oaednews

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Στο ναδίρ η ανεργία στην Κύπρο

 Στο 3,6% η ανεργία στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο, 7,4% στην ευρωζώνη και 6,7% στην ΕΕ σύμφωνα με Eurostat.

Στο 7,4% μειώθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία στην ευρωζώνη φέτος τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 7,5% τον Αύγουστο και 8,6% τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ μείωση σημειώθηκε και στον αντίστοιχο δείκτη για την ΕΕ, στο 6,7% από 6,9% τον Αύγουστο και 7,7% τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.


 
Στην Κύπρο, ο δείκτης της εποχικά προσαρμοσμένης ανεργίας βρισκόταν τον φετινό Σεπτέμβριο στο 3,6%, σε σύγκριση με 4,4% τον Αύγουστο και 9,1% τον περσινό Σεπτέμβριο.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, 14,324 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,079 εκατομμύρια στην ευρωζώνη ήταν άνεργοι τον Σεπτέμβριο του 2021.
 
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 306 χιλιάδες άτομα στην ΕΕ και κατά 255 χιλιάδες στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 2,054 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και κατά 1,919 εκατομμύρια άτομα στην ευρωζώνη.
 
Στην Κύπρο τον Σεπτέμβρη είχαν καταγραφεί 16 χιλιάδες άνεργοι. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 3 χιλιάδες, ενώ σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 25 χιλιάδες.
 
Μεταξύ των νέων (κάτω των 25 ετών), 2,815 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ καταγράφονται ως άνεργοι τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων 2,307 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.
 
Ο δείκτης ανεργίας στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 15,9% στην ΕΕ και στο 16,0% στην ευρωζώνη, έχοντας μειωθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα όταν τα ποσοστά βρίσκονταν στο 16,1% και στο 16,3% αντίστοιχα.
 
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, η ανεργία μεταξύ των νέων μειώθηκε κατά 45 χιλιάδες άτομα στην ΕΕ και κατά 38 χιλιάδες άτομα στην ευρωζώνη.
 
Σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο, η ανεργία μεταξύ των νέων μειώθηκε κατά 375 χιλιάδες άτομα στην ΕΕ και κατά 348 χιλιάδες άτομα στην ευρωζώνη.
 
Στην Κύπρο, ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης της ανεργίας μεταξύ των νέων βρισκόταν στο 6,8% (2 χιλιάδες άτομα), χωρίς μεταβολή σε σύγκριση με τον Αύγουστο, και μειωμένος σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο όταν βρισκόταν στο 20,9% (7 χιλιάδες).

Επίσης, η ανεργία μεταξύ των γυναικών βρισκόταν στο 7,0% στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 7,2% τον Αύγουστο. Η ανεργία μεταξύ των αντρών βρισκόταν στο 6,5%, σε σύγκριση με 6,6% τον Αύγουστο.
 
Στην ευρωζώνη, η ανεργία μεταξύ των γυναικών μειώθηκε από 7,9% τον Αύγουστο σε 7,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ η ανεργία μεταξύ των ανδρών μειώθηκε από το 7,2% στο 7,1% κατά την ίδια περίοδο.
 
Στην Κύπρο η ανεργία μεταξύ των γυναικών βρισκόταν στο 4,1% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 5,0% τον Αύγουστο και με 9,0% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μεταξύ των ανδρών η ανεργία βρισκόταν στο 3,2%, σε σύγκριση με 3,8% τον Αύγουστο και 9,2% τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 
Η Eurostat σημειώνει πως οι εκτιμήσεις της βασίζονται στον ορισμό της ανεργίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), σύμφωνα με τον οποίο άνεργοι είναι τα άτομα χωρίς εργασία τα οποία αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και μπορούν να ξεκινήσουν να εργάζονται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
 
Όπως σημειώνεται, η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για επίδομα ανεργίας, όμως σημαντικός αριθμός αυτών που γράφτηκαν στα ταμεία ανεργίας δεν αναζητούσαν πλέον ενεργά εργασία ή δεν ήταν διαθέσιμοι να εργαστούν, μεταξύ άλλων λόγω υποχρεώσεων όπως την ανατροφή παιδιών. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε διαφορές στους αριθμούς όσων έχουν δηλωθεί άνεργοι και όσων θεωρούνται άνεργοι στη βάση του ορισμού της ILO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου