oaednews

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Μέχρι σήμερα το Δώρο Χριστουγέννων ή... αυτόφωρο, τι να κάνετε αν δεν πληρωθείτε

 Η πανδημία προκάλεσε αναταράξεις το 2021 στην αγορά εργασίας. Η εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου της αναστολής σύμβασης, για μεγάλο μέρος εργαζομένων, τουλάχιστον κατά το α’ μισό του έτους, προκαλεί ανατροπές και στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Το ίδιο ισχύει και για την μικρότερη σε έκταση, χρήση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αλλαγές όμως θα έχουν και οι εποχιακά εργαζόμενοι, για τον ίδιο λόγο. Η ΓΣΕΕ, κωδικοποιεί τι ισχύει για την καταβολή του δώρου, που για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να πραγματοποιηθεί, το αργότερο έως σήμερα Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.

Εργαζόμενοι σε αναστολήΟι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων από δύο διαφορετικές πηγές:

Α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται για τα διαστήματα που απασχόλησαν τους μισθωτούς τους να καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων το αργότερο μέχρι την 21.12.2021, βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους.

Β) Για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή, η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.

Γ) Η καταβολή από τον τακτικό προϋπολογισμό θα γίνει ως εξής:

α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30η.11.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2021,

β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2021 έως 31.12.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2022.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κατηγορία εργαζομένων εντάσσονται και:

α) οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 201 παρ. 1 του ν. 4855/2021, έθεσαν σε αναστολή το προσωπικό τους για χρονικό διάστημα κατ’ ανώτατο τριών μηνών και

β) οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας Αιδηψού και Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 17 της από 13.08.2021 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021, έθεσαν σε αναστολή το προσωπικό τους για χρονικό διάστημα κατ’ ανώτατο τριών μηνών. Επομένως, και οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων κατ’ αναλογία από τους εργοδότες τους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εποχιακοί Εργαζόμενοι: Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα λάβουν την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και οι εποχιακοί εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή ή οι οποίοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, για το διάστημα της αναστολής, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ; Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί ως εξής;

Α) οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό το αργότερο μέχρι την 21η.12.2021.

Β) από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στο μηχανισμό. Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις:

α. για το έως την 30η.11.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2021 και

β. για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2021 έως 31.12.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2022. Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθούν και οι αναλογούσες στο Δώρο Χριστουγέννων ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω χρονικών διαστημάτων (αναστολών και υπαγωγής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού των δικαιούχων-εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου