oaednews

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Η μάστιγα της ανεργίας και των διακρίσεων στους εργαζομένους των 50 και άνω ετών


Εργαζόμενοι άνω των 50 ετών βιώνουν διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και απολύονται πιο συχνά, με αποτέλεσμα να είναι μακροχρόνια άνεργοι. Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που χάνουν τη δουλειά τους είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν μακροχρόνια ανεργία από ό, τι άλλες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.  

 Οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες από άλλες ηλικιακές ομάδες να είναι άνεργοι για τουλάχιστον δύο χρόνια.   Υπάρχουν 407.000 άνεργοι άνω των 50 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελώντας έναν στους τέσσερις (24%) όλων των ανέργων, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ανεργίας από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών που ανέθεσε η Rest Less, μία ψηφιακή κοινότητα για άτομα άνω των 50 ετών. 

  Το ένα τρίτο των ανέργων άνω των 50 ετών είναι εκτός εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ ένας στους πέντε είναι εκτός εργασίας για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό συγκρίνεται με το 20% και το 8% των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών αντίστοιχα.   «Με την ηλικία συνταξιοδότησης του κράτους να έχει αυξηθεί στα 66, ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι αυτή η μετάβαση από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια ανεργία κινδυνεύει τελικά να χάσει μια γενιά ανέργων άνω των 50 ετών που αναγκάζονται σε πρόωρη συνταξιοδότηση που ούτε τη θέλουν ούτε μπορούν να αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο Stuart Ο Lewis, ιδρυτής του Rest Less.  

 «Πολύ συχνά, οι εργαζόμενοι με υψηλή εξειδίκευση στα 50 και 60 τους υποφέρουν από διακρίσεις λόγω ηλικίας στη διαδικασία πρόσληψης, όπου συχνά ακούνε ότι « έχετε περισσότερα προσόντα από τα απαιτούμενα»- μια έννοια που απλά δεν έχει νόημα».     Πριν από την  πανδημίας, το 80% της αύξησης της απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο προήλθε από εργαζομένους άνω των 50 ετών. Ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες που υπήρχαν πάντα στην αγορά εργασίας: πριν από την πανδημία, οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 50 ετών ήταν πιο πιθανόν να αντιμετώπιζαν μία  απόλυση, να είχαν λιγότερη πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση και να είναι μακροχρόνια άνεργοι.   «Ακόμη και οι βιομηχανίες που δεν αναγκάστηκαν να κλείσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά εξακολουθούν να έχουν πληγεί, κόβουν θέσεις εργασίας και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που χάνουν πρώτα τη δουλειά τους», δήλωσε ο Lewis. Τα στοιχεία του HMRC έδειξαν ότι ενώ το ποσοστό των κάτω των 25 ετών στο furlough είχε μειωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, το ποσοστό των άνω των 55 ετών στο furlough είχε αυξηθεί - μια ένδειξη, δήλωσε ο Lewis, ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους νεότερους εργαζομένους τους πρώτα.    Πηγή: theguardian.com
Πηγή: cityportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου