oaednews

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Ιταλία / Μαζική απόλυση εργαζομένων σε διακοπές μέσω WhatsApp

 Στον δρόμο βρέθηκαν μετά από ένα απλό μήνυμα περίπου εκατό εργαζόμενοι της πολυεθνικής διανομής καπνού Logistica Italia

«Την ημερομηνία Δευτέρα 2 Αυγούστου απαλλάσσεστε από την εργασιακή δραστηριότητα. Με φιλικούς χαιρετισμούς». Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν στις δέκα το βράδυ, το Σάββατο 31 Ιουλίου, στο WhatsApp οι περίπου εκατό εργαζόμενοι της πολυεθνικής διανομής καπνού Logistica Italia, λίγο έξω από το αεροδρόμιο της Μπολόνια στην Κεντρική Ιταλία.

«Πολλοί εργαζόμενοι είναι σε διακοπές. Κανείς τους αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας δεν σταμάτησε να ξεκουραστεί, γιατί ο καπνός και τα τσιγάρα θεωρούνται ζωτικές δραστηριότητες. Όταν εμφανίστηκε μία εστία του κορωνοϊού, η πολυεθνική δεν ήθελε να κλείσει ούτε για μια μέρα. Και έτσι, ενώ οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους, η Logista Italia υλοποιεί το σχέδιο αναδιάρθρωσής της και, εκμεταλλευόμενη μια γενική κρίση που δεν έχει υποστεί, απολύει τους πάντες. Η εταιρεία Logista αποφάσισε να κλείσει και το κάνει χωρίς καμία προειδοποίηση. Το συνδικάτο ειδοποιείται με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παραδίδεται το απόγευμα του Σαββάτου από τον προμηθευτή των συμβεβλημένων υπηρεσιών» κατάγγειλε το αυτόνομο συνδικάτο Si Cobas Bologna, που μαζί με την Filt CGIL ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της μαζικής απόλυσης των εργαζομένων.

Από την ημέρα της απελευθέρωσης των απολύσεων από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, αυξάνονται στην Ιταλία οι εταιρείες που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις χρησιμοποιώντας τον πλέον ξεδιάντροπο και ταπεινωτικό τρόπο για τους εργαζόμενους, με σύντομα μηνύματα από το WhatsApp στο κινητό τους ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με μηνύματα στο πιστοποιημένο νομικά ηλεκτρονικό ταχυδρομείου τους, όπως συνέβη με τους 422 εργαζόμενους της GKN και τους 316 εργαζόμενους Bekaert στην Περιφέρεια της Φλωρεντίας, όπου 41 δήμαρχοι της περιοχής βρίσκονται εκ περιτροπής έξω από τις πόρτες των δύο εργοστασίων για να εμποδίσουν την «κοινωνική σφαγή», όπως αποκαλούν τις μαζικές απολύσεις, με πρωτοβουλία του δημάρχου του Σέστο Φιορεντίνο Λορέτσο Φάλκι, που εκλέχθηκε με το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς.

Τον χορό των μαζικών απολύσεων με μηνύματα στο WhatsApp και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μετά την απελευθέρωση των απολύσεων έσυρε η Gianetti Fad Whell, που απολύοντας 162 εργαζόμενους στην Περιφέρεια του Μιλάνου οδήγησε σε κρίση τις οργανώσεις της Λέγκας στην περιοχή, που ελέγχουν στην πράξη από την Περιφέρεια έως τον μικρότερο δήμο.

Η Burberry της Ελβετίας, πάντως, βρήκε έναν πιο ευρηματικό τρόπο για να απολύσει τους υπαλλήλους δύο υποκαταστημάτων της σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στα σύνορα με την Ιταλία, στέλνοντάς τους ένα μέιλ στις 15.33, για να απαντήσουν έως τις 16.30, δηλαδή σε 57 λεπτά της ώρας, εάν θα δεχθούν να παραιτηθούν με κίνητρα ή θα κινδυνεύσουν να απολυθούν χωρίς αποζημίωση.

Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με τον αριθμό των ανέργων να υποχωρεί κατά σχεδόν 200.000 άτομα τον Ιούλιο, με τους άνεργους να υποχωρούν κάτω από τα 3,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ η κοινωνική ασφάλιση κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ σχεδόν 19,6 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Σε ετήσια βάση, η ανεργία κατέγραψε πτώση 9,45%,

Ο Σάντσεθ, επίσης, εκτός από την παράταση της «κοινωνικής ασπίδας» έως τα τέλη Οκτωβρίου, προωθεί και μια μεταρρύθμιση των εργασιακών με την υπουργό Εργασίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των ελαστικοποιημένων εργασιακών σχέσεων, δεδομένου ότι από τα 1,84 εκατ. νέα συμβόλαια εργασίας του Ιουλίου, μόλις 165, 5 χιλιάδες ή το 9% ήταν απεριορίστου χρόνου εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου