παραδείγματα απουσίας σχεδιασμού πολιτικών. Job Center στην Λάρισα’’


Στις 15/9/2022 έχει δημοσιευθεί πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τον Δήμο Λάρισας για την χρηματοδότηση του από το ‘’περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 για την λειτουργία δομών διευκόλυνσης της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της ΣΒΑΑ Δήμου Λαρισαίων.
Με λίγα λόγια στον Δήμο Λαρισαίων σύντομα θα λειτουργήσει ( διαβάζουμε από την πρόσκληση) Job Center και γραφείο στήριξης της μικροεπιχειρηματικότητας. Δηλαδή σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει στην πόλη της Λάρισας μια νέα υπηρεσία με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες με τον δικό μας ΟΑΕΔ.


Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα με αφορμή την ημέρα καριέρας στις επαφές που είχε με φορείς επιχειρήσεις αλλά και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κο Αγοραστό ( φανταζόμαστε ότι συζήτησαν για το πρόβλημα της ανεργίας!), αυτό προέκριναν ως λύση για την καταπολέμηση της ανεργίας τοπικά; Την δημιουργία μιας ακόμη δομής πανομοιότυπη με τον ΟΑΕΔ; Για να διαχειριστούν τι άραγε; Κάτι που άνετα μπορεί να παρασχεθεί από το τοπικό ΚΠΑ; Ποια είναι η λογική της δημιουργίας αυτού του γραφείου στην Λάρισα ποιες ιδιαίτερες ανάγκες έρχεται να καλύψει που δεν παρέχονται ή δεν μπορούν να παρασχεθούν άμεσα από τις δομές του ΟΑΕΔ.
Προς τι η πρόσληψη επιπλέον εργασιακών συμβούλων από τον ΟΑΕΔ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όταν ένας επιπλέον φορέας δημιουργεί με πόρους ΕΣΠΑ υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Ο διοικητής έχει εντάξει στις επαφές του και τους περιφερειάρχες για τον συντονισμό πολιτικών απασχόλησης; η ο καθένας (περιφέρειες, κεντρική διοίκηση) κάνουν ότι θέλουν, με γνώμονα τι; Πάντως με μόνους χαμένους τους ανέργους.
Διαπιστώνουμε ότι ο ΟΑΕΔ είναι απών από την διαμόρφωση πολιτικών απασχόλησης. Όταν υφίσταται διαδικασία σχεδιασμού πολιτικών απασχόλησης οι ΟΤΑ θα πρέπει σε ένα πλαίσιο κοινών συνεργιών και αποτελεσματικών συνεργασιών να είναι αποδέκτες της εξατομικευμένης πολιτικής του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της κατά τόπους ανεργίας, άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς για τους οποίους έχει δημιουργηθεί και ένα επιπλέον εργαλείο ο μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας. Πόσο ο ΟΑΕΔ έχει χρησιμοποιήσει και που, αυτό το εργαλείο;

ΥΓ’’ Ενδιαφέρον παρουσιάζουν παλαιότερες συναντήσεις του διοικητή του ΟΑΕΔ με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κο Αγοραστό. ‘εργα όχι λόγια’’ είχε τότε ζητήσει ο περιφερειάρχης από τον διοικητή.


https://trikalain.gr/synantisi-agorastoy-me-ton-dioikiti-toy-oaed-spyro-protopsalti/?fbclid=IwAR1f6YmwBlp11FxIOyzO6BE7bYTZNtDNQE_Z_SZ9VQGPw9AygPwQfHLEV7A





- Πολιτικές απασχόλησης, βασισμένες στις ανάγκες του ανέργου τώρα!!



- Συμβουλευτική και συμβουλευτικές υπηρεσίες στα ΚΠΑ τώρα!!


- Κατάργηση του νόμου 4921/2022 ταφόπλακα στις πολιτικές απασχόλησης στην χώρα μας



Ο ΟΑΕΔ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ






Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας


Μπαζιάνας Γεώργιος Μακρή Κλεονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου