oaednews

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Η «μαύρη τρύπα», η αύξηση του 2+1% και οι εκλογές…

 Εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας και έκρηξης στις τιμές ενέργειας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι 670.000 εργαζόμενοι (με μερική απασχόληση) και 130.000 επιδοτούμενοι άνεργοι μπορούν να την βγάλουν με 400 ευρώ μεικτά το μήνα, άλλες 850.000 άνεργοι χωρίς καν εισόδημα και 250.000 οικογένειες με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Για να πάρει η χώρα τα 750 εκ. ευρώ των επιστροφών (από τα κέρδη των κρατών-μελών επί των ελληνικών ομολόγων), χρειάστηκε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δεν θα δώσει κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα.

Το αναφέρουμε γιατί πολύ… λάιτ πέρασε στον δημόσιο λόγο η «επιτυχής» έκβαση της 12ης αξιολόγησης και «χαμηλά» ακούστηκε η εισήγηση Σκυλακάκη ότι δεν μπορεί να δοθεί μέρισμα από τα… κρατικά ελλείμματα.

Ξέρετε, όταν οι πολιτικοί μιλούν σαν τεχνοκράτες, νομίζουν ότι αποκτούν πανεπιστημιακή τήβεννο (εκείνη του Σικάγο ενδεχομένως…) και καταντούν αποστεωμένοι κήρυκες του οικονομικού «ορθολογισμού».

Ωσάν να υπήρχαν πλεονάσματα όταν η πολιτεία απαιτήθηκε να διαθέσει έως 48 δισ. (την διετία 2020-21) σε ενισχύσεις, επιστροφές, αναβολές φόρων ή και απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. (σ.σ.: Εταιρικές πριμοδοτήσεις οι οποίες, δυστυχώς, δόθηκαν με μεγάλη αδιαφάνεια και αρκετή ιδιοτέλεια, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των επιχειρηματικών καταθέσεων οι οποίες ξεπέρασαν τα επίπεδα του οικονομικά ενάρετου 2019, την στιγμή που οι καταθέσεις των νοικοκυριών φέτος βρίσκονται στο ήμισυ αυτών προ διετίας…).

Εκτός και εάν φέτος, εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας και έκρηξης στις τιμές ενέργειας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι 670.000 εργαζόμενοι (με μερική απασχόληση) και 130.000 επιδοτούμενοι άνεργοι μπορούν να την βγάλουν με 400 ευρώ μεικτά το μήνα, άλλες 850.000 άνεργοι χωρίς καν εισόδημα και 250.000 οικογένειες με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για να μην επεκταθούμε στους χαμηλοσυνταξιούχους ή τους αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα φέτος από την ακρίβεια των πρώτων υλών, αλλά και από τις ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός την άνοιξη σε συνδυασμό με την ξηρασία το καλοκαίρι).

Άρα, η οικονομική «σύσφιξη» επελαύνει! Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση εμφανίζεται να «αντιστέκεται», συμμαχώντας με την Ιταλία και τον ευρωπαϊκό Νότο, για την τροποποίηση των κανόνων σταθερότητας, στο εσωτερικό ψάχνει τον πιο απατηλό τρόπο να επιστρέψει στους πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ίσως να μην έχει… άδικο, στο βαθμό που ακόμη και αν βελτιωθούν (αυξηθούν) οι δείκτες-στόχοι για την «σταθερότητα» του ευρωσυστήματος, η χώρα μας πάλι θα απέχει πολύ των (νέων) στόχων. Ακόμα και εάν το… ανεκτό, για κάθε κράτος-μέλος, χρέος από 60% του ΑΕΠ ορισθεί στο 100%, πάλι θα πρέπει να φορολογηθούμε ώστε να περιοριστεί στο μισό σε είκοσι χρόνια. Και πάλι δηλαδή μιλάμε για δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ πλεόνασμα ανά έτος.

Αυτό σημαίνει ότι από έλλειμμα 17 δισ. φέτος, θα οδηγηθούμε σε πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5 δισ. το 2023 (και συνεχώς κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες). Αυτό είναι μια απόκλιση άνω των 20 δισ. ευρώ μέτρων (ενώ το νέο χρόνο απαιτούνται μέτρα 13 δισ. για τον περιορισμό του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ).

Άρα, η ΝΔ μέχρι τώρα ούτε προέβλεψε, ούτε φυσικά έλεγε την αλήθεια για την πραγματική οικονομία και την οικτρή δημοσιονομική κατάσταση.

Η διαγραφόμενη «έξοδος» από τις ακραίες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης των χωρών του Βορρά, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, σήμανε συναγερμό στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η κυβέρνηση το κατάλαβε μόλις εσχάτως, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Σκυλακάκη. Και αυτό παρά, τις διακηρύξεις και κυβερνητικές μεγαλοστομίες, σημαίνει έναν σκληρό χειμώνα που θα κληθεί να περάσει πολύ δύσκολα η κοινωνία.

Η τακτική... ποδηλάτη

Με αυτά τα δεδομένα ανατρέπονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί:

-Η τακτική ποδηλάτη που έως τώρα ακολουθεί (λακτίζει τους «κάτω» με χαμηλούς μισθούς προκειμένου να ενισχύσει τις εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ είναι σκυφτή με τους «επάνω», οι οποίοι διαγκωνίζονται για την κατανομή των τεράστιων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης) δεν φαίνεται να μακροημερεύει. Λόγω ασυγκράτητης ακρίβειας οι μισθοί επιβάλλεται να αυξηθούν ώστε να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη από έναν (φαινομενικά άσχετο) σπινθήρα. Και ο σχεδιασμός του Μαξίμου για αύξηση στον εισαγωγικό μισθό 3% (19,5 ευρώ μεικτά), 1% περισσότερο του προαποφασισθέντος για 2% (13 ευρώ), μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί! Γιατί, στην περίπτωση σημαντικής ενίσχυσης της εργατικής αμοιβής, καταστρέφεται ως φαίνεται, η συμμαχίας της ΝΔ με τα εμπορικά κεφάλια των μεσαζόντων που επένδυσαν στις χαμηλές αμοιβές για την «ανταγωνιστικότητα» των μη εκσυγχρονισμένων επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή καθυστερούν όμως και τα χρήματα για την πράσινη ενέργεια των «μεγάλων» παιχτών. Και όταν έρθουν δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα στην οικονομική αναθέρμανση.

-Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεως γνωρίζουν τις τράπεζες από τους… πλειστηριασμούς, παρά από τα κεφάλαια κίνησης που αντλούν. Όπως εξάλλου και πολλοί «κόκκινοι» ιδιοκτήτες κατοικιών…

Τα 48 δισ. της δημοσιονομικής και ταμειακής απόκλισης την διετία που προηγήθηκε, συν τα 10 δισ. των φρεγατών, όντως έχουν σταθεροποιήσει τη ΝΔ μεταξύ των δημοσκοπούμενων. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και τα κοινωνικά προβλήματα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης εντείνονται. Και ως γνωστόν, η οικονομία είναι ξεροκέφαλη. Πόσο μάλιστα οι οικογενειακές ανάγκες! Ο πολιτικός χρόνος έτσι… καμπυλώνει μπροστά στην «μαύρη τρύπα» των εισοδημάτων. Ως εκ τούτου προκύπτει αλλαγή κυβερνητικού πλάνου, με πρώτο βήμα τις πρόωρες εκλογές…

(Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου