oaednews

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Στη Βουλή το θέμα της διακοπής λειτουργίας Ανταποκριτή του ΟΑΕΔ στο Δήμο Φαιστού

 

Τα σοβαρά προβλήματα και την ταλαιπωρία των πολιτών της Μεσσαράς που έρχεται ως αποτέλεσμα του αιφνιδιαστικού κλεισίματος του παραρτήματος του ΟΑΕΔ του Δήμου Φαιστού, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

«Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην Κρήτη, όπου καταγράφεται πανελλαδικό αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 27 ετών, πρέπει να οδηγήσει στην ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και όχι στο κλείσιμό τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης είναι άδικη, αλλά και αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο παράρτημα δεν επιβάρυνε τον ΟΑΕΔ αφού λειτουργούσε σε χώρο και με προσωπικό που είχε παραχωρηθεί από το Δήμο Φαιστού. Ταυτόχρονα όμως, αναγκάζει τους χιλιάδες πολίτες της Μεσσαράς να έρχονται στο Ηράκλειο για να εξυπηρετηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό και κατέθεσα την συγκεκριμένη Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης και την άμεση επαναλειτουργία του παραρτήματος του ΟΑΕΔ στο Δήμο Φαιστού».

Το κείμενο της Ερώτησης αναλυτικά:

Προς τον κ. κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα από το κλείσιμο του παραρτήματος ΟΑΕΔ του Δήμου Φαιστού».

Η Κρήτη κατέγραψε ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, κατέχοντας αρνητική πρωτιά σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικά, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2020, η ανεργία στο νησί ανήλθε σε ποσοστό 22,4% και 21,9% αντίστοιχα ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, ήταν 20,4% και 19,7% καταγράφοντας εθνικό αρνητικό ρεκόρ, για πρώτη φορά έπειτα από 27 έτη.

Αυτή η αύξηση του αριθμού των ανέργων, έχει επιφέρει και αντίστοιχη άνοδο στην ανάγκη των πολιτών να έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στις περιοχές της υπαίθρου. Σε μια τέτοια περιοχή, στη Μεσαρά, στα νότια της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, λειτουργούσε το τελευταίο διάστημα παράρτημα του ΟΑΕΔ στο Δήμου Φαιστού, το οποίο και  εξυπηρετούσε τους χιλιάδες πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Το συγκεκριμένο παράρτημα, λειτουργούσε σε εγκαταστάσεις που είχαν παραχωρηθεί από τον Δήμο Φαιστού στην πόλη των Μοιρών και με προσωπικό που επίσης είχε παραχωρηθεί από το Δήμο Φαιστού, με σκοπό να εξυπηρετεί τους ανέργους χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στο Ηράκλειο, σε μια απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων. Στις 31 Μαρτίου 2021 όμως, εντελώς αιφνιδιαστικά, το παράρτημα σταμάτησε τη λειτουργία του αφήνοντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς χωρίς καμία απολύτως κάλυψη. Η δε αιτιολογία που προβλήθηκε από την πλευρά του ΟΑΕΔ, περί της δυνατότητας χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής, κρίνεται ως ανεπαρκής, αφού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την λειτουργία φυσικού σημείου εξυπηρέτησης, που εκτός των άλλων, συμβάλει και στην αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού σε άλλα παραρτήματα του ΟΑΕΔ, εν προκειμένου, σε αυτό του Ηρακλείου.

Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, ως αποτέλεσμα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19, όπου ειδικά στην Κρήτη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφει αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 27 ετών.

Με δεδομένο ότι η άμεση και χωρίς προβλήματα εξυπηρέτηση των ανέργων είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η Πολιτεία στους ανθρώπους που αγωνίζονται για την επιβίωση τους, όντας χωρίς εργασία.

Με δεδομένο ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου παραρτήματος στο Δήμο Φαιστού δεν επιβάρυνε ούτε κατ’ ελάχιστο τον ΟΑΕΔ, αφού τόσο η στέγαση όσο και το προσωπικό του, καλύπτονταν επαρκώς από τον Δήμο Φαιστού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να ακυρώσετε την απόφαση για το κλείσιμο του παραρτήματος του ΟΑΕΔ στο Δήμο Φαιστού και να φροντίσετε για την άμεση επαναλειτουργία του, έτσι ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες πολίτες της Μεσαράς χωρίς να αναγκάζονται να επισκέπτονται την αντίστοιχη υπηρεσία της πόλης του Ηρακλείου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου