Για τους λατόμους στη Συκή, που έξι χρόνια μετά βλέπουν τις μπάρες κλειστές - Οι περιβαλλοντικοί όροι, που αναμένονταν από την άνοιξη, εγκρίθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα
Στις αρχές του 2016 κατέβαιναν οι μπάρες στα λατομεία Νεοχωρίου, Καλαμακίου και Συκής, καταδικάζοντας στην ανεργία περί τους 150 λατόμους στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Ο Δήμος έκλεινε τα λατομεία σε μια προσπάθεια να αδειοδοτηθούν με βάση τον Νόμο και στη συνέχεια να δουλέψουν όχι από τα σωματεία που είχαν συσταθεί με λατόμους που ακολουθούσαν το επάγγελμα από πάππου προς πάππου, αλλά από συνεταιρισμούς που θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους. Τότε τους είχαν πει ότι έως τέλος του χρόνου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο μεροκάματο. Σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά, τα λατομεία στη Συκή παραμένουν κλειστά και οι λατόμοι στην ανεργία.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία των λατομείων της Συκής, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη νόμιμη επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων. Ωστόσο η διαδικασία κυλά με αργούς ρυθμούς.
Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αναμενόταν από την περασμένη άνοιξη, προκειμένου στη συνέχεια ο Δήμος να εκδώσει άδεια από το Δασαρχείο και επιτέλους να ανέβουν οι μπάρες για την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών πλακών.
Τα λατομεία της Συκής είναι τα μοναδικά που δεν λειτουργούν μετά το κλείσιμο όλων των λατομικών χώρων προκειμένου να νομιμοποιηθούν. Εως το καλοκαίρι του 2019 από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου είχαν αδειοδοτηθεί τα λατομεία Νεοχωρίου και Καλαμακίου και είχε κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και για τη Συκή προκειμένου να εκδοθεί άρση απαγόρευσης και άδεια λειτουργίας του χώρου, ο οποίος ανήκει μεν στον δήμο ωστόσο θα εκμεταλλευτεί ο συνεταιρισμός λατόμων Συκής που έχει συσταθεί. Σημειώνεται ότι στη μελέτη προβλέπονται μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο είχαν εγκριθεί και οι όροι σύναψης της σύμβασης εκμετάλλευσης των λατομείων στη Συκή με τον συνεταιρισμό λατόμων. Σύμφωνα με τη σύμβαση το ετήσιο μίσθωμα για την έκταση των 365,406τ.μ. ανέρχεται στο ποσό των 15.246,70 ευρώ ενώ η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι εννέα χρόνια με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον εννέα χρόνια, εφόσον ο μισθωτής έχει εκπληρώσει όλους τους όρους της ισχύουσας σύμβασης, με δυνατότητα παράτασης πέρα των 40 ετών ανά δεκαετία, μέχρι να ολοκληρωθεί η μέγιστη δυνατή απόληψη των κοιτασμάτων, σύμφωνα με την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη και τη ΜΠΕ και πάντως όχι πέρα των 70 ετών από την έναρξη της μίσθωσης.
Μέχρι και σήμερα, οι λατόμοι της Συκής παραμένουν στην ανεργία, έχουν χάσει επαφή με την αγορά και φυσικά όλη την πελατεία τους. Αν καταφέρουν να μπουν στα λατομεία την επόμενη περίοδο, θα πρέπει ουσιαστικά να ξεκινήσουν από το μηδέν.
Προσφυγή ενάντια στα πρόστιμα
Οι περιπέτειες των λατόμων δείχνουν να μην έχουν τέλος. Τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την περασμένη Τετάρτη απασχόλησαν πρόστιμα που επιβλήθηκαν για παραβάσεις στα λατομεία σχιστολιθικών πλακών σε Νεοχώρι, Καλαμάκι και Συκή.
Πρόκειται για περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπίστωσαν επιθεωρητές περιβάλλοντος στα τέλη του 2017. Τότε κλιμάκιο της Γενικής Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος είχε προχωρήσει σε αυτοψία στα τρία λατομεία, είχε διαπιστώσει παραβάσεις και προχώρησε σε κυρώσεις.
Η οικονομική επιτροπή όρισε δικηγόρους προκειμένου να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο κατά των αποφάσεων επιβολής προστίμων.
https://www.taxydromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου