oaednews

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Συνήγορος του Πολίτη: Η καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων αιτία για να χαθούν επιδόματα από συνταξιούχους

 Τα έκτακτα επιδόματα που χορήγησε η Κυβέρνηση το 2021, αλλά και το φετινό Πάσχα, λόγω κρίσης, χάθηκαν από χιλιάδες συνταξιούχους, επειδή ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε την καταβολή της σύνταξής τους.

Πόρισμα – καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), καταγγέλλει το πρόβλημα και ζητάει από το υπουργείο Εργασίας να χορηγηθούν όλα αυτά τα βοηθήματα που αφορούν συνταξιούχους, οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Προηγήθηκε προσφυγή από συνταξιούχους προς την Ανεξάρτητη Αρχή, οι οποίοι διαμαρτύρονταν επειδή δεν έλαβαν τις ανωτέρω ενισχύσεις. Ουσιαστικά, ο ΣτΠ διαπίστωσε ότι πράγματι, υπήρξαν χαμηλοσυνταξιούχοι που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, υπέστησαν την ταλαιπωρία της μακρόχρονης καθυστέρησης στην καταβολή της σύνταξής τους. Μια καθυστέρηση όμως, που συνέπεσε χρονικά με τις καταβολές των έκτακτων επιδομάτων που χορήγησε η Κυβέρνηση, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε. Πρόκειται για το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ που δόθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα και για το οποίο οι δικαιούχοι προέκυψαν από τις καταβολές των συντάξεων του Νοεμβρίου 2021. Επίσης, πρόκειται και για το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που δόθηκε φέτος το Πάσχα και για το οποίο οι ωφελούμενοι προήλθαν από τις καταβολές των συντάξεων του Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, διαπιστώθηκε πως πράγματι έγινε ερμηνεία της αντίστοιχης νομοθετικής διάταξης και έτσι, ως δικαιούχοι των ανωτέρω ενισχύσεων, θεωρήθηκαν όσοι είχαν λάβει σύνταξη κατά τους συγκεκριμένους μήνες. Όχι όμως και όσοι έλαβαν σύνταξη για τους ίδιους μήνες, σε μεταγενέστερο χρόνο, ως αναδρομικά, λόγω των καθυστερήσεων καταβολής.

Έτσι, εντοπίστηκε το φαινόμενο να υπάρχουν συνταξιούχοι με ακριβώς τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν άνισα. Όσοι έχασαν τα επιδόματα – έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, στην ουσία υπέστησαν διπλή αδικία. Από τη μία δεν έλαβαν έγκαιρα την σύνταξή τους, όπως δικαιούνταν και από την άλλη δεν έλαβαν ούτε τα επιδόματα που χορήγησε η Κυβέρνηση. Ο ΣτΠ κάνει ειδική αναφορά σε περιπτώσεις συνταξιούχων αναπηρίας, οι οποίοι δεν έλαβαν τουλάχιστον μία από τις δύο οικονομικές ενισχύσεις. Αιτία είναι ότι τον μήνα αναφοράς δεν τους εκταμιεύθηκε κανονικά η σύνταξή τους. Κάτι τέτοιο έγινε τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα και είχε ως αποτέλεσμα να  χαθούν αυτά τα επιδόματα. Γι’ αυτό το λόγο η Ανεξάρτητη Αρχή  ζητάει από το υπουργείο Εργασίας να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και να χορηγηθούν αυτές οι ενισχύσεις, αναδρομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου