oaednews

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Eurostat: Πρώτη και με διαφορά στην ανεργία των νέων η Ελλάδα

 Θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων κατέχει η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την Eurostat στην κατηγορία των πολιτών έως 25 ετών, το 39,1% βρίσκεται χωρίς δουλειά. Τα στοιχεία αφορούν τον μήνα Νοέμβριο του περασμένου έτους και δείχνουν ολοκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα. Μάλιστα, φαίνεται ότι, σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν στην ίδια κατηγορία πολιτών, η ανεργία είχε καταγραφεί στο 32,8%, υπάρχει αύξηση κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες ή 16,11% μέσα σε μόλις ένα μήνα! Το στοιχείο αυτό βέβαια, σε σχέση με την ιδιομορφία που έχει η Ελλάδα από την εποχική απασχόληση, δείχνει και τη μεγάλη επίδραση του τουρισμού. Ασφαλώς και ένας μεγάλος αριθμός νέων πολιτών της χώρας, δουλεύει εποχικά στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Άρα, η λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου, προφανώς και επέδρασε αρνητικά στο συνολικό ποσοστό της ανεργίας των νέων.

Πάντως, από τα στοιχεία της Eurostat φαίνεται ότι είναι υπερδιπλάσια η ανεργία των νέων στην Ελλάδα, σε σχέση με το 15,5% που καταγράφεται στην ευρωζώνη για την ίδια κατηγορία πολιτών και με το 15,4% που υπολογίζεται στην ΕΕ.

Επίσης, μετά την Ελλάδα, την υψηλότερη ανεργία των νέων κατέγραψε η Ισπανία με 29,2%, δηλαδή δέκα μονάδες πιο κάτω. Έπεται με 28% η Ιταλία. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο ήταν 13,4% στην Ελλάδα, από 13,2% ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2021. Πάλι διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το 7,2% που καταγράφηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα (7,3% τον Οκτώβριο). Επίσης, στην ΕΕ η ανεργία μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 6,5%, από 6,7% που ήταν τον Οκτώβριο και 7,4% τον Νοέμβριο του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου