oaednews

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Όλες οι εκθέσεις για τη «μάχη» του κατώτατου μισθού πως επηρεάζει η μείωση εισφορών υπερ ΟΑΕΔ

Τα συμπεράσματα των εκθέσεων των επιστημονικών και ερευνητικών φορέων που κατατέθηκαν για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Μάλιστα οι εν λογω φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις τελικές προτάσεις τους στις 15 Μαρτίου. Στις εκθέσεις εκφράζεται έντονα ο προβληματισμός για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία γι αυτό και η πλειοψηφία των μελετών των εργοδοτικών φορέων κάνει λόγο για αύξηση στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή μου προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

ΟΑΕΔ

Η μείωση των εισφορών υπερ. ΟΑΕΔ φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στην αύξηση των μισθών. Η πιθανή αύξηση των κατώτατων ορίων μισθού και ημερομισθίου κατά 1% θα επιφέρει αύξηση των δαπανών του ΟΑΕΔ για τις αναφερόμενες παροχές κατά 14.761.960,45 € (στις δαπάνες δεν συμπεριλαμβάνονται έκτακτες δαπάνες λόγω COVID 19), για την οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η θεσμοθετημένη μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κατά 3% από 01.01.2021, που επεκτάθηκε και στο έτος 2022. Σε κάθε περίπτωση η οποιασδήποτε τάξης μεγέθους αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνδυαστεί με τις μεταβολές του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών του καταναλωτή.

Τράπεζα της Ελλάδος

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένων των σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων που προβλέπονται για το 2022, κρίνεται ότι υπάρχει περιθώριο για μια λελογισμένη αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέσα σε ένα εύρος μεταξύ 2,7% και 3,4% από την 1η Μαΐου 2022, που, σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα οδηγήσει σε μια μέση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3,8-4,3% το 2022 και κατά 0,9-1,1% το 2023.
Σε αυτό το σενάριο, θα δοθεί σημαντική στήριξη στα πιο χαμηλόμισθα κοινωνικά στρώματα και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα λειτουργήσει ως μέτρο άσκησης αναδιανεμητικής πολιτικής σε καταστάσεις δημοσιονομικής στενότητας όπως η τωρινή.

Tράπεζα της Ελλάδος

ΙΟΒΕ

Κρίνεται σκόπιμο οποιαδήποτε αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού βραχυχρόνια να είναι συνετή και προσεκτικά μελετημένη ως προς τη διαχείριση των προσδοκιών, ώστε να μην αποτελέσει παράγοντα ενίσχυσης επίμονων πληθωριστικών πιέσεων εγχωρίως που θα μείωναν τα πραγματικά εισοδήματα και την ευημερία του πληθυσμού. Ο ορισμός ενός κατάλληλου επιπέδου κατώτατου μισθού δεν είναι φυσικά μέτρο οικονομικής πολιτικής που επιδρά στην οικονομία

ανεξάρτητα από άλλα μέτρα, αντίθετα πρέπει να λειτουργεί συνδυαστικά με αυτά.

ΙΟΒΕ

ΚΕΠΕ

Οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με τη μεταβολή του κατώτατου μισθού εκτός από το ότι θα πρέπει να είναι συμβατές με τις εξελίξεις της παραγωγικότητας, προκειμένου το όποιο αρνητικό τους αποτέλεσμα στην απασχόληση να είναι χαμηλής έντασης, θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και να αποφεύγονται σε περιόδους ύφεσης.

Μία αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αναμένεται να προκαλέσει άμεση δημοσιονομική επιβάρυνση, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα από φορολογία εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ σε μεγαλύτερο βαθμό από την επιπλέον επιβάρυνση που θα υπάρξει λόγω αύξησης των επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων που καθορίζονται ως ποσοστό του κατώτατου μισθού (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα παιδιού, κτλ.). Εντούτοις, χρειάζεται προσοχή καθώς αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση (773,5€) σχεδόν ταυτίζεται με τον «κατώτατο» μισθό του Δημοσίου (ΜΚ1 για ΥΕ 780€) και ενδέχεται περαιτέρω αύξησή του να προκαλέσει αξιώσεις για αλυσιδωτές μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά.

ΚΕΠΕ


Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού

Το άθροισμα της ενδεδειγμένης προσαρμογής του κατώτατου μισθού για το 2022 είναι, λόγω πληθωρισμού (6,2%) και λόγω μεριδίου του ΑΕΠ (2,8%), 9%. Με δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί κατά 2% από την 1.1.2022, προτείνεται να αυξηθεί (περαιτέρω) κατά 7% ή κατά 46,4€, φθάνοντας στα 709,4€.

ΕΙΕΑΔ

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

- Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα.
- Στη συνέχεια αύξηση του κατώτατου μισθού έως ότου καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης. Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούσε να γίνει και βάσει μιας συνδυαστικής μεταβολής με το 50% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ως αποτέλεσμα ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος.

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ

Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού ωστε ο πληθωρισμός να αποτελεσει βασικό προσδιοριστικο παράγοντα στη διαμόρφωση του.

ΙΝΕΜΥ-ΓΣΕΕ

Ινστιτούτο ΣΕΤΕ

Οι πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και το 2022, μετά την σημαντική ανάκαμψή της το 2021, δικαιολογούν μια επιπρόσθετη αύξηση του Κατώτατου Μισθού κατά 3,0% έως 4,0% το 2022 (συνολικά 5,0% έως 6,0%). Υπό την προϋπόθεση ότι ή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος θα κυμανθεί μεταξύ 4,9% και 5,7%, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνολικά κατά 5% ως 6% θα επιφέρει ενδεχομένως μια μικρή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας κατά 0,5% - 0,6%, αλλά η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας το 2022 θα είναι βελτιωμένη κατά 2,33% ως 2,42% έναντι του 2018.

ΙΝΣΕΤΕ

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία είναι μία μικρή και σχετικά κλειστή αγορά, θεωρούν ότι μία αύξηση του κατώτατου μισθού εντός των δυνατοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων θα είχε μάλλον θετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εγχώρια ζήτηση και κατ’ επέκταση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Ως εκ τούτου μια αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού είναι αναγκαία ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας. Κάτι που δεν συνιστά πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου