oaednews

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Ημερήσια ανάπαυση εργαζομένου: Πότε μπορεί να απασχοληθεί ξανά μετά τη λήξη της βάρδιάς του

 Η ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση ισχύει και για τις περιπτώσεις των βαρδιών, όπως αυτές προβλέπονται ως σύστημα εργασίας στο Π.Δ. 88/99

Ως ελάχιστη περίοδος ημερήσιας ανάπαυσης ορίζεται, για κάθε περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, η οποία έχει ως έναρξη την 00.01’ και λήξη την 24.00’ ώρα, η ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση έντεκα (11) συνεχών ωρών (Αρθρο 3 του Π.Δ. 88/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.14 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012).

Η ελάχιστη αυτή ημερήσια ανάπαυση, η οποία προβλέπεται ρητώς από την Οδηγία 93/104/ΕΚ (νυν 2003/88/ΕΚ) ισχύει και για τις περιπτώσεις των βαρδιών, έτσι όπως αυτές προβλέπονται ως σύστημα εργασίας στο Π.Δ. 88/99.

Σύμφωνα με το ανωτέρω Π.Δ, ως εργασία κατά βάρδιες ορίζεται κάθε μέθοδος οργάνωσης της ομαδικής εργασίας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον στις ίδιες θέσεις εργασίας με ορισμένο ρυθμό, περιλαμβανομένου του ρυθμού περιτροπής και η οποία μπορεί να είναι συνεχής ή ασυνεχής πράγμα το οποίο υποχρεώνει τους εργαζόμενους να επιτελούν μια εργασία σε διαφορετικές ώρες, σε μια δεδομένη περίοδο ημερών ή εβδομάδων (παρ.5 του αρ.2)

Ως εβδομάδα ορίζεται η χρονική περίοδος επτά ημερών με έναρξη την 00:01 ώρα της Δευτέρας και λήξη την 24:00 της επόμενης Κυριακής (παρ. 7 του αρ.2).

Η απαίτηση παροχής σε κάθε εργαζόμενο 11 συναπτών ωρών ανάπαυσης αποτελεί ελάχιστη προδιαγραφή και τα εθνικά νομοθετήματα μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο προβλέπουν συχνά περισσότερο προστατευτικές διατάξεις, για παράδειγμα, παρέχοντας στους εργαζομένους μεγαλύτερες περιόδους ημερήσιας ανάπαυσης ή θεσπίζοντας μέγιστο ημερήσιο χρόνο εργασίας

Οι σχετικές διατάξεις αποτελούν ένα δίχτυ ασφαλείας για την υγεία και την ασφάλεια των οικείων εργαζομένων , το οποίο λαμβάνει επίσης υπόψη τις οικονομικές απαιτήσεις και τους κύκλους εργασίας κατά βάρδιες.

Ως εκ τούτου, από τη λήξη της μιας βάρδιας μέχρι την έναρξη της επόμενης, και ο εργαζόμενος που απασχολείται με το σύστημα των βαρδιών θα πρέπει να λαμβάνει ημερήσια ανάπαυση 11 συνεχών ωρών.

Επισημαίνουμε ότι:

Οι 11 ώρες ημερήσιας ανάπαυσης πρέπει να είναι συναπτές. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να διακόπτονται κατά την περίοδο ανάπαυσης (Αρθρο 3 του Π.Δ. 88/1999).

Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν μία περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης για κάθε περίοδο 24 ωρών. Ωστόσο, η οδηγία δεν ορίζει τη συγκεκριμένη περίοδο ως ημερολογιακή ημέρα. Μια τέτοια προσέγγιση θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με την επιβολή προγράμματος εργασίας το οποίο δεν θα ταίριαζε με τις συνήθεις περιόδους εργασίας .

Συνεπώς η περίοδος αναφοράς (24 ωρών) δεν ισοδυναμεί (δεν αντιστοιχεί) με μία ημερολογιακή ημέρα.

Δηλαδή δεν υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης μισθωτού ξανά, πριν την παρέλευση 11 συνεχόμενων ωρών ανάπαυσης ,έστω και αν αλλάζει η ημέρα ημερολογιακά (ξεκινά η επόμενη ημερολογιακή ημέρα με διάρκεια από 00.01 έως 24.00).Για παράδειγμα εάν λήξει η απασχόληση του μισθωτού στις 23.00 το βράδυ της ημέρας δεν μπορεί να απασχοληθεί την επόμενη ημέρα εάν δεν παρέλθουν 11 ώρες συνεχόμενης ανάπαυσης με το σκεπτικό ότι θα πρόκειται για νέα ημερολογιακή ημέρα.

Θεσπίζοντας ένα πλαίσιο 24ωρων περιόδων, η οδηγία επιβάλλει έναν βαθμό κανονικότητας στις περιόδους ημερήσιας ανάπαυσης. Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Απόφαση στην υπόθεση C-151/02), έχει αποφανθεί ότι προς διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας της ασφάλειας και της υγείας του εργαζομένου, πρέπει να προβλέπεται, κατά γενικό κανόνα, τακτική εναλλαγή μεταξύ εργασίας και αναπαύσεως. Σκοπός της ημερήσιας ανάπαυσης είναι να παρέχεται στους εργαζομένους η δυνατότητα να απομακρύνονται από το περιβάλλον εργασίας τους για ορισμένο αριθμό ωρών. Οι ώρες ανάπαυσης πρέπει να είναι συνεχόμενες και να ακολουθούν άμεσα μια περίοδο εργασίας, προκειμένου να δίνεται στον εργαζόμενο η δυνατότητα χαλαρώσεως και εξαλείψεως της σύμφυτης με την άσκηση των καθηκόντων του κοπώσεως.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου