oaednews

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

 


ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

            Τους τελευταίους μηνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτακη,  να παραχωρήσει σε εργολάβους, την καθαριότητα κατα κυριο λόγο (αλλα και άλλων υπηρεσιών)  όλων των δημοσιων οργανισμών και επιχειρήσεων. Πετάει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες στην καθαριότητα, που δουλεύουν σε υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) και στη θέση τους προσπαθεί να επαναφέρει μαζικά τους εργολάβους.

            Στα Νοσοκομεία, στο ΜΕΤΡΟ, στο Υπ. Οικονομικών, στον ΟΑΕΔ, στα δημοσια σχολεία, πρακτικά παντού στο δημόσιο. Με πρόσχημα ότι “λήγουν οι συμβάσεις”, για χιλιάδες εργαζόμενους μεχρι τις 31 Δεκέμβρη, οι διορισμένες απο την κυβέρνηση διοικήσεις, με τις ευλογίες συνολικά της κυβέρνησης, αντί να προχωρήσουν στη μονιμοποιηση, απολύουν χιλιάδες εργαζόμενες/ους για να παραχωρήσουν το εργο της καθαριότητας, αλλα και άλλες υπηρεσίες (πχ φύλαξη) σε εργολάβους.

 

Η κυβέρνηση προχωράει σε ένα διπλό έγκλημα.

            Απο τη μία,  απολύει χιλιάδες εργαζόμενες/ους, που μπορεί να δουλεύουν σε αυτές τις υπηρεσίες ακόμη και μέχρι 20 χρόνια. Εργαζόμενους που έδωσαν τα πάντα την περίοδο της Πανδημίας φροντίζοντας για την Υγεία όλων μας, που χωρίς αυτούς και τη δουλειά τους θα θρηνούσαμε πολλους περισσοτερους νεκρούς απο την πανδημία. Και τωρα η κυβέρνηση Μητσοτακη, έρχεται να τους “ανταμείψει” για αυτές τους τις υπηρεσίες,  με την απόλυση τους, με το πεταγμα στην ανεργία. Θαρρείς και η ανάγκη για την καθαριότητα ειναι εποχική, περιστασιακή  ανάγκη και όχι μόνιμη και σταθερή. 

            Απο την άλλη, χαρίζει απλόχερα δημόσιο χρήμα σε εργολάβους. Ολη  η εμπειρία δείχνει ότι οι εργολάβοι είναι πολύ πιο “ακριβοί” απο ότι οι ήδη εργαζόμενοι. Τα χρηματα που θα εισπράτουν οι εργολάβοι για κάθε εργαζόμενο της καθαριότητας ειναι τουλάχιστον διπλάσια απο αυτά που πραγματικά “κοστίζουν” οι συμβασιούχοι για τις υπηρεσίες τους. Εκατομμυρια ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες των εργολάβων. Και δεν θα ειναι τα μοναδικά χρήματα που  “νόμιμα” θα καταλήγουν στις τσέπες τους. Ολοι ξέρουμε ότι εργολάβοι σημαινει κλεμμενα ένσημα, κλεμμενα δωρα, χαμηλοί αλλα και κλεμμενοι μισθοί ακόμη και με τη βία απο τους εργαζόμενους. Εργολάβοι σημαινει επίσης χειρότερες υπηρεσίες.

Δεν προκειται να αποδεχτούμε αυτο το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

 

Ειμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να εμποδίσουμε να μας παραδώσουν στα χέρια των εργολάβων. Οργανωνομαστε, συντονιζόμαστε, μαζι με τα σωματεία των εργαζόμενων στους χωρους και τις υπηρεσίες που εργαζόμαστε  και προχωράμε σε κινητοποιήσεις. Καλουμε όλους τους εργαζόμενους ΣΟΧ απο καθε υπηρεσία του δημοσίου που κινδυνευει τον Δεκέμβρη να χάσει τη δουλειά του/της, να βρεθούμε μαζί.

  • Πέμπτη 11 Νοέμβρη, 4μμ στο Υπ. Υγείας. Και πορεία στο Υπ. Εργασίας διεκδικώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργειου Εργασίας. Εκεινη την ημέρα και ωρα, η ΠΟΕΔΗΝ προχωράει σε παναττική κινητοποιηση των ΣΟΧ των νοσοκομείων.
  • Τεταρτη 17 Νοέμβρη συμμετεχουμε στην πορέεα του Πολυτεχνείου, γιατι για εμάς το συνθημα “ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” παραμένει πιο επίκαιρο απο ποτε.
  • Πέμπτη 9 Δεκέμβρη οργανωνουμε ανοιχτη σύσκεψη – συνελευση  συντονισμού όλων των εργαζόμενων ΣΟΧ στην καθαριότητα, για να κλιμακώσουμε τον αγωνα μας.

Σωματείο Εργαζόμενων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ)

Σύλλογος εργαζόμενων του Νοσοκομείου Αγιος Σάββας

Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων σχολείων Αθηνας

Ομοσπονδία εργαζόμενων ΟΑΕΔ

Συντονιστική επιτροπή Καθαριστριών Υπ. Οικονομικών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου