oaednews

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Οι εισοδηματικές ανισότητες την εποχή του COVID 19

 Ο μεγάλος αριθμός θανάτων από το COVID-19 συνοδεύτηκε από την χορήγηση δισεκατομμυρίων  καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της εξάπλωσης του ιού. Περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από ό, τι σε ολόκληρη τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-09, με τους εργαζομένους με χαμηλότερη  εκπαίδευση να είναι περισσότερο ευάλωτοι . Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απώλεια θέσεων εργασίας εκτιμάται σε πάνω από 200 εκατομμύρια, με το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού να απασχολείται σε τομείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εκτοπισμού και με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνική προστασία. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις για να ανακτήσουν τα προς το ζην ακόμα και μετά την ανάκαμψη των οικονομιών.

Αναγνωρίζοντας το δυσανάλογο βάρος της πανδημίας στους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση, μια πρόσφατη δημοσκόπηση οικονομολόγων διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ανησυχεί ότι το COVID-19 θα αυξήσει την ανισότητα. Διαπιστώνεται  ότι οι μεγάλες επιδημίες αυτού του αιώνα έχουν αυξήσει την εισοδηματική ανισότητα, μείωσαν το μερίδιο των εισοδημάτων που πηγαίνουν στα κατώτατα οικονομικά στρώματα  και μείωσαν την αναλογία απασχόλησης προς πληθυσμό για εκείνους με βασική εκπαίδευση αλλά όχι για εκείνους με ανώτερη εκπαίδευση. Αυτά τα αποτελέσματα μελετήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη   SARS (2003), H1N1 (2009), MERS (2012), Ebola (2014) και Zika (2016) – τα οποία έπληξαν το καθένα πολλές χώρες . 

Παρόλο που το COVID-19 έπληξε σχεδόν όλους τους ανθρώπους η ανισότητα που είχε προκαλέσει θα έπρεπε να ήταν προβλέψιμη. Οι προηγούμενες επιδημίες αύξησαν την εισοδηματική ανισότητα . Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά πάσα πιθανότητα εξέτασαν αυτά τα αποτελέσματα κατά τον σχεδιασμό ευρείας κλίμακας μέτρων για την προστασία της απασχόλησης και τη στήριξη τομέων που επλήγησαν από την πανδημία. Δυστυχώς, ωστόσο, εώς τώρα  αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικά για να περιορίσουν το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 8% των εργαζομένων που εκπαιδεύτηκαν σε κατώτερο δευτεροβάθμιο επίπεδο ή κάτω έχασε τις δουλειές τους μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2019 και του δεύτερου τριμήνου του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των θέσεων εργασίας για εργαζόμενους με πανεπιστημιακά πτυχία αυξήθηκε κατά 3% . Οι θέσεις εργασίας για υπαλλήλους με προσόντα μεσαίου επιπέδου μειώθηκαν κατά 5%.

Ακόμα και εντός των επαγγελματικών ομάδων, τα επίπεδα εκπαίδευσης έχουν κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, μεταξύ των επαγγελματιών, η απασχόληση για εκείνους με τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί 4%, ενώ για εκείνους με μεσαίου επιπέδου εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 3%. Μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών και των πωλήσεων, η απασχόληση για τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε κατά 6%, αλλά για όσους με εκπαίδευση μεσαίου επιπέδου η πτώση ήταν 8% και για εκείνους με το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης ήταν 11%.

Στη Γαλλία και την Ισπανία σημειώθηκε ανάκαμψη περίπου 2% στον αριθμό των θέσεων εργασίας για εργαζόμενους με χαμηλή εκπαίδευση στο 3ο τριμηνο του έτους 2020 (που δεν αντιστάθμισε σχεδόν την πτώση περίπου 10% στα δύο προηγούμενα τρίμηνα), ενώ στη Λετονία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, η απασχόληση εργαζόμενων με χαμηλή εκπαίδευση μειώθηκαν περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο.

Τομείς που είναι πιο εκτεθειμένοι στην πανδημία, όπως εστιατόρια, ταξίδια, ψυχαγωγία και προσωπικές υπηρεσίες, έχουν αναπάντεχα υποφέρει περισσότερο. Αλλά η ικανότητα τηλεργασίας έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας. Περίπου το 70% αυτών που ολοκλήρωσαν πανεπιστημιακές σπουδές είναι σε θέση να εργαστούν από το σπίτι, σε σύγκριση με περίπου το 15% εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα δύο τρίτα των επαγγελματιών και το 85% των διευθυντών μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, σε αντίθεση με σχεδόν μηδέν για τους εργαζόμενους στις μεταφορές, τις εγκαταστάσεις, τις κατασκευές και τη γεωργία.

Παρ ‘όλα αυτά, ακόμη και στους κλάδους, η ικανότητα τηλεργασίας έκανε τη διαφορά για τις απώλειες απασχόλησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε βιομηχανίες που εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία, η απασχόληση μειώθηκε κατά 42% για εκείνους που δεν μπορούν να κάνουν τηλεργασία και κατά 22% για εκείνους που μπορούν, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2020. Σε βιομηχανίες με λιγότερη έκθεση στην πανδημία , οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν 15% για όσους δεν μπορούν να κάνουν τηλεργασία σε αντίθεση με το 7% για εκείνους που μπορούν. Έτσι, τόσο το επίπεδο εκπαίδευσης όσο και η ικανότητα τηλεργασίας έχουν επηρεάσει την πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας, πέρα από τις τομεακές επιπτώσεις της πανδημίας. Η πανδημία ενίσχυσε επίσης το χάσμα μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων .

Τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης τείνουν να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και πλούτο και είναι λιγότερο ικανά στην τηλεργασία από τα άτομα με τριτοβάθμια πτυχία. Επίσης, ένα μεγαλύτερο μερίδιο εισοδήματος προέρχεται από μισθούς για άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση από ό, τι για άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση, και έτσι η απώλεια θέσης εργασίας είναι ένα μεγαλύτερο σοκ εισοδήματος για τους  λιγότερο μορφωμένους. 

Κατά συνέπεια, η πανδημία COVID-19 αύξησε την εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών ακόμη και στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή μαζικά προγράμματα προστασίας της απασχόλησης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως και η δική μας πρέπει να συνεχίζουν να ενισχύουν τα οικογενειακά εισοδήματα των πληττόμενων πολιτών και με ισορροπημένες και έξυπνες ενέργειες να σταματήσουν την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας η οποία είναι απόρροια των έκτακτων συνθηκών που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου