oaednews

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ: Η υποβάθμιση της μαθητείας έφερε και την εξαπάτηση των μαθητών

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ  ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΗΝΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!!!

         30-6-2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 17/6/2021 έγινε Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. για μια ακόμη φορά με πρόταση της παράταξης μας. Αναμέναμε μέχρι τώρα κάποια ανακοίνωση του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ.. Όμως παρά τη διαβεβαίωση ότι θα εκδίδονταν άμεσα εισπράττουμε τη γνωστή αφωνία και βουβαμάρα!!!

Τρία θέματα συζητήθηκαν η τροποποίηση του ν.4763/2020 σχετικά με τη χορήγηση πτυχίων στους μαθητές μας, η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νέου νόμου και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων.

1. Χορήγηση πτυχίων στους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης

Πέρασαν 6 μήνες από την ψήφιση του ν.4763/2020 και η κυβέρνηση δεν έπραξε το αυτονόητο δηλαδή ότι έπραξε το ίδιο κυβερνών κόμμα το  2006 και 2013 για τους μαθητές από ΤΕΕ σε ΕΠΑ.Σ. και από ΕΠΑ.Σ. σε ΣΕΚ, όπου δόθηκε η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους με βάση τους νόμους που εισήχθησαν στις σχολές. Περίμενε να δώσει «λύση» την τελευταία στιγμή, μόλις μια βδομάδα πριν την έκδοση αποτελεσμάτων από τα σχολεία!!!

Στις 2/6/2021 έγινε συνάντηση τριμελούς επιτροπής μαθητών του συντονιστικού ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ Αττικής με τον κ. Βούτσινο στο Υπουργείο ΠαιδείαςΜετά τη συνάντηση μαθήτρια που συμμετείχε στη συνάντηση κυκλοφόρησε βίντεο στο διαδίκτυο, όπου δήλωνε ότι δόθηκε διαβεβαίωση ότι οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης θα πάρουν πτυχία με το νόμο που εισήχθησαν, επισημαίνοντας ότι τα πτυχία θα είναι επιπέδου 4.

Όμως στις 9/6/2021 η τροπολογία που ψηφίσθηκε ήταν άλλη!!!Οι μαθητές θα πάρουν πτυχία όχι με το ν.3475/2006 που εισήχθησαν στις ΕΠΑ.Σ., αλλά με το ν.4763/2020!!! Εδώ καταρρέει το επιχείρημα ότι  στο 3 ήμασταν στο 3 παραμένουμε!!!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι μαθητές μας ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ!!!

Τα πτυχία που θα πάρουν όχι μόνο είναι υποβαθμισμένα, αλλά δεν έχουν και επαγγελματικά δικαιώματα!  

Δεν θα χορηγηθούν άδειες άσκησης επαγγέλματοςγιατί το πεδίο 3 της μεταγυμνασιακής Ε.Ε.Κ. είναι αχαρτογράφητο σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 42 του ν.4763/2020!!!

Ποια ήταν η θέση του Προεδρείου; Όλα καλά! Θετική η διάταξη αφού δεν θα δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης! Με άλλα λόγια πρέπει να είμαστε ευτυχείς!

Εκεί που μας χρωστούσαν (πτυχίο επ. 4 με επαγγελματικά δικαιώματα) μας πήραν και το βόδι (υποβαθμισμένο πτυχίο επ. 3 άνευ επαγγελματικών δικαιωμάτων)!!!

Όταν μάλιστα δείξαμε το βίντεο των μαθητών στη συνεδρίαση του Δ.Σ. μέλη του Προεδρείου αντί να πάρουν το μέρος των μαθητών, υπερασπίστηκαν τον κ. Βούτσινο!!!  

Και όχι μόνο! Ακούστηκαν απίστευτα πράγματα από μέλη του Προεδρείου όπως « οι μαθητές έρχονται για τα επιδόματα», «κάνουν εγγραφές χωρίς να ξέρουν τι πτυχία θα πάρουν»…!

Τόση είναι η ταύτιση του Προεδρείου με την κυβερνητική γραμμή!!!

Τόση η αναγνώριση του δίκαιου αγώνα των παιδιών!!!

Ας γνωρίζουν άπαντες ποιοι συνδικαλιστές μας εκπροσωπούν!!! Έτσι τιμούν τους αγώνες των μαθητών, έτσι κρίνουν την εμπιστοσύνη των παιδιών που τους δίνουν εργασιακή υπόσταση και βγάζουν το ψωμί τους!!! 

Αιδώς Αργείοι!!! Αν τολμούν ας σταθούν απέναντι στους μαθητές των σχολείων τους και να τα πουν!!!

2. Έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του ν.4763/2020

Ανεξάρτητα από την κριτική που ασκούμε στο ν.4763/2020 - ο νόμος είναι νόμος - σχετικά με την ελκυστικότητα της Μαθητείας, οι καθυστερήσεις στην έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του είναι χαρακτηριστικές.

Έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4763/2020!!!

Ίδρυση νέων ΕΠΑ.Σ.-Ι.Ε.Κ. αναμένεται…

Λειτουργία ειδικοτήτων αναμένεται…

Οδηγοί κατάρτισης ειδικοτήτων αναμένεται…

Κανονισμός Λειτουργίας ΕΠΑ.Σ. αναμένεται…

Πρακτική Άσκηση η διάρκεια της αναμένεται…

Έκδοση πτυχίων Β΄ τάξης αναμένεται…

Προσαρμογή μηχανογραφικού συστήματος Πλάτωνα στο νέο νόμο αναμένεται…

3. Εκλογές Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Επισημάναμε ότι με το ΦΕΚ 2141/τΒ΄/22-5-2021 δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεωνσε σωματεία με αριθμό μελών κάτω των 150 ατόμων, με τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων. Συνεπώς όπου τα σωματεία κρίνουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις αυτό είναι νομικά δυνατό. 

Ως γνωστό τα ΦΕΚ ανανεώνονται κάθε εβδομάδα σε μια περίοδο χαλάρωσης των μέτρων. Αρχικά η στάση του Προεδρείου ήταν ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν αφενός λόγω χρονικών περιορισμών των ΦΕΚ, αφετέρου γιατί η ΑΔΕΔΥ ζήτησε παράταση της θητείας των οργάνων. Συνεπώς το Προεδρείο αμφισβητούσε ευθέως τη νομιμότητα των ΦΕΚ που εκδίδονται και συνεχίζουν να επιτρέπουν εκλογικές διαδικασίες με προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια το Προεδρείο άλλαξε στάση και  προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα. Ωστόσο εκεί που διενεργήθηκαν εκλογές μέλη του Προεδρείουεπιχείρησαν με απαράδεκτο και ωμό τρόπο να παρέμβουν στις εσωτερικές διαδικασίες, ασκώντας πιέσεις καιεκτοξεύοντας απειλές στο απερχόμενο Δ.Σ. και στην εφορευτική επιτροπή με αήθη, αντισυνδικαλιστικό τρόπο, με σκοπό να παραβιαστεί η εκλογική διαδικασία γιατί έτσι το ήθελαν!!!

Αυτού του τύπου εμφυλιοπολεμικές ενέργειες καταγγέλλονται ως καθεστωτικέςαναδεικνύουν φαινόμενα σήψης, προσβάλλουν το κύρος και την προοπτική του κλάδου!!!

Τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν την ευθύνη διενέργειας των εκλογοαπολογιστικών τους συνελεύσεων και οι αποφάσεις τους  πρέπει να γίνονται σεβαστές. Άλλωστε αυτές γίνονται παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας!!! Όσοι διαφωνούν έχουν το δικαίωμα να προσβάλουν τις διαδικασίες όπως προβλέπει η νομοθεσία και όχι να εκβιάζουν, να απειλούν και να τρομοκρατούν!!!

Η παράταξη μας συντεταγμένα αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση και αξιοποιεί κάθε πολιτικό και νομικό δικαίωμα που έχει, δηλώνοντας ότι τέτοιες πράξεις δεν γίνονται ανεκτές! 

Ως παράταξη κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου!!!

Ο κλάδος μας βρίσκεται σε εξέλιξη δραματικής συρρίκνωσης.Καθημερινά συνταξιοδοτούνται συνάδελφοι και προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2007. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα σε συνδυασμό με την ΕΠΊΘΕΣΗ που δεχόμαστε από το ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ν.4763/2020 !!! 

Βασικός μας στόχος να ενδυναμώσουμε τον κλάδοεπιλέγοντας τη συμπαράταξη και τις συμμαχίες στο συνδικαλιστικό κίνημα από την αδράνεια του ατομικισμούκαι των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. 

Άλλως η παρουσία του κλάδου θα είναι από πλημμελής έως ανύπαρκτη!!!

Έχουμε τη συλλογική ευθύνη να διασώσουμε το θεσμό και να κρατήσουμε τον κλάδο ζωντανό!!!

Οι ευθύνες σε όλες και όλους!!!

Υ.ΓΤελικά «Ανήκομεν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» ;;; Απάντηση δεν λάβαμε μέχρι τώρα!!!Τροφή για σκέψη δίνουν μεταξύ άλλων και τα άρθρα 22, 25 του ν.4763/2020 που λένε « …Οι Απόφοιτοι της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι Απόφοιτοι των ΓΕ.Λ και των ΕΠΑ.Λ….» !!!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου