oaednews

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Χατζηδάκης: Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού καθαριότητας του ΟΑΕΔ

 Αρνητικός  στο ενδεχόμενο παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας του  προσωπικού του ΟΑΕΔ εμφανίστηκε ο  Υπουργός  Εργασίας  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Μουλκιώτη.  Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι σχετική παράταση έχει δοθεί σε άλλους δημόσιους φορείς. Μια παράταση των συμβάσεων των Υπαλλήλων Καθριότητας του προσωπικού του ΟΑΕΔ είναι και δίκαιη και αποτελεσματική. Δίκαιη γιατί οι εργαζόμενοι "σήκωσαν" το βάρος του  κορονοϊού και αφετέρου αποτελεσματική αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία νέων προλήψεων μέχρι τη λήξη των εν ενεργεία συμβάσεων 2/7. Ας το ξανασκεφτεί λοιπόν ο κ. Υπουργός. Εκτός αν έχει αποφασίσει να φέρει εργολάβους ....

Το θέμα της καθαριότητας  είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον Οργανισμό πολλά χρόνια, κυρίως με τη θέση σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων της κατηγορίας ΥΕ κατά την περίοδο που Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός.  

Το κόστος που προκύπτει  από την εργολαβοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τη μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας υπαλλήλων καθαριότητας.  Επίσης  η πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργούν ανυπέρβλητα πολλές φορές γραφειοκρατικά  εμπόδια με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μένει ξεκρέμαστος  για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις ,  εργολαβοποίηση ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τον ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι  δεν  απολαμβάνουν και τις καλύτερες  συνθήκες  εργασίας. Στη 2η περίπτωση βέβαια τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Για τους παραπάνω λόγους  η  Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ ζητά  μόνιμες θέσεις για προσωπικό καθαριότητας

«μετά από μακρόχρονη εμπειρία στο θέμα της καθαριότητας των Υπηρεσιών του Οργανισμού, θεωρούμε ότι η πρόβλεψη μόνιμων  θέσεων της κατηγορίας ΥΕ προσωπικού καθαριότητας είναι αναγκαία. Η ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκήρυξη θέσεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου προκαλεί τεράστια γραφειοκρατία και χαμένες εργατοώρες, ενώ δημιουργεί πάντα σχεδόν κενά και αναγκάζει τον Οργανισμό να οδηγείται σε εργολαβικές λύσεις. Η αντιμετώπιση του ζητήματος της καθαριότητας με εργολάβους είναι επίσης κάτι που έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει, τόσο σε σχέση με το κόστος όσο και σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις που δημιουργούνται» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου