oaednews

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Τουρκία: Πως η φοιτητική εξέγερση αρχίζει να δημιουργεί τεράστια πολιτικά προβλήματα στον Ερντογάν

Πολύ ακριβά κινδυνεύει να πληρώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κλιμακούμενη εδώ κι ένα μήνα εξέγερση των Τούρκων φοιτητών και άλλων νεολαίων σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη (τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε «τρομοκράτες» και «ομοφυλόφιλους» σε διαδικτυακό συνέδριο, την Τετάρτη), καθώς οι εκατοντάδες συλλήψεις και η σκληρή καταστολή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με αφορμή τον «ετσιθελικό» διορισμό ενός ερντογανικού πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Mπογάζιτσι) στις 4 Ιανουαρίου καταδικάστηκε χθες απερίφραστα από το Στέιτ Ντιπάρτμεν

Παρακολουθούμε στενά τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του διορισμού ενός νέου πρύτανη στο πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Τουρκίας.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών και καταδικάζουμε σθεναρά την ομοφοβική ρητορική που τις συνοδεύει», ήταν η ανακοίνωση-καταπέλτης του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εντουαρντ Πράις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το Twitter «μάρκαρε» προειδοποιητικά ως αναρτήσεις μίσους δύο σχόλια του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τα οποία ο τελευταίος απέδωσε τις κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα σε τρομοκρατικές ομάδες της άκρας αριστεράς και σε «ανώμαλους» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που «δεν αντιπροσωπεύουν την τουρκική νεολαία».

Ωστόσο ο Πράις ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα «στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα σταθούν αλληλέγγυοι με όσους μάχονται για τις θεμελιώδεις δημοκρατικές τους ελευθερίες».

Χάνοντας την ψυχραιμία του το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε από τις «ξένες δυνάμεις» να μην αναμιγνύονται στα εσωτερικά της χώρας, προτρέποντας μάλιστα τις ΗΠΑ «να κοιταχτούν στον καθρέφτη σε ό,τι αφορά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Αγκυρα ισχυρίστηκε πως οι διαδηλωτές έκαναν «κατάχρηση» του δικαιώματος των συναθροίσεων και ότι στους κόλπους τους έχουν παρεισφρήσει «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Πέρα από τη νέα αφορμή που βρήκε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να πλήξει το καθεστώς της Τουρκίας, η φοιτητική εξέγερση δημιουργεί στον Ερντογάν τεράστια πολιτικά προβλήματα.

Ηδη ο σοβαρότερος πολιτικός του αντίπαλος, κεμαλιστής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ζήτησε μέσω Twitter να σταματήσει η βία κατά των ειρηνικών φοιτητικών διαδηλώσεων και να επιστρέψει η δημοκρατία στα τουρκικά πανεπιστήμια.

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (ΤΤΒ) χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να καταστέλλονται οι φιλήσυχες φοιτητικές συναθροίσεις ως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, την ώρα που το ΑΚΡ διοργανώνει συγκεντρώσεις χιλιάδων οπαδών του ανά τη χώρα!

Διορίζοντας πρύτανη του ιστορικότερου ΑΕΙ της Τουρκίας έναν πολιτευτή του ΑΚΡ, τον Μελίχ Μπουλού, ο Ερντογάν παραβίασε κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των τουρκικών πανεπιστημίων, επαναλαμβάνοντας μια πρακτική που δεν είχε υιοθετήσει καμία τουρκική κυβέρνηση μετά τη χούντα του Εβρέν, το 1980!

Από την πρώτη στιγμή ξέσπασαν διαδηλώσεις φοιτητών, μελών του διδακτικού προσωπικού, αλλά και νεολαιίστικων οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη, που αργότερα επεκτάθηκαν στην Αγκυρα και στη Σμύρνη. Ως τώρα η αστυνομία έχει συλλάβει τουλάχιστον 400 άτομα, ενώ έχουν υπάρξει καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και βασανισμούς.

Αρκετοί πάντως συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από παρεμβάσεις των δικηγορικών συλλόγων. Εξάλλου ο Μπουλού απέρριψε την έκκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι «σε έξι μήνες όλα θα έχουν ξεχαστεί»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου