oaednews

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την απασχόληση

Χριστίνα Κοψίνη

 Μόλις 33.000 νέες θέσεις κατ’ έτος φιλοδοξεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τους πόρους του Ταμείου ● Μόλις 760 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Την ώρα που ακόμη και οι πλέον συντηρητικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά την εφαρμογή προγραμμάτων απασχόλησης σε μαζική κλίμακα με εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της ανεργίας μετά την άρση των υποστηρικτικών μέτρων που κρατούν «διασωληνωμένες» τις αγορές εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για μαζικά προγράμματα... κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων.


Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός, από τα συνολικά 31 δισ. που θα εισρεύσουν στη χώρα (συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης) ποσό 5,2 δισ. ευρώ προϋπολογίζεται σε βάθος εξαετίας για τον πυλώνα «Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία)», αλλά από αυτά μόνο 760 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την «αύξηση των θέσεων εργασίας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας» προκειμένου να δημιουργηθούν 180 έως 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας.


Δηλαδή περίπου 33.000 θέσεις εργασίας κατά μέσον όρο ετησίως, όταν ήδη καταγράφονται 25.000 θέσεις εργασίας λιγότερες κάθε μήνα λόγω της πανδημίας και πρόσφατη έκθεση της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ανέδειξε την ελληνική αγορά εργασίας ως την πλέον προβληματική σε όλη την Ενωση.


Αλλά κι αυτό ακόμη το «φιλόδοξο» σχέδιο των 180-200 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας (όταν μόνο στα πρώτα 2,5 έτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν βρει δουλειά 260.000 άνεργοι) είναι υπό αίρεση, εάν ληφθεί υπόψη ότι από τα συνολικά 5,2 δισ. το μεγαλύτερο τμήμα θα κατευθυνθεί στα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης, τα οποία ναι μεν χρειάζονται εκσυγχρονισμό και εξυγίανση, ναι μεν «καλύπτουν» την ανεργία, αλλά δεν μπορούν να είναι τίποτε παραπάνω από ένα εργαλείο και όχι μια στρατηγική απασχόλησης.


Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της «μεταρρύθμισης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», για τα οποία δεν είναι γνωστή η διάρκεια, προβλέπεται δαπάνη 470 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, 78 εκατ. θα κατευθυνθούν στην ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ, του ΣΕΠΕ, «τον μηχανισμό προσδιορισμό του κατώτατου μισθού» και την «ψηφιακή κάρτα εργασίας», ενώ, επίσης, 131 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν ειδικά για κατάρτιση ανέργων μέσω ΟΑΕΔ καθώς και για χρηματοδότηση εταιρειών σε προγράμματα κατάρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου