oaednews

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Βόρεια Ελλάδα: Εκτινάχθηκε η ανεργία, αυξήθηκε η μετανάστευση

 Δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου κατά την ώρα της ώρα των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό θα δώσουν τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποί τους κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Στα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναφέρθηκε ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, επισημαίνοντας ότι μετά από τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα μετέωροι και ότι «χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων και προστασία». Αναφερόμενος σε παραβατικές πρακτικές κάποιων εργοδοτών μίλησε για την ψηφιακή κάρτα, την οποία χαρακτήρισε ως καλή πρακτική ωστόσο «κάποιοι βρίσκουν τρόπους να την σπάνε και έτσι οι εργαζόμενοι να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο». Ο κ. Μουτάφης είπε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και για τους δημόσιους και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς εκτός από την ανεργία, οι εργαζόμενοι πιέζονται ήδη από το μεγάλο κύμα ακρίβειας. «Το Σάββατο θα διαδηλώσουμε στη Θεσσαλονίκη γιατί τα προβλήματα παραμένουν και εντείνονται. Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα που δείχνουν μαζική συμμετοχή του κόσμου στην συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 18:00 και στην πορεία. Τέρμα οι αντοχές, τέρμα οι ανοχές» είπε ο κ. Μουτάφης.


Στη συμμετοχή τους στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στην «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της «Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά», Γιάννης Φραγγίδης, στον οποίο δόθηκε ο λόγος προκειμένου να αναφερθεί στα αιτήμαάα τους, καθώς βρίσκονται εδώ και 1.5 μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 30%, ενώ τόνισε ότι η ΕΛΣΤΑΤ δίνει μικρότερη ανεργία και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διπλάσια.


«Η ανεργία ξεπερνά το 30%. Δεν τιμά την πόλη μας τέτοιο ποσοστό ανεργίας» είπε ο κ. Κυπριανίδης προσθέτοντας ότι η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει νέα λουκέτα με αποτέλεσμα κι άλλοι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, να βρεθούν στην ανεργία. Μιλώντας για τα μεγάλα έργα που εξαγγέλλονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στο μετρό της πόλης «που ήταν να τελειώσει το 2012 και ακόμα δεν ξέρουμε εάν θα ολοκληρωθεί το 2023» αλλά και στο ότι η πόλη έχει μείνει μόνο με τον ΟΑΣΘ εξαιτίας των πρακτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις.


«Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης χρειάζεται αλήθεια. Όχι καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Ευελπιστούμε ότι σε αυτή την αναθάρριση του εργατικού κινήματος γίνονται κινήσεις στοχευμένες και ο κόσμος μπορεί να δείξει ένα νέο πρόσωπο διεκδίκησης» είπε ο κ. Κυπριανίδης.


Οι πρόεδροι και εκπρόσωποι εργατικών κέντρων νομών από τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκαν στην υψηλή ανεργία που μαστίζουν τις περιοχές τους αλλά και στο κύμα μετανάστευσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Όπως στις Σέρρες όπου ένας στους τέσσερις, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άλκης Απιδόπουλος, έφυγαν στο εξωτερικό.


«Προέρχομαι από ένα μεγάλο νομό. Με τη νέα απογραφή έχει 42.000 πληθυσμό και είμαστε ο προτελευταίος νομός σε ανάπτυξη σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το τελευταίο εργοστάσιο της ζάχαρης δόθηκε. Μόνο καφέ και εστιατόρια ανοίγουν στις Σέρρες, ενώ όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήγαν στην Βουλγαρία. Εκεί έχουν καλύτερους μισθούς από εμάς» είπε ο κ. Απιδόπουλος που τόνισε ότι η ανεργία «σύμφωνα με τη δική μας καταμέτρηση είναι 32-35%».


Η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία έχει προκαλέσει μεγάλη ανεργία όπως επισήμαναν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Φλώρινας με χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί, ενώ η πλειονότητα αυτών που έχασαν τις δουλειές τους πήγαν στο εξωτερικό. «Έχουν βγει τώρα δύο εργολαβίες στα ορυχεία για οδηγούς και δεν μπορούν να βρουν καθώς τα άτομα που δούλευαν ως οδηγοί πήγαν στην Γερμανία και μάλιστα εργάζονται εκεί ως οδηγοί λεωφορείων» είπε ο Θεόδωρος Κακουλίδης γενικός γραμματέας του Ε. Κ. Πτολεμαΐδας.



Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στο νομό Κοζάνης ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ευάγγελος Αδάμ, καθώς όπως είπε «αν πάμε 12 χρόνια πίσω ο νομός παρήγαγε το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και υπήρχαν 10.500 άτομα ως μόνιμο προσωπικό ενώ μαζί με τις εταιρείες δορυφόρους πέριξ της ΔΕΗ ήταν συνολικά 30.000 εργαζόμενοι».


Σήμερα, πρόσθεσε, ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 2.000. Στην τελευταία απογραφή υπήρξε απώλεια πληθυσμού 8,7% ενώ χάθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας. Ο κ. Αδάμ άσκησε κριτική και στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης «που δεν έχει αποδώσει ακόμα τίποτα στην περιοχή» με την ανεργία όπως είπε, να βρίσκεται πάνω από το 25%.


Η υψηλή ανεργία και η μετανάστευση χαρακτηρίζει και τη Φλώρινα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνο Σιάκο, ο οποίος ανέφερε ότι η περιοχή έχασε τα τελευταία τρία χρόνια το 20% του ΑΕΠ που παρήγαγε. Η ανεργία είπε ότι είναι πάνω από 35%, ενώ στους νέους κάτω των 24 ετών ξεπερνά το 70% .


Για μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία που μαστίζει την Δράμα έκανε λόγο ο πρόεδρο του Ε.Κ. Γιώργος Σαβρίδης και σημείωσε ότι η ανεργία βρίσκεται στο 30%. «Πρόσφατα συνελήφθη εργοδότης που ζητούσε από εργαζόμενοι το επίδομα έξω από το ΑΤΜ», είπε χαρακτηριστικά.


Στην Ξάνθη η ανεργία όπως είπε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης ξεπερνά το 40% και «κατα δεκάδες μην πω και εκατοντάδες οι πολίτες της Ξάνθης βγάζουν εισιτήριο και πάνε στην Βόρεια Ευρώπη για να βρουν δουλειά, ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή «ο πληθυσμός της Ξάνθης μειώθηκε κατά 10.000». Παράλληλα αναφέρθηκε στα εργατικά δυστυχήματα που σημειώνονται στην περιοχή λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη είναι πρώτη στα εργατικά δυστυχήματα».


Η Δέσποινα Κωνσταντίνου πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης είπε ότι οι άνεργοι στην περιοχή είναι 10.900 εκ των οποίων οι 7.100 γυναίκες ενώ η Θεανώ Ζουρνατζίδου πρόεδρος του ΕΚ Πέλλας ανέφερε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 49,45% με επίσημα στοιχεία ανεργίας του ΟΑΕΔ επισημαίνοντας ότι μεταναστεύουν οι νέοι καθώς δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης.


«Υπέροχος τόπος η Καστοριά να ζεις αν είσαι συνταξιούχος, ή αν είσαι δημόσιος υπάλληλος» με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Σάκης Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νομό τονίζοντας ότι περίπου 4.000 άτομα, ενεργός εργατικός πληθυσμός έχει μεταναστεύσει σε γειτονικούς νομούς. «Έχουμε μείωση του εργατικού δυναμικού και αύξηση των συνταξιούχων. Στο Εργατικό Κέντρο κάθε μέρα βλέπουμε πολλούς ανέργους, πρώην εργαζόμενους στον κλάδο της γούνας πολλοί εκ των οποίων είναι άνω των 55 ετών εξαιτίας των κυρώσεων στην Ρωσία για τις γούνες που χαρακτηρίστηκαν είδος πολυτελείας ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εξαγωγές στη Ρωσία σε ΙΧ και ρολόγια» τόνισε.


Στην Έδεσσα και την Αλμωπία η ανεργία εκτινάχθηκε στο 4% και 36,7% αντίστοιχα είπε ο κ. Νίκος Γκουτζαμάνης ενώ στην Κομοτηνή σύμφωνα με τον κ. Χατζηαθανασίου η αποβιομηχάνιση είναι τεράστια. « Από 65 βιομηχανίες αυτή την ώρα 15 είναι ενεργές και απασχολούν με το ζόρι 1.300 άτομα από 15.000 που ήταν κάποτε», είπε τονίζοντας ότι νέοι και μεγαλύτεροι μεταναστεύουν στην Βόρεια Ευρώπη.


Η ανεργία στο νομό Κιλκίς ήταν πάνω από 50% είπε ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης προσθέτοντας ότι «τώρα μειώθηκε και είναι περίπου 40%» εξαιτίας της μετανάστευσης.


Τέλος η πρόεδρος του Ε.Κ. Βέροιας δήλωσε ότι στην περιοχή της η ανεργία είναι στο 30% και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική και να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ ο Χρήστος Ζαφειρούδας από το Ε. Κ. Χαλκιδικής είπε πως παρότι τουριστικά η σεζόν πήγε πολύ καλά «πρέπει να προβληματίσει ότι υπήρχαν ελλείψεις σε υπαλλήλους εξαιτίας των κακών συνθηκών εργασίας και αμοιβών.


Πηγή: https://www.voria.gr/article/siskepsi-ergatikon-kentron-v-ellados-ektinachthike-i-anergia-afxithike-i-metanastefsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου